Tarhan: Geciken Adalet Adalet Değildir Sivas

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan, 'Yargıdaki sorunları çözmekte gecikmek aslında adaletin sağlanmasında gecikmektir.

  Yargıçlar ve Savcılar Birliği ( YARSAV ) Başkanı Emine Ülker Tarhan , ' Yargıdaki sorunları çözmekte gecikmek aslında adaletin sağlanmasında gecikmektir . Ve geciken adalet zaten adalet değildir ' dedi .
Cumhuriyet Kadınları Derneği Sivas Şubesi ' nce Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda düzenlenen ' Kuvvetler Ayrılığı ve Yargı Bağımsızlığı ' konulu panelde konuşan Tarhan , bugün yaşanılan süreçte demokrasinin güvencesi olan güçler ayrılığı ilkesinin yok edilmeye çalışıldığını ileri sürerek , ' Bizler yargıçlar olarak bugün Türk yargısının tehlike altında bulunduğunu görüyoruz , seziyoruz ' diye konuştu .
Tek istedikleri ayrıcalığın adalet dağıtmak olduğunu , bu ayrıcalığın da ellerinden alınmaması isteyen Tarhan , ' Biz kimsenin yargıcı olmak istemiyoruz . Bizi kimsenin sahiplenmesini istemiyoruz . Türk yargısı kimsenin yargısı değildir . ' Benim ' diye söze başlayanların yargısı asla değildir ' ifadelerini kullandı .
Eğer yargı sürecine siyaset , yani bir parti , gücü elinde bulunduran partinin karışması halinde verilen kararların sağlık olmasının , güçlüye karşı güçsüzü korumanın söz konusu olamayacağını vurgulayan Tarhan , şöyle devam etti :
' Bugünkü siyasal iktidarın ya da yarınki siyasal iktidarın kapısında beklemeyecek , ondan emir bekleyip ' bir emriniz var mı ' diye sormayacak olanlar yargıçlar ve cumhuriyet savcılarıdır . Bu kesinlikle böyle olmalıdır . Böyle kalmalıdır . Siyasi iktidarın il ya da ilçe parti başkanının kapısına tekme vurarak giremeyeceği tek yer adliye olmalıdır . Adliyedir şu anda . Bunu yapamıyor hiç kimse , yapmaya cüret edemiyor . Ve yapmamaya devam etmelidir . En azından bu korunmalıdır . '
Yargıya bağımsızlığın bir ayrıcalık olarak öngörülmediğini , bunun demokrasinin gereği , toplumun güvencesi olduğunu ifade eden Tarhan , bugün yargının çözüm bekleyen , içerisinden çıkılamayacak onlarca sorunu olduğunu ileri sürdü .
Tarhan , ' 12 Eylül Anayasası ile yargı üzerinde zaten güçlü bir yürütme etkisi yaratılmıştır . Yürütme merkezli bir devlet yapısı zaten yıllardır yakınma konusu olmuştur . Bu sorunlar Türk halkının sorunu haline gelmiştir . Çünkü yargıdaki sorunları çözmekte gecikmek aslında adaletin sağlanmasında gecikmektir . Ve geciken adalet zaten adalet değildir ' diye konuştu .
Yaptıkları incelemelere göre Anayasa ' nın yargı alanında yapılan hiçbir değişikliği halkı daha özgür kılmayacağını ve yargısal hiçbir sorunu çözmeyeceğini savunan Tarhan , ' Yargının sorunlarını çözmemekle kalmayıp , halkın adalete erişimini , dava süreçlerini hızlandırmayacak . Duruşma sürelerini kısaltmayacak . Sadece yargıyı memurlaştıracak . RTÜK gibi , YÖK gibi siyasetin şekillendireceği bir yargı kurumu oluşturacak ' ifadesini kullandı .
11 . 07 . 2010 18 : 21 : 04