Şanlıurfa'da Hepatit Tehdidi

Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanlığı tarafından Şanlıurfa'da yapılan araştırma sonucu; kent merkezindeki insanlarda yüzde 4

  Harran Üniversitesi ( HRÜ ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanlığı tarafından Şanlıurfa ' da yapılan araştırma sonucu ; kent merkezindeki insanlarda yüzde 4 . 3 halk arasında sarılık olarak bilinen Hepatit B taşıyıcılığının bulunduğu tespit edildi .
HRÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Yrd . Doç . Dr . Süda Tekin Koruk , tespit edilen yüzde 4 . 3 oranının önemli olduğuna dikkat çekerek , vatandaşları enfeksiyon hastalıklarına karşı bilinçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi .
Bulaşıcı hastalıklar arasındaki sarılık olarak bilinen Hepatit hastalığının türlerini ve bulaşma yollarını anlatan Koruk , " Bulaşıcı sarılıklar ; Viral Hepatitler olarak da gündeme oturabilir aslında . Bölgemizde , özellikle Şanlıurfa ' yı tehdit eden hastalıklar içerisinde ; kan , cinsel yolla ve bazıları da gıdalarla bulaştığı için birçok kişiyi etkilemekte . Özellikle tipleri var ; Hepatit A , B , C ve D şekilde . Hepatit B , C ve D ; kan ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında ve maalesef ilerlediği zaman ;
karaciğer sirozuna , karaciğer yetmezliğine ve karaciğer kanserine dönüştürebiliyor . Ev içerisinde buluşabiliyor . Eğer annede var ise , yeni doğan bebeğe bulaşabiliyor . Yine ortak kullanılan bir takım tıraş malzemelerinde , diş hekimleri aletlerini eğer çok iyi yıkamazlar ise , bunlar aracılığı ile de bulaşabiliyor . Yanlışlıkla iğne batması , yanlış kan verilmesi gibi etkenlerle de bulaşabiliyor " dedi .
Şanlıurfa kent merkezinde yaptıkları araştırma sonucu yüzde 4 . 3 Hepatit taşıyıcılığının bulunduğunu tespit ettiklerini belirten Yrd . Doç . Dr . Koruk , " Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Halk Sağlığı ile ortak çalışmamızda Şanlıurfa merkezde yüzde 4 . 3 Hepatit B taşıyıcılığı bulduk . Bu da aslında önemli bir rakam . Bu doğrultuda da halkı bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz " diye konuştu .
Hepatit ' ten korunma yollarını sıralayan Koruk , şöyle devam etti :
" Bazı hastalıklar ; örneğin Hepatit A , direk temizlikle önlenebilir . Hepatit B ' nin aşısı var . Aşı riskli gruba özellikle Şanlıurfa ' da Sağlık Bakanlığı aracılığıyla ücretsiz temin edilebilen aşılarla ücretsiz yapıla biliniyor . Bunun için halkın bilinçlendirilmesi gerekiyor . Hepatit C ' nin maalesef aşısı yok . Bundan korunmak için de ortak bazı aletlerin , ev içerisinde kullanılan diş fırçası , tırnak makası ve jilet gibi kanla bulaşabilecek aletlerin kullanılmaması gerekiyor . "
Şanlıurfa ' da tedavi altında olan yüzlerce hastanın olduğunu ifade eden Koruk , Hepatit B ve C mikrobunun ancak kan tahlili sonucu belirlenebileceğini hatırlatarak şunları söyledi :
" Bu konu üzerinde bunun için duruyoruz zaten . Hastaların büyük bir kısmı , kendi vücudunda böyle bir mikrobu taşındığından haberdar değil . Çünkü bu mikrop , ( Hepatit B ve C mikrobu ) ancak kan tahlili yapılması sonrası ortaya çıkıyor . Yoksa kişide herhangi bir sıkıntı yok . Yani gözlerinde sararma vesaire olmayabilir . Kişi vücudunda mikrobu taşıyabilir ve bir gün kan tahlili yapınca ; tesadüfen ortaya çıkabilir . Bizim takip ettiğimiz ve maalesef siroza bile çevrilen hastalarımız da var . "
Koruk , konuyu güncel tutmak ve halkı bilinçlendirmeyi amaçladıklarını ifade ederek , konu ile ilgili toplantılar düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi .