Çift üniversite diplomalı öğrencilerde artıyor

Hem Türkiye'de hem de yurtdışında okuma olanağı sağlayarak çift üniversite diploması almaya imkan tanıyan yükseköğretim programlarını tercih eden öğrenci sayısı her yıl artıyor.

Çift üniversite diplomalı öğrencilerde artıyor
  Ü ; ü ; niversitelerde 2003-2004 eğitim-ö ; ğretim yılında 305 kişilik kontenjanla uygulanmaya başlayan uluslararası ortak lisans ve yü ; ksek lisans programlarında toplam 1961 ö ; ğrenci ö ; ğrenim gö ; rü ; yor . Ortak diploma programlarının sayısı YÖ ; K ' ü ; n , bu yıl 12 ö ; n lisans programının aç ; ılmasını onaylamasıyla arttı . Tü ; rkiye ' deki ü ; niversitelerde toplam 97 ortak lisans programı bulunuyor .

' ' Ö ; ğrencilere iki ayrı ü ; lkede ve ü ; niversitede ö ; ğrenim gö ; rerek iki diploma sahibi olma , İngilizcelerini geliştirme ve farklı kü ; ltü ; rleri tanıma ' ' olanağı sağlayan uluslararası ortak programlar bir Tü ; rk ü ; niversitesi ile yurtdışındaki bir ü ; niversite tarafından ortak protokolle yü ; rü ; tü ; lü ; yor .

Uluslararası ortak lisans programları , halen ç ; oğunluğu ABD olmak ü ; zere Fransa , Almanya , Hollanda , Avusturya , Rusya Federasyonu , İskoç ; ya , İngiltere , Bulgaristan ve Yeni Zelanda ' daki ü ; niversiteler ile aç ; ılmış durumda .

Kadir Has , Hacettepe , Işık , İstanbul Teknik , Selç ; uk , Ege , Akdeniz , İzmir Ekonomi , Atatü ; rk , İstanbul , Afyon Kocatepe , Fatih , Uludağ , Yeditepe , Atılım , Haliç ; , Marmara , Sakarya , İstanbul Aydın , Bahç ; eşehir , Anadolu , İstanbul Bilgi , Yalova , Dokuz Eylü ; l , Erciyes , Ç ; ankırı Karatekin ü ; niversitelerinin yurtdışındaki ü ; niversitelerle ortak lisans programları mevcut .

Ayrıca , yurtdışındaki ü ; niversitelerle ODTÜ ; ve İTÜ ; ile Celal Bayar , Sabancı , Marmara ü ; niversiteleri ve Gebze Yü ; ksek Teknoloji Enstitü ; sü ; ' nü ; n ortak doktora programları ; ODTÜ ; , Akdeniz , İzmir Ekonomi , Yıldız Teknik , İstanbul , İstanbul Ticaret , Galatasaray , Yeditepe , Bilkent , Ege , Atılım , İstanbul Teknik , Sakarya , Kadir Has , Bahç ; eşehir , İstanbul Bilgi , Yalova ve Erciyes ü ; niversitelerinin de ortak yü ; ksek lisans programları faaliyet gö ; steriyor .

YÖ ; K bu yıl , Fırat , İstanbul Aydın , Uludağ , Ç ; ankırı Karatekin , İstanbul Ticaret , Karadeniz Teknik , Bahç ; eşehir , Gaziantep ve Okan ü ; niversitelerinde toplam 12 ö ; n lisans programı aç ; ılmasını kararlaştırdı . Ayrıca , Atılım ve İzmir Ekonomi ü ; niversitelerinin ö ; n lisans programları bulunuyor .

Ortak programlar en fazla bilgisayar , makina , yazılım , inşaat ve endü ; stri mü ; hendislikleri ile işletme , iktisat , İngiliz Dili ve Edebiyatı ile İngilizce ö ; ğretmenlikleri alanlarında aç ; ılıyor .

LİSANS PROGRAMLARINA YERLEŞME

Ö ; ğrenciler uluslararası ortak lisans programlarına , ilgili puan tü ; rü ; ndeki ü ; niversiteye giriş sınavı puanı ile ağırlıklı ortaö ; ğretim başarı puanlarını iç ; eren yerleştirme puanları esas alınarak , Ö ; ğrenci Seç ; me ve Yerleştirme Merkezince ( Ö ; SYM ) merkezi olarak yerleştiriliyor . Ü ; niversite sınavına giren ve tercih yapmaya hak kazanan ö ; ğrenciler , ortak lisans programları uygulayan ü ; niversiteler ve koşullara ilişkin bilgilere tercih kılavuzundan veya ü ; niversitelerin internet sitelerinden ulaşabiliyor .

