Dünya Kupası Finali notları

19'uncu kez düzenlenen FIFA Dünya Futbol Şampiyonası'nda Hollanda'yı uzatmalarda 1:0 yenen İspanya mutlu sona ulaştı. “Matadorlar” ilk kez Dünya Şampiyonu olurken, Hollanda üçüncü kez bir finalden boynu bükük ayrıldı.

Dünya Kupası Finali notları
  Hollanda 0 &ndash ; İspanya 1

Gol : 0 : 1 Andres Iniesta ( 116 . Dak . )

Kırmızı kart : John Heitinga ( 110 . Dak . , ç ; ift sarı kart )

Stad : Soccer City Stadı , Johannesburg

Seyirci : 84 bin 490

Hakem : Howard Webb ( İngiltere )

- Sıkıcı bir final maç ; ıydı . Benimsediği ofansif ve gö ; ze hoş gelen futbol anlayışıyla finale gelene kadar gö ; nü ; lleri fetheden Hollanda ile yıldızlar topluluğu İspanya arasındaki maç ; ın bir &ldquo ; futbol ziyafeti&rdquo ; şeklinde geç ; mesini bekleyenler bü ; yü ; k hayal kırıklığına uğradı . Zira bir tarafta , her ne pahasına olursa olsun rakibi durdurmak isteyen Hollanda , diğer taraftaysa kontrollü ; bir şekilde oynamaya ç ; alışan ve topa mü ; mkü ; n olduğu kadar fazla sahip olmayı amaç ; layan İspanya vardı . &ldquo ; Portakallar&rdquo ; futbol oynamak yerine İspanyol rakiplerine her pozisyonda faul yapmayı tercih edince , ortaya son derece sıkıcı ve kalitesiz geç ; en 120 dakikalık bir &ldquo ; futbol işkencesi&rdquo ; ç ; ıktı .

Maç ; ın tek golü ; nü ; Andres Iniesta kaydetti . Maç ; ın tek golü ; nü ; Andres Iniesta kaydetti

- Hakemin eşi haklı ç ; ıktı! Futbolun en ç ; ok tartışılan unsurlarından biri olan hakemlerle ilgili ç ; ok basit bir kural vardır : En iyi hakem , maç ; ta hiç ; gö ; ze batmayan hakemdir! Hollanda-İspanya maç ; ının İngiliz hakemi Howard Webb ' in ilginç ; ve gü ; ç ; lü ; fiziği nedeniyle gö ; ze batmaması zaten mü ; mkü ; n değildi . Ama Webb , son derece kö ; tü ; bir yö ; netim gö ; sterip maç ; ın kalitesinin dü ; şmesine bariz bir şekilde katkıda bulunarak final karşılaşmasının &ldquo ; en kö ; tü ; leri&rdquo ; arasına ismini yazdırmayı başardı . 9 ' u Hollanda , 5 ' i de İspanya ' ya olmak ü ; zere tam 14 sarı , bir de ç ; ift sarıdan Hollanda ' ya kırmızı kart gö ; steren Howard Webb ' in , Hollandalı orta saha oyuncuları van Bommel ve de Jong ' u da oyundan atması gerekiyordu . Hele hele de Jong ' un ilk yarıda Xabi Alonso ' ya savurduğu &ldquo ; uç ; an tekmenin&rdquo ; futbolla uzaktan yakından ilgisi yoktu . Webb ' in eşinin basına yansıyan &ldquo ; Evde ü ; ç ; ç ; ocuğuna sö ; z geç ; iremeyen bir adam final maç ; ını nasıl yö ; netecek?&rdquo ; şeklindeki yarı şaka yarı ciddi sö ; zlerinin ne kadar doğru olduğu da ortaya ç ; ıktı . Bundan bö ; yle FIFA ' nın , ö ; nemli maç ; ları yö ; netecek hakemleri tayin etmeden ö ; nce sö ; z konusu kişilerin eşlerinin de gö ; rü ; şü ; ne başvurması fena bir fikir olmasa gerek!

