Ülkenin birliği tartışılamaz

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Kürtlerin Türkiye'den ayrılma gibi bir niyetinin olmadığını belirtti.

Ülkenin birliği tartışılamaz
  Kaplan , &ldquo ; Tü ; rkiye ' de tartışılmayacak bir şey varsa bu ü ; lkenin birliği ve bü ; tü ; nlü ; ğü ; dü ; r&rdquo ; dedi .

Son dö ; nemde artan ç ; atışmaların kü ; ltü ; rel taleplerden ç ; ok enerji politikaları ile ilgili olduğunu belirten Kaplan , &ldquo ; 50 bin PKK ' lıyı dağdan indirmek ç ; ok basit . Ama burada hangi kart nasıl kullanılıyor? Bugü ; n gencecik askerlerimiz ö ; lü ; yorsa bilemediğimiz nedenleri var&rdquo ; diyekonuştu .

Kaplan , BDP ' nin ö ; rgü ; tlenme ç ; alışmaları kapsamında dü ; zenlenen programlara katılmak amacıyla Antalya ' ya geldi . Ö ; rgü ; t ve halk buluşmalarına yö ; nelik toplantılar ö ; ncesinde Antalya Kü ; ltü ; r Merkezi yanındaki kafeteryada basın mensupları ile bir araya gelen Kaplan , Tü ; rkiye gü ; ndemine ilişkin aç ; ıklamalarda bulundu . Kaplan , 12 Eylü ; l ' de yapılacak referandumun 12 Eylü ; l Anayasası ' nın ö ; mrü ; nü ; uzatma anlamı taşıdığını ö ; ne sü ; rerken yapılan değişikliklerin kabul gö ; rmesi halinde Tü ; rkiye ' nin 10-20 yıl yeni anayasa değişikliği istemini gü ; ndeme getiremeyeceğini savundu . Değişiklik paketinde bazı maddelerin anlamsızca korunduğunu vurgulayan Kaplan , ' AK Parti referandumla 12 Eylü ; l Anayasası ' nın ö ; mrü ; nü ; uzatmaya ç ; alışıyor . Başlangıcı , sonuna dokunmuyor . Sonra ç ; ıkıp ' Şapka maddesine dokunamazsınız ' diyor . 12 Eylü ; l Anayasası ' nın ö ; mrü ; nü ; uzatmak bu ü ; lkeye yapılabilecek en bü ; yü ; k kö ; tü ; lü ; ktü ; r&rdquo ; dedi .

' EVREN ' İ YARGILAYAMAZSINIZ '

Anayasa ' da ö ; ngö ; rü ; len değişikliklerle darbecilerin yargılanamayacağını belirten Kaplan , şö ; yle konuştu :

&ldquo ; Ben buradan Başbakan Erdoğan ' a sesleniyorum ; eğer referandumdan evet ç ; ıkarsa , ertesi gü ; n Kenan Evren ' i alıp iç ; eri tıkıp ceza vermezsen sen yalancının tekisin . Yalancı ç ; ıkacaksın . Ç ; ü ; nkü ; Evren ' i yargılayamazsın . 12 Eylü ; l Anayasası ' nda 12 Eylü ; l model , Kenan Evren arabadır . Bunun şasesi , numarası , patenti Kenan Evren ' dir . Şanzımanı , kaportası odur . Siz bu anayasaya pasta cila ç ; ekerek , bu arabanın ne motor gü ; cü ; nü ; , ne hızını , ne konforunu artırabilirsiniz ne de yü ; rü ; tü ; rsü ; nü ; z . &rdquo ;

&ldquo ; GENERALLERDEN İYİ ANAYASA YAPARIZ&rdquo ;

BDP milletvekili Hasip Kaplan , yeni anayasa tezini sü ; rekli işleyeceklerini vurgularken &ldquo ; Tü ; rkiye ' nin 72 milyon insanı artık kendi anayasasını yapabilecek kadar gelişmiş , ç ; ağdaş , duyarlı bir topluma sahiptir . Yani 5 generalin yaptığı anayasanın ç ; ok daha gü ; zelini yapabilir . Halk boykota gider ' Ben yeni anayasa istiyorum ' derse ve seç ; menin yü ; zde 50 ' si sandığa gitmezse AKP , CHP , MHP olmak ü ; zere bu ü ; ç ; ü ; otursun dü ; şü ; nsü ; n . Bu gö ; rü ; ntü ; sistemin kredisinin bittiği , bu partilerin ç ; ö ; ktü ; ğü ; andır&rdquo ; dedi .

