Motorinde Ayrım Sona Erecek Ankara

Motorinde, 'kırsal-euro dizel' ayrımı sona eriyor.

  Motorinde , ' kırsal-euro dizel ' ayrımı sona eriyor . Kırsal motorindeki kükürtü , piyasada euro dizel olarak adlandırılan normal motorindeki miktara indirme yönünde bir çalışma yapılıyor . Bu şekilde kırsal ve normal motorin arasındaki , ÖTV ve KDV farkının da kaldırılması bekleniyor .
EPDK , 98/70/AT sayılı Avrupa Birliği Yönergesinde yer alan kırsal motorin tanımının ve anılan akaryakıt için 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan kükürt içeriği sınırını , ulusal mevzuata aktarılması için harekete geçti .
Bu çerçevede standartlara dönük teknik düzenleme yapılması ve kırsal motorinde 1 . 000 PPM olan kükürt düzeyinin , normal motorindeki 10 PPM ' e düşürülmesi öngörülüyor .
Kurumun söz konusu çalışması kapsamında ' Ham Petrol , Akaryakıt , İhrakiye , Madeni Yağ , Baz Yağ ve Petrolle İlişkili Maddelere Dair Karar ' ın ilgili maddesine , ' Motorin , herhangi bir vergi farklılaştırması kapsamında teslim edilmesi durumunda kırsal motorin resmi ismiyle satılır ' hükmünün ekleneceği belirtiliyor .

-MALİYE BAKANLIĞI DA KARARI BEKLİYOR-

Bu arada EPDK ' nın kırsal-normal motorindeki kükürt düzenlemesinin ardından Maliye Bakanlığı da , yeni vergi düzenlemesine gidecek .
Maliye yetkilileri , kırsal motorinin tarım kesiminin desteklenmesine dönük bir uygulama olduğunu , ancak günümüzde kamyoncular , otobüsçüler ve dolmuşçuların yanı sıra bazı özel otomobil sahiplerinin bile kırsal motorin kullandığına dikkat çekiyor .
Avrupa ' da kırsal motorinin toplam motorin tüketimi içindeki payının yüzde 5 civarında bulunmasına karşılık , bu oranın Türkiye ' de yüzde 70 ' e ulaştığına işaret eden Maliye yetkilileri , konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor :
' Türkiye ' ye İran ve Irak başta olmak üzere komşu ülkelerden kaçak olarak bol miktarda kırsal motorin getiriliyor . Kükürt oranı yüksek , kalitesi düşük bu yakıtlar , haksız rekabete ve yüksek tutarda vergi kayıplarına yol açıyor .
Biz de EPDK ' nın kırsal motorinle ilgili çalışmasının sonucunu bekliyoruz . Sözkonusu çalışmanın tamamlanıp , yeni düzenlemenin şekillenmesinin ardından Maliye Bakanlığı da , motorindeki özel tüketim vergisi oranlarını yeniden belirleyecek . EPDK ' nın motorinle ilgili düzenlemelerine paralel biz de motorinde tek ÖTV uygulamasına gidebiliriz . Sonuçta ÖTV tutarının eşitlenmesi gerekecek . Böyle bir durumda ÖTV ' nin normal motorinde eşitlenmesi çok büyük ihtimal . '

-2 MOTORİN ARASINDA 8 , 5 KURUŞ VERGİ FARKI VAR-

Halen kırsal motorinden litre başına 1 , 2345 lira , normal motorinden ise 1 , 3045 lira ÖTV alınıyor .
ÖTV ve KDV dahil , kırsal motorin üzerindeki vergi yükü 1 , 6795 lira , normal motorindeki vergi yükü ise 1 , 7650 lira olarak hesaplanıyor . Bu şekilde kırsal ve normal motorin arasında , ÖTV ve KDV açısından toplam 8 , 55 kuruşluk fark bulunuyor .
2009 verilerine göre Türkiye ' de tüketilen 15 , 9 milyar litre motorinin , 11 , 9 milyar litresini kırsal motorin , 4 milyar litresini de normal motorin oluşturuyor .
Bu rakamlar dikkate alındığında , günümüzdeki ÖTV tutarlarıyla , devlet , kırsal motorinden 14 , 7 milyar lira dolayında ÖTV topluyor . Buna KDV de , eklendiğinde vergi toplamı 20 milyar liraya yaklaşıyor .
Normal motorinden ise ÖTV olarak 5 , 2 milyar lira , ÖTV ve KDV olarak da 7 milyar lira vergi tahsil ediliyor . Böylece motorindeki toplam vergi geliri 27 milyar lira düzeyine çıkıyor .
Kırsal motorinden alınan ÖTV ' nin , kükürt miktarına bağlı olarak normal motorin düzeyine getirilmesi halinde ÖTV tahsilatında 830 milyon lira dolayında artış meydana gelecek . Bu rakam KDV de dahil edildiğinde 1 milyar lira düzeyine çıkacak .
Normal motorindeki ÖTV ' nin kırsal düzeyine indirilmesi halinde ise aynı tutarda vergi kaybı yaşanacak .

-SEKTÖR , TEK TİP MOTORİNDEN YANA-

Öte yandan Petrol Sanayi Derneği ( PETDER ) Genel Sekreteri Erol Metin yaptığı açıklamada , kırsal motorin ile normal motorin içeriğinin 14 teknik parametreden oluştuğunu , tek farklılığın kükürt miktarından kaynaklandığını söyledi .
Kırsal motorinde 1000 PPM olan kükürt miktarının , normal motorinde 10 PPM düzeyinde bulunduğunu hatırlatan Metin , AB ' nin konuya ilişkin direktifiyle 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren yol dışı araçlar hariç motorinde 10 PPM kükürt uygulamasına geçilmesinin zorunlu tuttuğunu ifade etti .
EPDK ' nda AB ' ye uyum çerçevesinde yeni bir düzenleme yaptığını anlatan Metin , bu düzenlemede , kırsal motorindeki kükürtün 10 PPM ' e düşürülmesinin öngörüldüğünü belirtti .
Sektör olarak tek tip motorin uygulamasından yana olduklarını vurgulayan Metin , bunun hem sektöre kolaylık sağlayacağını , hem haksız rekabeti azaltacağını , hem de düşük kükürt uygulaması ile çevreye emisyonların azaltılması noktasında katkısı olacağını söyledi .
Metin , uygulama ile birlikte sınırdan kaçak giren kırsal motorinin daha kolay şekilde tespit edilebileceğine de dikkat çekerek , ' Çünkü kaçak gelen motorinde kükürt yüksek düzeyde bulunacak . Türkiye ' de bundan sonra kullanılacak kükürtte ise miktar düşük olacak . Bu şekilde kaçak akaryakıt , daha rahat anlaşılabilecek . Çünkü kaçak akaryakıtta kükürt , 10 PPM gibi ileri teknolojide olamaz . Böylelikle kayıt dışılık da daha net şekilde engellenir ' diye konuştu .
11 . 07 . 2010 09 : 51 : 35