Güney Afrika'da dünya en çok bunları konuştu

İspanya'nın tarihinde ilk kez şampiyonluğa uzandığı 2010 Dünya Kupası, futbolseverlerin hafızasına birçok şeyle de kazındı... Kulakları adeta tırmalayan vuvuzelanın sesinin yanı ...



İspanya'nın tarihinde ilk kez şampiyonluğa uzandığı 2010 Dünya Kupası, futbolseverlerin hafızasına birçok şeyle de kazındı... Kulakları adeta tırmalayan vuvuzelanın sesinin yanı sıra yapılan bariz hakem hataları, son şampiyon İtalya'nın gruptan dahi çıkamaması, Fransa Milli Takım oyuncuları ve teknik adamı arasında yaşanan kavga, turnuvaya damgasını vurması beklenen birçok yıldız oyuncunun hiçbir varlık gösterememesi, kupanın resmi topu jabulaninin kaleciler tarafından eleştirilmesi...

2010 Dünya Kupası önceki gece İspanya'nın şampiyonluğu kazanmasıyla sona ererken futbolseverler Güney Afrika'da düzenlenen bu turnuvayı uzun yıllar unutamayacak. Özellikle vuvuzela, hakem hataları, İtalya'nın ilk turda elenmesi, Fransa'daki kriz, birçok yıldız oyuncunun başarısızlığı ve jabulaniyle hafızalara kazındı. İşte Güney Afrika'daki dev futbol şöleninde ön plana çıkan bazı olayların özeti...
Güney Afrika kültürünün parçası olan borazana benzeyen bu çalgılar, çıkardığı ses ve tribünlerde aralıksız çalınmaları nedeniyle birçok futbolseverin kâbusu oldu. G.Afrika Milli Takımı'nın oynamadığı maçlarda da 90 dakika susmayan vuvuzelaların, takım hücumdayken, savunmadayken, gol atınca, gol yediğinde, hemen her pozisyonda çalınması futbolseverlerin tepkisini çekti.
Turnuvaya hakem hataları da damgasını vurdu. 2. tur maçlarında aynı gün iki "bariz" hata yapılması futbolda teknolojiden yararlanılması tartışmalarını tekrar alevlendirdi. Aynı gün önce İngiltere-Almanya maçında skor 2-1 Almanya lehineyken İngiliz Frank Lampard'ın vuruşunda net bir şekilde çizgiyi geçen top için gol kararı verilmedi. Sonra Arjantin-Meksika maçında Arjantin Carlos Tevez'in bariz ofsayttan attığı golle 1-0 öne geçtiği maçı 3-1 kazandı. FIFA, elenen İngiltere ve Meksika'dan özür diledi.
Kupada kullanılan Adidas'ın ürettiği top, maçların başlamasından önce futbolcular tarafından çok eleştirildi. Kupada birçok pozisyonda oyuncuların topu rahat kontrol edemediği görüldü. Bazı takımların kalecileri, jabulaninin nereye gideceğinin kestirilememesi nedeniyle hatalı goller yedi. Özellikle kanat değiştirirken atılan havadan paslarda oyuncular topu kontrol edemedi.
Son Dünya Şampiyonu İtalya, Yeni Zelanda, Paraguay ve Slovakya ile birlikte yer aldığı F Grubu'nda galibiyet alamadan sonuncu oldu. Gruplardan çıkamayan İtalya'da özellikle teknik direktör Marcelo Lippi çok eleştirildi.
Eleme maçlarında Henry'nin eliyle düzelterek verdiği gol pası sayesinde kupaya katıldığı için bazı kesimlerin tepkisini çeken Fransa da A Grubu'nu sadece 1 puanla son sırada tamamladı. Takımda teknik direktör Raymond Domenech ile bazı oyuncular arasında büyük kriz çıktı. Anelka, Domenech'e ağır küfürler ettiği gerekçesiyle kadro dışı bırakıldı. Bunu protesto eden oyuncular idmana çıkmadı. Fransa'nın elenmesinden sonra krize Fransız siyasetçiler de karıştı ve FIFA, Fransız siyasetçileri "Futbol Federasyonu'nun işine karışmamaları" konusunda uyardı.
