70 bin cep telefon toplanacak

70 bin cep telefon zararlı oldukları için geri toplanacak.

  Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Teknik Dü ; zenleme ve Standardizasyon Daire Başkanı Ejder Oruç ; , bu yıl 10 farklı model telekomü ; nikasyon cihazında ç ; evreye ve insan sağlığına uyum tespiti yaptıklarını belirtti . Oruç ; , halen piyasada bulunan 70 bin telefonun mahkeme sü ; recinin ardından toplatılacağını aç ; ıkladı .

Tü ; rkiye ' de satılan telekomü ; nikasyon cihazlarını , Avrupa standartlarında test edebilen Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu ' na bağlı Piyasa Gö ; zetim Laboratuvarı Başkanı Ejder Oruç ; , piyasada 70 bin sağlıksız cep telefonu bulunduğu uyarısısı yaptı .

Oruç ; , 10 farklı model telekomü ; nikasyon cihazını , ç ; evre ve insan sağlığı aç ; ısından gü ; venli olup olmadığını tespit etmek iç ; in denetlediklerini belirtirken , zararlı olduğu tespit edilen telefonların piyasadan toplanması iç ; in mahkeme sü ; recinin sonuç ; lanmasının beklendiğini belirtti . Oruç ; , 2007 yılından bu yana piyasada bulunan cihazların tü ; ketici iç ; in gü ; venli olup olmadığını denetleyen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Teknik Dü ; zenleme ve Standardizasyon Dairesi bü ; nyesindeki , &ldquo ; Piyasa Gö ; zetimi Laboratuvarı ' nda yapılan ç ; alışmalar hakkında şu bilgileri verdi :

Ç ; OĞU ' NO NAME '

Bu yıl 10 farklı cihazda , ç ; evre ve insan sağlığı aç ; ısından gü ; venli olup olmadığını tespit etmek iç ; in test yapıldı . 10 ü ; rü ; nden 8 ' i cep telefonu ve bü ; yü ; k bir ç ; oğunluğu markasız ( no name ) cihazlardan oluşuyor . Mahkeme sü ; recinin ardından 70 bin telefon piyasadan toplanacak . Mahkeme 3 yıl sü ; rebilir .

40 BİN CİHAZ YOK EDİLDİ

Denetim merkezi , Avrupa Birliği ' ne akredite bir kurum olduğu iç ; in yapılan testler tü ; m Avrupa ' da geç ; erli . Laboratuvarda bugü ; ne kadar 45 farklı modelde cihaza gü ; vensizlik tespiti yapıldı ve 40 bin cihaz toplatıldı .

53 FİRMAYA PARA CEZASI

Bilgi belge , fiziki kontrol ve laboratuvar testleri olmak ü ; zere ü ; ç ; farklı yö ; ntemle denetim yapıyoruz . Bugü ; ne kadar 53 firmaya toplam 1 milyon 155 bin 606 TL ' lik idari para cezası kestik . Gü ; vensiz ç ; ıkan cihazlarla ilgili yaptığımız testlerin masrafını da firmalardan alıyoruz . Bunun iç ; in de 1 milyon 479 bin TL test masrafı tahakkuk ettirdik .

CİHAZLARI TOPLAMAK ZORUNLU

Test sonuç ; larına gö ; re ü ; rü ; nü ; n , sağlığa ve ç ; evreye zararlı olduğu tespit edilirse firmalardan , vatandaşın elindeki cihazların dö ; nebilmesi iç ; in iki gazetede ve iki ulusal televizyonda yayın yapmasını isteriz . Duyuruları yapıp gelen cihazları bertaraf etmek zorundalar . Tü ; ketici Hakem Heyet ' ine mü ; racaat edilince para iadesini alabilirler .

AB DESTEĞİ İLE 4 . 8 MİLYON EURO HARCANDI , LABARATUVAR KURULDU

Denetim merkezinin 4 . 8 milyon Euro ' luk bir proje olduğunu belirten Ejder Oruç ; , şu bilgileri verdi : &ldquo ; Projenin yü ; zde 75 ' i Avrupa Birliği fonlarından sağlandı . Burada cep telefonlarından telsizlere , dect ( kablosuz ) telefonlardan otomobillere kadar elektromanyetik dalga yayan her tü ; rlü ; cihazın test edilebildiği bir teknolojik donanım kuruldu . 33 teknik personelle birlikte ç ; alışıyoruz . Bu denetimler sayesinde tü ; keticinin gü ; venli ü ; rü ; n kullanmasını amaç ; larken aynı zamanda sektö ; r denetleniyor , gü ; vensiz ü ; rü ; nlerin piyasada yer almamasını sağlıyoruz . Ayrıca Tü ; rkiye ' de ü ; retilen cihazlara onay da verebiliyoruz . &rdquo ;

3 YILDA 32 . 5 MİLYON CİHAZ İTHAL EDİLDİ

Tü ; rkiye ' ye ithal edilen telefonlar hakkında bilgi veren Ejder Oruç ; , şunları sö ; yledi : &ldquo ; 2008 yılında 15 milyon , 2009 ' da 12 milyon , 2010 ' da ise şimdiye kadar 5 . 5 milyon cep telefonu ithal etmişiz . Şu ana kadar ithalat yapmış olduğumuz cep telefonlarından 2008 yılı iç ; in yü ; zde 16 ' larda , 2009 yılı yü ; zde 30 , 2010 ' da ise yü ; zde 28 ' i Ç ; in menşeli ( no name ) cep telefonlarından oluşuyor . &rdquo ;

BUNLARA DİKKAT

Cep telefonunun zararlı etkisini azaltmak iç ; in ö ; nerilen yö ; ntemler şö ; yle :
Cep telefonları ilk arandığı anda aç ; ılıp kulağa gö ; tü ; rü ; lmemeli .

Kulaklıkla kullanmak sağlığa vereceği zararı 10 ' da 1 ' e , bluetooth ile 6 ' da 1 ' e dü ; şü ; rü ; r .

Konuşulurken mikrofon kısmı ağza yapıştırılmamalı , kulak ve ağız arasında 90 derece aç ; ı olmalı .

İŞTE O TELEFONLAR VE SAR DEĞERLERİ

Blacberry8700G 1 . 08
SamsungX820 1 . 08
SamsungU800 0 . 99
OlaSP105 0 . 99
SagemMy401x 0 . 93
SonyZ71Oi 0 . 91
Motorola W220 0 . 85
SamsungE830 0 . 86
Blackberry8100 0 . 82
SamsungL760 0 . 79

Veteknoloji