Abdüllatif Şener referandumda ne diyecek

Referandum kararını açıkladı

Abdüllatif Şener referandumda ne diyecek
  Tü ; rkiye Partisi ( TP ) Genel Başkanı Abdü ; llatif Şener , Anayasa değişikliğinin kamuoyunda bir ayrışma ve kavga yarattığını belirterek , &ldquo ; Olumsuz gö ; rü ; len kısımlar Anayasa Mahkemesi tarafından karara bağlandı . Referandumda değişikliğe ' Evet ' oyu kullanacağız&rdquo ; dedi .

Bazı etkinliklere katılmak ü ; zere memleketi Sivas ' a gelen TP Genel Başkanı Abdü ; llatif Şener , kendi kö ; yü ; olan Yıldızeli İlç ; esi ' ne bağlı Demircilik Kö ; yü ; girişinde davul- zurnayla karşılandı . Kö ; y girişinde aracından inerek hemşehrileriyle bir sü ; re sohbet eden Şener , daha sonra gazetecilerin ü ; lke gü ; ndemiyle ilgili sorularını yanıtladı .

Şener , 12 Eylü ; l ' de yapılacak referandumda , ' Evet ' oyu kullanacaklarını belirterek , &ldquo ; Bir Anayasa paketi var . Bu 12 Eylü ; l ' de halkoylamasına sunulacak . Milyonlarca yurttaşımız bu değişikliğe evet ya da hayır diyecek . Bu değişiklik tartışmaları kamuoyunda bu bir ayrışmaya , bir kavgaya dö ; nü ; şmü ; ştü ; r . Aslında siyaset 3 yıldır halkın dertlerini sorunlarını ç ; ö ; zmek yerine sü ; rekli kavga yapmak suretiyle halkı ayrışmaya ve bunun ü ; zerinden oy almaya yö ; nelmiştir . Biz bu tavrı yanlış gö ; rü ; yoruz&rdquo ; dedi .

Ü ; lkede işsizlik sorunu bulunduğunu ç ; iftç ; inin , işç ; inin sıkıntısı olduğunu , burudu yaşayan insanların var olma , geleceğe umutlu yü ; rü ; me isteği olduğunun altını ç ; izen Şener , &ldquo ; Ama siyaset bunlara ç ; ö ; zü ; m ü ; retmek yerine sü ; rekli kavga etmek suretiyle vatandaşı ayrıştırmaya ç ; aba harcamaktadır . Yine aynı şekilde terö ; r olayları artmıştır . Terö ; r 1984 ' ten bu yana zirve yapmıştır . Daha ö ; nceki yıllarda gö ; rü ; lmedik oranda terö ; r olayları artmıştır . Bu noktada siyasi sorumluluk vardır . Hü ; kü ; met , başbakan neyi yanlış yapmıştır ki terö ; r olayları artmıştır . Ya da neyi yapmamıştır da terö ; r olayları artmıştır . Bunun hesabını vermek zorundadır . Gerekli ö ; nlemleri ve tedbirleri almak zorundadır&rdquo ; dedi .

Ü ; lkenin en temel sorunları arasında Anayasa tartışmalarının gü ; ndemdeki yerini koruduğunu ve kutuplaşmaya dö ; nü ; ştü ; ğü ; nü ; ifade eden Şener , şunları sö ; yledi :

&ldquo ; Biz bu Anayasa değişikliklerini bir sivil Anayasa olarak gö ; rmü ; yoruz . Sivil bir Anayasa hazırlanabilirdi . 12 Eylü ; l Anayasası tamamen bir tarafa bırakılabilirdi . Ama iktidar bir sivil Anayasa hazırlama başarını gö ; sterememiştir . Bu bir hukuk reformu değildir . Ç ; ü ; nkü ; hukuk reformu dediğimiz şey dağın başındaki bir vatandaşın bile ' Bu memlekette kimse benim hakkımı alamaz . Bu ü ; lkede mahkemeler vardır ' diye inandığı zaman gerç ; ekleşmiş olur . Ü ; st yargı organlarının ü ; yelerinin nasıl değişeceğini belirlemek bir yargı reformu sayılmaz . Ama bununla birlikte 12 Eyü ; l Anayasası ' nda bazı değişiklikleri iç ; eren bir paket ve bu paketin iç ; inde bulunan pek ç ; ok madde tartışılmamaktadır . Genellikle olumlu olarak nitelendirilmektedir . Olumsuz olarak nitelendirilen veya tartışma konusu maddeler ise Anayasa Mahkemesi tarafından karara bağlanmıştır . Bö ; yle bir noktada TP olarak 12 Eylü ; l Anayasası ' nda değişiklikler iç ; eren bu Anayasa ' ya halkoylamasında evet diyeceğiz . Ç ; ü ; nkü ; bir Anayasa değişikliğinde o anda iktidarda kim var diye yorumlamak doğru değildir . Anayasalar kalıcı metinlerdir . Soyut ve genel hü ; kü ; mleri iç ; erirler . Dolayısıyla ü ; lkenin neyi ne kazandığı ve ne kaybettiğini değerlendirmek lazım . Şimdi tartışmalar bu iktidarın elinde bu değişiklikler ne anlam ifade eder biç ; imde ele alınmaktadır . Bu ele alınış biç ; imi yanlıştır . Bize gö ; re mevcut iktidarda tü ; m iktidarlarda gelip geç ; icidir ama Tü ; rkiye Cumhuriyeti kalıcıdır . &rdquo ;

Daha ö ; nce iktidarın ' aç ; ılım ' paketiyle ilgili partilerle gö ; rü ; şme yaptığını şimdi ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın terö ; r konusunda partilerle gö ; rü ; şme hazırlığında olduğunu hatırlatan Şener , devlet protokolü ; ne uyulmamasına tepki gö ; sterdi . Şener , şö ; yle konuştu :

&ldquo ; Devlet protokolü ; ne gö ; re TP , mecliste temsil edilen bir partidir . Bir milletvekilimiz vardır . Buna gö ; re de devlet protokolü ; nde dö ; rdü ; ncü ; sıradayız . Meclis ' te temsil edilmeyen partiler ise protokolü ; n geri sıralarındadır . Başbakan gö ; rü ; şme takvimini ve listesini aç ; ıklamıştır . Bu takvime gö ; re protokolde TP ' den sonra gelen , Meclis ' te temsil edilemeyen yani protokolde TP ' den sonra gelen partilerle gö ; rü ; şmeyi tercih ettiği halde TP ' yi atlamaktadır . Bu devlet adabına uymamak demektir . Devlet adamlığı devlet adabına uymakla olur . Devlet adabını bozmakla olmaz . &rdquo ;

Şener daha sonra kö ; yü ; nde dü ; zenlenen 3 ' ü ; ncü ; Demircilik Kö ; yü ; Festivali ' ne katıldı . Kö ; ylü ; leri Şener ' e sevgi gö ; sterisinde bulundu .

ensonhaber