Kendilerinden çok şey beklenen birçok yıldız, turnuvayı gol atamadan, gol pası veremeden kapattı. Dünyanın en iyi oyuncusu olarak gösterilen Arjantinli Lionel Messi, çeyrek finalde Almanya'ya 4-0 yenildikleri maçtan sonra turnuvaya gözyaşları içinde veda etti. Fransız Franck Ribery, İngiliz Wayne Rooney, Brezilyalı Kaka, Portekizli Cristiano Ronaldo turnuvada kendilerinden bekleneni veremedi.
Dünya Kupası notları
FIFA, tarihinin en yüksek kârını elde etti
FIFA, en çok eleştirdiği Güney Afrika'dan en yüksek kârla dönüyor. FIFA'nın kârının 3,2 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor. Organizasyondan memnun kalan FIFA Başkanı Blatter hislerini, "2020 olimpiyatlarının Durban'da yapılması için elimden geleni yapacağım." diye açıkladı. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Zuma da "Ulaşmak istediğimiz hedefe ulaştık; hem de, sıradan bir şekilde değil, olağanüstü bir yolla." dedi.
Boğalar, 23,7 milyon Euro kazandı
Hollanda'yı yenerek dünya şampiyonu olan İspanya, 23,7 milyon Euro ödül kazandı. Kupada 2. olan Hollanda ise 19 milyon Euro alacak. FIFA, ayrıca yarı finalde elenen Almanya ve Uruguay'a 15,8'er milyon Euro, çeyrek finalde elenen Arjantin, Brezilya, Gana ve Paraguay'a 14,2'şer milyon Euro ödül verecek. Kupada 2. turda elenen takımlar 7,1'er milyon Euro, gruplarda elenen takımlar ise 6,3'er milyon Euro alacak.
Böyle bol kartlı final maçı görülmedi
G.Afrika'daki İspanya-Hollanda finali kupa tarihinin en çok kart gösterilen final maçı oldu. İngiliz hakem Howard Webb'in düdük çaldığı karşılaşmada 14 sarı ve 1 kırmızı kart gösterildi. Hollanda'dan 8, İspanya'dan 5 oyuncu sarı kart gördü. Hollandalı Heitinga, 2. sarı karttan kırmızı kart görerek oyun dışında kaldı. Dünya Kupası'nda sarı kart uygulamasına 1966'da başlandı.
Ahtapot Paul emekli oluyor
Dünya Kupası boyunca 8 maçın sonucunu her seferinde doğru tahmin eden "Paul" adlı "falcı ahtapot" emekli oluyor. "Paul"ün bulunduğu akvaryumun sözcüsü Tanja Munzig, "Paul"ün artık asıl işi olan çocukları eğlendirme görevine döneceğini belirtti. "Paul"ün cinsindeki küçük ahtapotlar en fazla 3 buçuk ile 4 yıl yaşadığı için, şimdi 2 buçuk yaşında olan "falcı ahtapotun" Euro 2012'ye kadar ölmesi bekleniyor.
Kutlamalarda 2 ölü, 400 yaralı!
İspanya'nın kupayı kazanmasından sonra ülke genelindeki kutlamalarda 2 kişi hayatını kaybederken 400 kişi yaralandı. Verilen bilgilerde, Merida kentinde bir kişinin kutlama yapmak için arkadaş grubuyla birlikte atladığı havuzda boğulduğu, Algeciras'ta ise balkondan düşen bir kişinin öldüğü bildirildi. 260'ı Madrid, 74'ü Barcelona'da olmak üzere ülke genelinde 400'den fazla kişinin de ilkyardım aldığı belirtildi.
Iker Casillas, rekoru eline geçirdi
İspanya'nın takım kaptanı Iker Casillas, kupada 433 dakika gol yemeyerek en uzun süre gol yemeyen İspanyol kaleci oldu. Bu alanda eski rekor 1950'deki İspanyol kaleciler Eizaguirre ve Ramallets'e aitti. İki kaleci 282 dakika gol yememişti. Buna karşılık Boğalar, kupa tarihinin en az gol atan takımı oldu. İspanya, 7 maçta 8 gol atarak 1954'ten beri 10 golün altında kalan ilk şampiyon takım unvanını aldı.
FUTBOLCU
David Villa (İspanya)
Yanında oynayan isim sürekli değişmesine rağmen İspanyol hücum gücünü adeta tek başına ayakta tuttu David Villa. Honduras'a kaçırdığı penaltı olmasa tek başına gol kralı olacaktı ama Müller, Forlan ve Sneijder ile paylaşarak kral oldu yine de.
