Dağda çobanlıktan dünya şampiyonluğuna

Dünya Yıldız Erkekler Dağ Koşusu'nda dünya şampiyonu olan Sönmez Dağ, çobanlıktan dünya şampiyonu olmanın gururunu yaşıyor.

İtalya'nın Torin

Dünya Yıldız Erkekler Dağ Koşusu'nda dünya şampiyonu olan Sönmez Dağ, çobanlıktan dünya şampiyonu olmanın gururunu yaşıyor.

İtalya'nın Torino kentinde 26 Haziran'da yapılan Dünya Yıldız Erkekler Dağ Koşusu Şampiyonası'nda 5 bin metrede birinci olan sönmez Dağ, Bitlis'in Mutki ilçesine bağlı Çaygeçit'teki evinde 9 kardeşiyle birlikte yaşıyor.

Annesi, babası ve 9 kardeşi ile aynı evi paylaşan Dağ, küçük yaşta başladığı çobanlığı hala sürdürüyor. İdman ve müsabakalar dışında köyünde inekleri otlatan 17 yaşındaki milli sporcu, çobanlık yapmaktan utanmadığını söyledi.

Dağda çobanlık yaptığını ve antrenmanının büyük bölümünü dağda çobanlık yaparken küçük ve büyük baş hayvanların peşinde koşturarak yaptığına vurgu yapan Dağ, spora başlama nedeni olarak küçük yaştan beri olan ilgisinden dolayı dağ koşusunu seçtiğini ifade etti. Dağ, "Dağlarda çobanlık yapmak bir nevi benim dünya şampiyonu olmamda önemli bir etken olmuştur. Dağ koşusuna ilk başladığımda ailem pek istemedi. Ancak daha sonrasında benim de ısrarımla onlar da bana destek oldular. Bugün dünya şampiyonu olduysam bunu hem ailem hem de hocalarıma borçluyum." dedi.

Dağda çobanken şimdi dünya şampiyonu olmanın gururunu yaşadığını ifade eden Dağ, büyük baş hayvan besleyerek geçimlerini sağladığını söyledi. 12 kişilik ailesiyle yaşadığı yeri değerlendiren Sönmez Dağ, "Buraya 'mezra' diyorlar. Halbuki biz tek bir aileyiz ve tek bir evimiz var. Dağların ortasında kalmış bir yerdeyiz. Burada tek gelirimiz inekler. Onları beslemek zorundayız. Bu nedenle 5-6 yaşında bile günlerimin çoğu dağlarda geçti. Hayvanları alıp 'Bitlis'te 5 minare' türküsü ile daha yükseklere sabahın erken saatlerinde çıkıp, akşam geç saatlerde evime döndüm. Bir anlamda dağda doğdum. Bu nedenle dağlar benim her şeyim. Kendime mesken edindim. Benim en büyük dopingim otlattığım havanların verdiği süt, peynir ve kaymaklardır."

"SPORA GÖNÜL VERMİŞ BİR ÇOK GENÇ VAR İMKAN VERİLMELİ"

Kentte spora gönül vermiş bir çok gencin olduğunu ve onlara imkan verilmesi durumunda her birinin birer dünya şampiyonu olabileceğine inandığına vurgu yapan Dağ, en büyük sıkıntısının ise dünya şampiyonu olmasına rağmen kendisine bir sponsor bulamamak olduğunu söyledi. Kendisinin de çok zor şartlarda çalıştığını, hatta çoğu zaman yırtık ayakkabılarla antrenman yaptığını anlatan Dağ, yaptığı antrenmanlardan hemen sonra yine köyüne gittiğini ve eline aldığı odunuyla dağlarda çobanlık yaptığını söyledi. Kendisinin çobanlıktan dünya şampiyonluğuna çıkma hikayesinin ilk olmadığını ve son da olmayacağının altını çizen Dağ, "Ben spora küçük yaşta gönül verdim. Lastik ayakkabımla hem hayvanların peşinden koştum hem de bir nevi kendi kendime antrenman yapmaya çalışıyordum. Şuna inanıyorum ki şans ve destek verilmesi durumunda Bitlis'ten daha çok Sönmez Dağlar çıkacaktır. Yeter ki bu gençlere ulaşılabilsin ve onlara gereken imkanlar sağlansın." şeklinde konuştu.

Her gün Bitlis dağlarında 8 Ağustos'ta Bursa'da yapılacak olan dağ koşusu için kilometrelerce koşup antrenman yaptığını söyleyen Dağ, hedefinin ise Bursa'da yapılacak olan dağ koşusunda birinci olmak olduğunu söyledi.

"SPONSOR BULMAMIZ DAHA NİCE SÖNMEZ DAĞLAR ÇIKARMAMIZA YARDIMCI OLACAK"

Milli Takım Antrenörü Fadıl Kara ise Sönmez Dağ'ın dünya şampiyonu olmasına karşın kimsenin milli koşucuyu arayıp tebrik etmemesinin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi. Kara, "Dağ'ın dünya şampiyonu olmasına karşın halen bir sponsor bulamıyoruz. Sponsor bulma konusunda çok büyük sıkıntılarımız var. Sponsor bulmamız bizim Bitlis'ten daha nice Sönmez Dağlar ve Alper Demirler çıkarmamıza yardımcı olacaktır" diye konuştu.