Rapora Göre Sorumlu Olan Aktivistler Tel Aviv

İsrail ordusunun "Mavi Marmara" gemisine 31 Mayısta düzenlenen ve 9 Türk'ün ölümüne yol açan baskınla ilgili ilk soruşturma raporu açıklandı.

  İsrail ordusunun " Mavi Marmara " gemisine 31 Mayısta düzenlenen ve 9 Türk ' ün ölümüne yol açan baskınla ilgili ilk soruşturma raporu açıklandı . Rapor , operasyonla ilgili İsrail ordusunda bazı hatalar olmakla birlikte , temel konularda bir ihmalin olmadığını belirtip , operasyonun sonuçlarıyla ilgili asıl sorumluluğun gemideki aktivistlerde bulunduğu değerlendirmesini yapıyor .
Mavi Marmara operasyonun uluslararası düzeyde tepki çekmesinin ardından , 7 Haziranda İsrail Genelkurmay Başkanı tarafından görevlendirilen emekli generallerden ve İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi eski Başkanı Giora Eiland başkanlığında oluşturulan komisyon , baskınla ilgili 150 sayfalık bir rapor hazırladı . Rapor dün gece Savunma Bakanı Ehud Barak ile Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi ' ye sunuldu , bugün de basına açıklandı .
Raporla ilgili basın toplantısı düzenleyen Eiland , operasyonun hazırlanışı ve operasyon sırasında bazı küçük hatalar yapıldığını belirtmesine rağmen , " bu karmaşık operasyonda temel konularda önemli hatalar tespit etmediklerini " söyledi . Eiland , yüksek rütbeli bazı askerlerin aldığı yanlış kararların , operasyonun beklenen şekilde gerçekleşmemesine yol açtığını kaydetti .
Eiland , komisyonun askeri bir komisyon olduğuna vurgu yaparak , hiçbir şekilde politikacıların davranışlarını yargılama yetkisinde olmadıklarının altını çizdi .
Raporda , operasyon sonuçlarından üst düzey komutanlar sorumlu tutulmadı . Eiland ise " Bazı hatalar söz konusu komutanların . . . Ancak bir ihmal olduğunu sanmıyorum " diye konuştu .
Gemi operasyonuyla ilgili bütün ayrıntıları incelediklerini de söyleyen Giora Eiland , şiddeti ilk başlatan tarafın gemideki aktivistler olduğunu savundu . Komandolarının gemiye indikleri sırada kendilerine en az 4 el ateş açıldığını , yaralanan komandonun dizinden çıkarılan kurşunun askerlerin silahından değil , gemide daha önce hazırlanmış bir silahtan çıktığını öne süren Eiland , ayrıca " askeri olmayan " silahlarla da askerlere saldırıda bulunulduğunu söyledi .
Operasyonla ilgili önceden yapılan hazırlıkları da araştırdıklarını söyleyen Eiland , İsrail ordusunun Şubat ayında konuyla ilgili görüşmeler yaptığını , Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi ' nin Mayıs ayı ortasında Başbakan Binyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Ehud Barak ' a birer mektup yollayarak operasyon sırasında herhangi bir can kaybı yaşanmaması için ortak çalışma yürütmeye çağırdığını belirtti .

- " DENİZ KUVVETLERİ MAVİ MARMARA GİBİ BİR GEMİYİ DURDURAMAZDI " -

Raporda , Deniz Kuvvetlerinin bu gemileri durdurup durduramayacağı sorusunun cevabının da arandığı , ancak İsrail ordusunun ve Deniz Kuvvetlerinin Mavi Marmara gibi gemileri , teknik olarak denizin ortasında durdurma gibi bir imkanının bulunmadığı kaydedildi .
Raporda incelenen başka bir husus da yardım filosu hareket etmeden önce Donanma ve Askeri İstihbarat Dairesi tarafından toplanan istihbarat oldu .
Komisyon , İsrail Silahlı Kuvvetlerinin Türkiye ' nin dost kabul edilmesi ve İHH ' nin de bir tehdit olarak görülmemesi nedeniyle örgüt hakkında istihbarat toplamamayı seçtiği sonucuna vardı .
Baskının uygulanmasıyla ilgili olarak da raporda , İsrail donanmasının hazırlıklarını şiddetli bir saldırı için değil , yalnızca birkaç militanca gösterilebilecek olası bir direniş beklentisine göre yaptığı sonucuna varıldı .
Hatta gemilerin yaklaşmasından ve Donanmanın hata yaptığını fark etmeye başlamasından sonra bile yeni bir önlem paketinin oluşturulmamış olduğu raporda vurgulandı . Eiland , Donanma yetkililerinin durumun kendi değerlendirmelerine uymadığını anlamaları , harekatı durdurup eylem planını yeniden gözden geçirmeleri gerektiğine işaret etti .
Eiland , hatalarının yanı sıra İsrail Deniz Kuvvetlerini operasyon sonrasında yaralıların gemiden boşaltılması konusundaki çalışmasından dolayı da övdü .
12 . 07 . 2010 19 : 35 : 48