&ldquo ; ONURSUZLUK DAYATILDI&rdquo ;

Habur ve Mahmur ' dan gelen PKK terö ; r ö ; rgü ; tü ; ü ; yelerinin yargılanmasını vicdansızlık olarak nitelendiren Kaplan , şunları sö ; yledi :

&ldquo ; Habur ' dan gelen 34 kişi Ak Parti ve CHP ' nin ne kadar hazırlıksız , ne kadar ç ; ö ; zü ; msü ; z , ne kadar olayın farkında olmadıklarını ortaya ç ; ıkardı . Mahmur ' dan gelen 26 kişinin 4 ' ü ; bebek , gerisi yaşlı kadın ve erkekti . Siz bunları Habur ' dan getirdiniz , ö ; zel ağır ceza mahkemesi savcılarının karşısına ç ; ıkardınız ve terö ; r suç ; undan yargıladınız . Bu zulü ; mdü ; r , vicdansızlıktır . Kandil ' den 8 PKK ' lı silahlarını bıraktı geldi . Bunu yö ; netememek de aynı şekilde basiretsizliktir . Ya oradan 800 kişi ya da hepsi gelseydi ne yapacaktınız?&rdquo ;

&ldquo ; ASKERİ ELEŞTİRMEK VİCDANSIZLIK&rdquo ;

Terö ; r konusunda sadece askerin hedef gö ; sterilmesine karşı ç ; ıktıklarını kaydeden Kaplan , terö ; r sorununun ç ; ö ; zü ; mü ; nde siyasetç ; ilere gö ; rev dü ; ştü ; ğü ; nü ; sö ; yledi . Kaplan , &ldquo ; Bü ; tü ; n sorunu askere havale edip arkadan askeri eleştirmek vicdansızlıktır . Bu sü ; re iç ; inde siyaset kurumu ne yaptı onu sorgulamak lazım&rdquo ; diye konuştu .

Hasip Kaplan , son dö ; nemde artan ç ; atışmaların kü ; ltü ; rel taleplerden ç ; ok enerji politikaları ile ilgili olduğunu savundu . Ç ; atışmalar neden bitmediğini soran Kaplan , Tü ; rkiye ' nin enerji koridoru haline geldiğini hatırlatırken , şö ; yle devam etti :

&ldquo ; Enerjinin geç ; tiği yerlerin hepsi Kü ; rt coğrafyasıdır . Katar ' dan gelecek doğalgaz Kerkü ; k ' e geliyor , Irak ' ın kuzeyindeki Kü ; rt yö ; netiminin topraklarından geç ; iyor . Tü ; rkiye ' ye geliyor yine Kü ; rtler ' in yaşadığı coğrafyadan geç ; iyor . Irak ' tan , Azerbaycan ' dan gelen hatta da aynı şey . 50 bin PKK ' lıyı dağdan indirmek , anadilde eğitim , kü ; ltü ; r , kimlik bunların yapılması ç ; ok basit , 1-2 ay iç ; inde yapılabilecek şeyler . Ama burada hangi kart nasıl kullanılıyor? Kim kime karşı neyi kullanıyor bunları Meclis ' te konuşamıyoruz . Bunun ü ; zerine ya devletin derinlikleri konuşuyor ya da dışarıda birileri konuşuyor . Bugü ; n gencecik askerlerimiz ö ; lü ; yorsa bilemediğimiz nedenleri var . Ortadoğu ' da ö ; nü ; mü ; zdeki 30 yılın yeniden yapılması dizayn ediliyor . Tü ; rkiye ' nin rolü ; zayıf . Bu gü ; ç ; lerin bizi etkilemesine karşı bizim iç ; eride , Meclis ' te sorunlarımızı konuşup bü ; tü ; n bu tehlikeleri gö ; rü ; p bu sorunu tartışmamız lazım . &rdquo ;

Hü ; rriyet