- 25 maç ; sonra gelen mağlubiyet . . . &ldquo ; Total futbol&rdquo ; anlayışıyla sahaya yayılan ve Robben-Kuyt ikilisiyle kanat bindirmelerini en iyi uygulayan takımlardan biri olan Hollanda , 25 maç ; lık namağlup unvanını İspanya karşısında kaybetti . Portakallar bö ; ylece Dü ; nya Şampiyonaları tarihinde 1974 ve 1978 yılından sonra ç ; ıktığı ü ; ç ; ü ; ncü ; final maç ; ından da boynu bü ; kü ; k ayrılmış oldu .

- İspanya duble yaptı . İki yıl ö ; nce oynadığı harika kombinasyon futboluyla gö ; nü ; lleri fetheden ve EURO 2008 ' i şampiyon olarak tamamlayan İspanya , iki yıl sonra elde ettiği Dü ; nya Şampiyonluğu ile sadece Avrupa ' nın değil , Dü ; nya ' nın da en bü ; yü ; ğü ; olduğunu ispatlamış oldu . Matadorlar , aynı zamanda tarihlerinde ilk kez Dü ; nya Şampiyonu olmayı da başardı .

- Sekizinci şampiyon ü ; lke İspanya! Dü ; nya Kupaları tarihinde bugü ; ne kadar yedi farklı ü ; lke şampiyonluk sevinci yaşamıştı . Gü ; ney Amerika ' dan Brezilya , Arjantin ve Uruguay , Avrupa ' dan da Almanya , İtalya , Fransa ve İngiltere Dü ; nya Kupası ' nı mü ; zesini gö ; tü ; rmeyi başarmıştı . İspanya , bu sevinci yaşayan sekizinci ü ; lke oldu . Boğaların bu zaferiyle birlikte Avrupa kıtası , Gü ; ney Amerika ' yla arayı aç ; arak durumu 5 : 3 yaptı .

- Maç ; ın adamı Iniesta . Attığı golle İspanya ' ya Dü ; nya Kupası ' nı getiren futbolcu olan Iniesta , partneri Xavi ile birlikte tıpkı Barcelona ' nın kazandığı başarılarda olduğu gibi İspanya ' nın son iki yıldaki başarısının da temel direklerini oluşturuyor .

İspanyol teknik direktö ; r Vicente del Bosque , eşine ender rastlanan bir başarıya imza attıBildunterschrift : Groß ; ansicht des Bildes mit der Bildunterschrift : İspanyol teknik direktö ; r Vicente del Bosque , eşine ender rastlanan bir başarıya imza attı

- Yenikö ; y Kasabı ' nın zaferi! Beşiktaş ' ta gö ; rev yaptığı yıllarda sö ; zde &ldquo ; taşralı&rdquo ; gö ; rü ; nü ; mü ; yle adı Yenikö ; y Kasabı ' na ç ; ıkan İspanyol teknik direktö ; r Vicente del Bosque , &ldquo ; Avrupa Şampiyonu&rdquo ; unvanıyla devraldığı zorlu mirası iki yıl iç ; inde dü ; nyanın zirvesine taşıyarak , eşine ender rastlanan bir başarıya imza attı . Daha ö ; nce Real Madrid ' le Avrupa Şampiyonlar Ligi ' ni de kazanan başarılı teknik adam , kazandığı bu olağanü ; stü ; zaferlere rağmen mü ; tevazi ç ; izgisinden taviz vermemekte ısrar ediyor . Bu arada kü ; ç ; ü ; k bir hatırlatma daha : Dü ; nya Ü ; ç ; ü ; ncü ; sü ; olan Almanya ' nın ç ; alıştırıcısı Joachim Lö ; w de kendini Tü ; rkiye ' de kimselere beğendirememiş , sadece sekiz aylık bir gö ; rev sü ; renin ardından Fenerbahç ; e ' den kovulmuştu .