TAKIM
ispanya
Dünya Kupası'na kötü bir başlangıç yapmalarına rağmen sonraki süreçte toparlanan son Avrupa şampiyonu İspanya, rakiplerine oyununu kabul ettiren bir anlayışı sahaya yansıtarak ve iyi müdafaa yaparak engelleri tek tek aştı ve mutlu sona ulaşan takım oldu.
TEKNİK DİREKTÖR
Vicente Del Bosque
İsviçre mağlubiyeti sonrasında ülkesinde de ağır eleştiriler alan tecrübeli hoca Vicente Del Bosque, krizi iyi yönetmesini bildi ve sistemi doğru işleterek dünya şampiyonu takımın hocası olmayı başardı. İspanyolların gönlünde yeniden taht kurdu.
KUPANIN OLAYI:
YILDIZLAR DA KAYAR, DURMAZ YERİNDE
Kupanın ilk defa Afrika'da olması ve yepyeni bir şampiyonun çıkması da başlı başına bir olay aslında. Ancak ülke olarak İtalya, Fransa, İngiltere, Portekiz, Brezilya ve Arjantin'in erken ya da sürpriz vedalar ile bireysel olarak Rooney, Messi, Ronaldo, Ribery gibi yıldızların yokları oynamaları da unutulmazlar arasındaydı.
TURNUVANIN HAKEMİ: RAVŞAN İRMATOV
Açılış maçı olan G.Afrika-Meksika maçı ile başladığı kupada oldukça başarılı maçlar çıkartan Özbek hakem Ravşan İrmatov, bariz hakem hatalarının yaşandığı turnuvada falsosuz hakemlerden birisi olmayı başardı. Her ne kadar finali ona vermeseler de 2008 ve 2009'da Asya'nın en iyi hakemi seçilen İrmatov, bundan sonrası için gözde hakemlerden birisi olacak gibi.
HAYAL KIRIKLIĞI TAKIM: BREZİLYA/ARJANTİN
Aslında daha ilk turda fiyaskoya dönen Fransa ve İtalya ile Almanlara dörtlük olan İngiltere de büyük hayal kırıklıkları ancak iki takım da az biraz tahmin ediliyordu. Çeyrek finali gören Arjantin ve Brezilya ise daha büyük bir yıkım yaşadılar sanki. Arjantin, Almanya'ya 4-0 kaybederken Brezilya, her şeyin kontrol altında olduğunu düşündüğü bir maçta Hollanda'ya elendi.
HAYAL KIRIKLIĞI FUTBOLCU: W.ROONEY (İNG.)
İngiltere'nin yine bir Dünya Kupası hüsranı yaşadığı çok açık; üstelik ezeli rakipleri Almanya'ya farklı kaybettiler. Turnuva öncesi bütün dünyanın gözünü diktiği isimlerden birisi de Manchester United'ın genç yıldızı Wayne Rooney idi. İngiliz kamuoyunun da ondan farklı beklentileri vardı ancak Rooney, golsüz ve verimsiz bir kupa geçirdi. Bu kategoride Ribery, Ronaldo, Torres, Kaka, Drogba, Eto'o gibi isimler de zikredilebilirdi ancak Rooney diğerlerinden bir adım daha önde sanki.
KUPANIN RAKAMI: 1
Kupa, tarihi boyunca 1. defa Afrika kıtasında düzenlendi. Bir Avrupa takımı 1. defa kıta dışında şampiyon olurken bu takım tarihinde 1. defa final oynayıp 1. defa kazanan İspanya oldu. Ev sahibi ülke 1. defa gruptan çıkamadı ve elendi. Gol krallığı 1 oyuncuya değil 4 oyuncuya birden gitti. Şampiyon İspanya, elemelerdeki dört maçını da 1 gol atıp hiç yemeden kazandı.


İspanya, bu kupa için 80 yıl bekledi
2010 Dünya Kupası finalinde Hollanda'yı deviren İspanya Avrupa'dan sonra Dünya'nın da en büyüğü oldu. Tarihte ilk defa Arjantin, Almanya, İtalya ve Brezilya'nın olmadığı bir final maçında gülen Boğalar, 19. Dünya Kupası'nı müzesine götürdü. İlk kez bu kupayı kaldıran İspanyolların Johannesburg'daki sevinci görülmeye değerdi. Kaptan Casillas'ın kaldırdığı ve daha sonra tek tek tüm futbolcuların ellerinde dolaşan kupa Madrid'e uçtu.



Zaman