Ç ; ift diploma programlarında dersler genellikle İngilizce olarak veriliyor . Ö ; ğrencilerin ö ; ğrenime başlayabilmeleri iç ; in yeterli dü ; zeyde İngilizce bilmeleri gerekiyor . Bu programlara yerleştirilen ancak İngilizce dil seviyesini tespit eden TOEFL sınavından yeterli puanı alamayanlar ilgili Tü ; rk ü ; niversitesinin İngilizce hazırlık okulunda bu eğitimi alıyor . ABD ' de eğitime gidebilmek iç ; in ö ; ğrencilerin yazılı TOEFL ' dan en az 550 , bilgisayar ortamında yapılan TOEFL ' dan en az 213 puan ( bazı programlar iç ; in 220 puan ) veya internet ortamında yapılan TOEFL ' dan 74 puan ( İzmir Ekonomi , Işık ve Hacettepe ü ; niversiteleri iç ; in 79 , Bilkent , Orta Doğu Teknik , İstanbul Teknik ü ; niversiteleri iç ; in 80 puan ) almaları isteniyor . TOEFL ' dan istenen bu puanlar bazı ü ; niversitelerde lisans eğitimine başlayabilmek iç ; in , bazı ü ; niversitelerde ise ABD ' deki eğitime başlayabilmek iç ; in ö ; n koşul tutuluyor .

Ö ; ğrencilere TOEFL koşulunu sağlamaları iç ; in en fazla iki yıl sü ; re veriliyor . Ö ; ğrenciler bu sü ; re iç ; inde TOEFL koşulunu sağlayamazsa Ö ; SS puanına ve tercihine gö ; re Ö ; SYM tarafından Tü ; rkiye ' de ö ; ğretim dili Tü ; rkç ; e olan ve varsa aynı adı taşıyan , yoksa eşdeğer bir yü ; ksekö ; ğretim programlarına ( İngilizce Ö ; ğretmenliği hariç ; ) yerleştirilebiliyor .

Ç ; İFT DİPLOMA MALİYETLİ

Ö ; ğrenciler , uluslararası ortak programlarda , ü ; cret karşılığı okuyabiliyor . Uluslararası ortak programlarda ilgili Tü ; rk devlet ü ; niversiteleri iç ; in belirtilen yıllık ö ; ğrenim ü ; cretleri Tü ; rkiye ' deki hazırlık ve lisans eğitimini kapsıyor . Her yıl Tü ; rk devlet ü ; niversiteleri iç ; in ilan edilecek ö ; ğretim ü ; creti Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen ikinci ö ; ğretim ü ; cretleri temel alınarak YÖ ; K tarafından saptanıyor .

Uluslararası ortak lisans programı ç ; erç ; evesinde ABD ' de geç ; irilecek dö ; nemler iç ; in ö ; ğrenciler gittikleri ü ; niversitenin o yıl iç ; in belirlenen ö ; ğretim ü ; cretini ö ; dü ; yor .

Ö ; ğrencilerin yurtdışındaki ü ; niversitede okuyacağı sü ; re iç ; inde ciddi miktarda bir parayı gö ; zden ç ; ıkarması gerekiyor .

Ö ; rneğin , İTÜ ; ile Montana State Ü ; niversitesi tarafından yü ; rü ; tü ; len uluslararası ortak lisans programlarının 2009-2010 eğitim-ö ; ğretim yılı iç ; in belirlenen ü ; creti hazırlık sınıfında 7 bin TL , İTÜ ; ' de lisans programına devam edecekler iç ; in 7 bin 900 TL , Montana State Ü ; niversitesinde de yaklaşık 14 bin ABD doları tutarında . Bu ü ; cret Montana State Ü ; niversitesi ' nin ö ; ğrenim ü ; creti ve temel harç ; larından , ö ; ğrencinin programda ö ; ngö ; rü ; len dö ; nemlerdeki oryantasyon programı ü ; cretinden oluşuyor . Ö ; ğrencinin Montana ' da bulunacağı sü ; re iç ; inde yurt , yemek , kitap-kırtasiye ve kişisel ihtiyaç ; ları iç ; in yapacağı harcamanın akademik yıl başına yaklaşık 15 bin ABD doları tutacağı tahmin ediliyor . Ö ; ğrencilerin ABD ' de bulunacağı sü ; rede sağlık sigortası yaptırması zorunlu tutuluyor ve bunun ü ; cretini ö ; ğrenci ö ; dü ; yor .