- Paul yine bildi! Almanya ' nın Oberhausen kentindeki Sea Life adlı akvaryumda yaşayan ve yaptığı maç ; tahminlerinin doğru ç ; ıkmasıyla &ldquo ; kâ ; hin ahtapot&rdquo ; olarak ü ; nlenen ahtapot Paul , Dü ; nya Şampiyonu ' nu da doğru tahmin etti . Paul , ü ; ç ; ü ; ncü ; lü ; k maç ; ını Almanya ' nın , final maç ; ınıysa İspanya ' nın kazanacağı tahmininde bulunmuştu . Ahtapot Paul , bö ; ylece şampiyona boyunca yaptığı tü ; m maç ; tahminlerini tutturmayı başardı . Bundan bö ; yle bahis tutkunlarının , Paul ' ü ; n tahminlerine bakmadan kupon doldurmamaları kendi menfaatleri icabı olsa gerek !


Almanya ' nın genç ; yıldızı Thomas Mü ; ller , &ldquo ; Altın Ayakkabı&rdquo ; ile ö ; dü ; llendirildiBildunterschrift : Groß ; ansicht des Bildes mit der Bildunterschrift : Almanya ' nın genç ; yıldızı Thomas Mü ; ller , &ldquo ; Altın Ayakkabı&rdquo ; ile ö ; dü ; llendirildi

- Thomas Mü ; ller ' e ö ; dü ; l yağmuru . Almanya ' nın 21 yaşındaki genç ; yıldızı Thomas Mü ; ller , FIFA 2010 Dü ; nya Kupası ' nın en skorer oyuncusu olarak &ldquo ; Altın Ayakkabı&rdquo ; ile ö ; dü ; llendirildi . Tıpkı Uruguaylı Diego Forlan , İspanyol David Villa ve Hollandalı Wesley Sneijder gibi 5 gol atan Mü ; ller , ayrıca yaptığı 3 asistle diğer ü ; ç ; yıldızı geride bırakarak &ldquo ; En skorer oyuncu&rdquo ; olmayı başardı . Başarılı oyuncu , bö ; ylece Gerd Mü ; ller ( 1970/10 gol ) ve Miroslav Klose ' den ( 2006/5 gol ) sonra Dü ; nya Kupası ' nda &ldquo ; Altın Ayakkabı&rdquo ; kazanan ü ; ç ; ü ; ncü ; Alman futbolcu oldu . Mü ; ller aynı zamanda FIFA tarafından &ldquo ; Şampiyonanın en iyi genç ; futbolcusu&rdquo ; ö ; dü ; lü ; ne de lâ ; yık gö ; rü ; ldü ; . 2006 Dü ; nya Kupası ' nda bu ö ; dü ; lü ; yine bir Alman futbolcu , Lukas Podolski kazanmıştı .

- Diego Forlan turnuvanın en iyisi . . . Bu arada şampiyonayla ilgili son bir not daha aktaralım : Gü ; ney Afrika ' daki turnuvayı izleyen uluslararası basın mensupları , 2010 Dü ; nya Futbol Şampiyonası ' nın &ldquo ; En başarılı futbolcusu&rdquo ; olarak Uruguaylı Diego Forlan ' ı seç ; ti . Şampiyona boyunca fileleri 5 kez havalandıran Forlan , daha ö ; nce de attığı iki golle kulü ; bü ; Atletico Madrid ' e UEFA Avrupa Ligi ' ni de kazandıran futbolcu olmuştu . &ldquo ; Altın Top&rdquo ; ö ; dü ; lü ; seç ; iminde Urguaylı futbolcu , İspanyol David Villa ve Hollandalı Wesley Sneijder ' i geride bırakmayı başardı .

- Namağlup tek takım Yeni Zelanda! FIFA 2010 Dü ; nya Futbol Şampiyonası ' nda İspanya dâ ; hil , zirveye oynayan tü ; m takımlar en az bir kez mağlup olurken , belki de turnuvanın en talihsiz takımı namağlup olmasına gruptan ç ; ıkamayan Yeni Zelanda oldu . ' Kiviler ' ü ; ç ; maç ; ını da berabere bitirdi ancak şampiyonaya erken veda etmekten kurtulamadı .