Ergin: 'Bakanlıkta ABD'li savcı çalışmıyor'

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, iddia edildiği gibi Adalet Bakanlığı bünyesinde ABD'li bir savcının danışman olarak çalışmadığını söyledi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, iddia edildiği gibi Adalet Bakanlığı bünyesinde ABD'li bir savcının danışman olarak çalışmadığını söyledi. AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Genel Kurul'da gündemdışı söz alarak, Anayasa değişikliğine ilişkin paketin reform niteliğinde olduğunu söyledi.

Anayasa değişikliklerinin, ülkenin temel niteliklerini güçlendireceğini belirten Tunç, bu yolla demokrasinin standartının yükseleceğini ifade etti.

Gündemdışı konuşan CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e, "Adalet Bakanlığında ABD'li Savcı" başlıklı haberlere ilişkin değerlendirmesini sordu.

Bakan Ergin, konuşmaların ardından Hükümet adına söz alarak, gündem dışı konuşmalara yanıt verdi.

Hukuk devletinin, hukukun üstünlüğüne dayanan, evrensel standartlarla uyumlu bir model olduğunu belirten Ergin, "Hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrılığı ilkesini benimseyen devletlerin amacı, evrensel ilkeler ışığında oluşturulan hukuka, vatandaşların ve kurumların uyumunu sağlamaktır" dedi.

Ergin, son yıllarda hukuk devletinde ulaşılan çıtayı daha da yukarılara taşımak için yoğun çaba sarfettiklerini belirterek, bu kapsamda ceza mevzuatını oluşturan temel kanunların baştan aşağıya değiştirildiğini anlattı.

Kanunların, mutabakatların sonucu olarak ortayı çıktıklarını ve köklü değişiklikler getirdiğini ifade eden Ergin, "özgürlük ve güvenlik dengesi"nin bir kuyumcu terazisi hassasiyetiyle hayata geçirilmeye çalışıldığını söyledi.

Standartları yüksek bir demokrasiye ulaşmak için çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürdüklerini vurgulayan Ergin, bu çalışmalarla güven veren bir adalet sistemine ulaşmayı amaçladıklarını söyledi.

''Bakanlıkta ABD'li savcı'' iddiaları

Ergin, CHP Zonguldak Milletvekili Köktürk'ün konuşmasında, "Anayasa değişiklikleriyle, yürütmenin yasama üzerinde etkisinin artırılmaya çalışıldığını" iddia ettiğini, oysa AB'ye üyelik yolunda görüşme fasıllarının açılması için Anayasa değişikliklerinin gerekli olduğunu söyledi.

Ergin, Anayasa değişikliğinin, Avrupa'daki hukuk otoritelerinden de destek gördüğünü ifade etti.

"Adalet Bakanlığında ABD'li Savcı" başlıklı habere ilişkin iddialara da değinen Ergin, bir köşe yazarının, bu konuda yazılar yazdığını anımsattı.

Bu yazılara gerekli cevapların verildiğini belirten Ergin, Türkiye ve ABD arasında 1980'de imzalanan, "suçluların geri verilmesi ve ceza işlerinde karşılıklı adli yardımlaşmayı içeren" bir anlaşmanın yürürlükte bulunduğunu söyledi.

ABD'li, suçluların geri verilmesi, ceza işlerinde adli yardımlaşma, terörizmin finansmanı ve kara para ile mücadele konularında işbirliğinin sürdürüldüğünü anlatan Ergin, şöyle devam etti:

"Bunların yanında Adalet Bakanlığında, 'danışman savcı' bulundurulması yönünde ikili bir anlaşma söz konusu değildir. İddia edildiği gibi bakanlığımız bünyesinde ABD'li bir savcı danışman olarak çalışmamıştır, kesinlikle böyle bir hadise gerçekleşmemiştir. Diğer ülkelerin büyükelçiliklerinde olduğu gibi ABD büyükelçiğinde 'yerleşmiş hukuk danışmanı' statüsünde belli bir süre için değerlendirilen kişiler bulunmaktadır. Dünyadaki birçok ülkede yerleşmiş hukuk danışmanlarının bulunduğu bilinmektedir. Bu çerçevede ülkemizde de ABD büyükelçiğinde yerleşmiş hukuk danışmanı olarak görev yapacak kişinin atanmasının, bakanlığımızla bir ilgisi bulunmamaktadır."

Ergin, Türkiye'nin de büyükelçiliklerinde hukuk müşavirleri çalıştırdığını belirterek, Türkiye'nin, ABD de dahil olmak üzere yabancı ülkelerle sınırı aşan örgütlü suçlarla mücadele alanında işbirliğini sürdürdüğünü anlattı.

Terör örgütü PKK'nın, Avrupa'daki faaliyetlerinin sona erdirilmesini sağlamak amacıyla Avrupa ülkelerinden savcıların da katılımıyla 2007'de İstanbul'da bir çalıştay düzenlendiğini hatırlatan Ergin, çalıştayda, terörle mücadele konusunda deneyimlerin paylaşıldığını ve gelecekte yapılacak çalışmalara ilişkin fikir alışverişinde bulunulduğunu söyledi.

Sınırı aşan suçlarla ilgili yine bazı Avrupa ülkelerinden gelen savcıların katılımıyla bir başka toplantı toplantı daha düzenlendiğini kaydeden Ergin, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, İngiltere, İsveç, İspanya, Hollanda ve İsveç ile önemli çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.


CNN Türk