Dünya Tahmin Edilenden Daha Gençmiş Ankara

Bilimadamlarının yeni jeolojik araştırması, Dünya'nın yaşı konusunda daha doğru bir hesaplama yapılmasını sağladı.

  Bilimadamlarının yeni jeolojik araştırması , Dünya ' nın yaşı konusunda daha doğru bir hesaplama yapılmasını sağladı .
İngiliz bilimadamları , araştırmaları sonucu Dünya ' nın yaşının daha önce tahmin edilen 4 , 537 milyar yıldan 70 milyon yıl eksik olduğunu hesapladılar .
Araştırmaya başkanlık eden İngiltere ' nin prestijli Cambridge Üniversitesi ' nden Dr John Rudge , Dünya ' nın yaşını teyit etmek için kabuğundaki bileşenleri Güneş Sistemi ile aynı yaşta olan göktaşındaki bileşenlerle mukayese ettiklerini belirterek , yerkürenin oluşumunun önceden düşünülenden çok daha fazla zaman aldığı sonucuna vardıklarını kaydetti .
Çarpışmaların , gezegenin bir kısmının erimesine ve metalin çekirdeği oluşturmak üzere Dünya ' nın merkezinden ayrılmasına yol açtığını belirten bilimadamları , bu süreç sırasında gezegenin erimiş metal ve dış yüzey mantosunun birbirinden ayrılarak şu anki ölçü ve jelolojik formunu alan Dünya ' nın doğduğunu ifade ettiler .
Araştırmacılar , bu görüşü aydınlatmak için Dünya ' nın mantosundaki 182-hafnium ve 182-tungsten adı verilen iki kimyasal izotopu incelediler . Birkaç milyon yıllık süre zarfında hafniyum tungstene dönüşürken , metal seven tungsten de oluşmakta olan çekirdeğe karıştı . Bu da Dünya ' nın ne kadar sürede ayrıştığını gösteren bir işaret olarak mantoda kaldı .
Mantodaki 182-tungsten miktarını göktaşlarında bulunan miktarla karşılaştıran araştırmacılar , böylece Dünya ' nın mantosu ve çekirdeğinin tamamen ayrışmasının ne kadar sürdüğünü hesaplayabildiler .
Bu yöntemle Dünya ' nın oluşumunun 30 milyon yılın üzerinde ve 100 milyon yıla yakın olduğunu hesaplayan bilimadamları , böylece hesaplamaları doğruysa Dünya ' nın yaşının önceden tahmin edilen 4 , 537 milyar yıldan biraz daha genç , 4 , 467 milyar olduğunu belirttiler .
Araştırma Nature Geoscience dergisinde yayınlandı .
12 . 07 . 2010 09 : 57 : 30