YATAY GEÇ ; İŞ İMKANI VAR

Yurt iç ; indeki bir yü ; ksekö ; ğretim kurumundaki uluslararası ortak programdan akademik başarısızlık nedeniyle ilişkisi kesilenlerin yurt dışındaki yü ; ksekö ; ğretim kurumu ile de ilişkisi kesiliyor . Yurt dışındaki bir yü ; ksekö ; ğretim kurumundaki uluslararası ortak programdan akademik başarısızlık nedeniyle ilişkisi kesilen ö ; ğrenciler , yurt iç ; inde gö ; rdü ; ğü ; yü ; ksekö ; ğrenimdeki başarı notu esas alınarak yatay geç ; iş yö ; netmeliği hü ; kü ; mlerine gö ; re Tü ; rkiye ' deki başka bir yü ; ksekö ; ğretim kurumundaki eşdeğer programa yatay geç ; iş yapabiliyor .

Ö ; ğrencinin ö ; ğrenim gö ; rmekte olduğu bir uluslararası ortak programdan aynı ü ; niversite veya başka bir ü ; niversite bü ; nyesinde aynı alanda yü ; rü ; tü ; len diğer uluslararası ortak programa yatay geç ; iş yö ; netmeliğine uygun geç ; ilebiliyor .

' ' ULUSLARARASILAŞMANIN GEREĞİ ' '

YÖ ; K Ü ; yesi Prof . Dr . Atilla Eriş , ç ; ift diploma programlarının ü ; niversitelerin akademik işbirliğiyle uygulandığını ve ders programının ortak belirlendiğini ifade ederek , ö ; ğrencilerin genellikle 2 yıl yurtdışındaki ü ; niversitede iki yıl da yurt iç ; indeki ü ; niversitede ö ; ğrenim gö ; rdü ; ğü ; nü ; anlattı . Diplomaya yö ; nelik ortak programların YÖ ; K ' ü ; n onayıyla aç ; ıldığını kaydeden Eriş , bu programları tamamlayanlara ya her iki ü ; niversitenin isminin yer aldığı diploma ya da ayrı ayrı iki diploma verildiğini belirtti .

Bu yö ; ndeki ç ; alışmaların ' ' uluslararasılaşmanın bir gereği ' ' olduğunu vurgulayan Eriş , ç ; ift diplomanın avantajlarını şö ; yle anlattı :

' ' Bu programa devam eden ö ; ğrenciler karşı tarafın kü ; ltü ; rü ; nü ; , sosyal yaşamını ö ; ğrenmiş oluyorlar ve vizyonları genişliyor . Bu ö ; ğrenciler iş hayatında kendilerini daha kolay ifade edebiliyorlar ; ç ; oğu ç ; ekingen , iç ; e kapanık ö ; ğrenci tipinde değil . En azından kendilerini kü ; ltü ; rel yö ; nden geliştiriyorlar . Ayrıca artık gü ; nü ; mü ; zde iş hayatında sadece bir diploma da yetmiyor . Ç ; ok eskiden ' ehliyetin var mı ' diye soruyorlardı , şimdi kimse onu sormuyor . Bir zamanlar ' bilgisayar biliyor musun? ' diyorlardı şimdi onu da sormuyorlar . Bunlar artık ç ; ok rutin . Hatta bugü ; n ' lisan biliyor musun ' değil , ' kaç ; lisan biliyorsun ' diye soruluyor . Bö ; yle bir noktada ç ; ift diploma ç ; ok ö ; nemli . Ç ; ift diplomalılar son derece avantajlı ama tabii bunun bir parasal yü ; kü ; de var . Ç ; ü ; nkü ; yurt dışında herşey parayla yapılıyor . Her tarafa parayla gidiliyor . Onların okul ü ; cretleri bizden fazla . Bunlar ö ; ğrencilere kılavuzda anlatılıyor . ' '

AA