Mehmetçik'e Yeni Tüfek Ankara

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) tarafından geliştirilen ve dünyada kullanılan piyade tüfeklerinin en iyi özelliklerini üzerinde toplayan Milli Modern Piyade Tüfeğinin 3 adet prototipi üretildi.

  Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu ( MKE ) tarafından geliştirilen ve dünyada kullanılan piyade tüfeklerinin en iyi özelliklerini üzerinde toplayan Milli Modern Piyade Tüfeğinin 3 adet prototipi üretildi .
Alınan bilgiye göre , 22 Ocak 2009 yılında Savunma Sanayii Müsteşarlığı ( SSM ) ile Milli Modern Piyade Tüfeğinin ' tasarım ve geliştirme ' sözleşmesini imzalayan MKE , tüfeğin prototip çalışmalarını Kırıkkale ' deki fabrikasında tamamladı .
Türk Silahlı Kuvvetleri ' nin taktik ve teknik istekleri doğrultusunda üretilen 3 adet prototip tüfek , önümüzdeki günlerde kalifikasyon testlerine tabi tutulacak . Türk ordusu tarafından kullanılan G3 ' lerin yerini alması planlanan modern piyade tüfeği , testlerden başarıyla geçmesi halinde 2011 yılının Haziran ayında seri üretime hazır hale getirilecek .
Tasarımından itibaren tamamen yerli olan ve hiç bir ülkeden teknoloji transferi yapılmadan üretilen modern piyade tüfeği , şu anda dünyada kullanılan üçüncü jenerasyon piyade tüfeklerinin en iyi özelliklerini üzerinde topluyor .
MKE yetkilileri , gece ve gündüz her türlü arazi ve hava şartlarında en iyi performansı sağlayacak şekilde tasarlanan Milli Modern Piyade Tüfeği ' nin , bir çok özelliğinin G3 ' ten daha iyi olduğunu belirttiler .
Prototipin önümüzdeki günlerde kamuoyuna gösterileceğini ifade eden yetkililer , tüfeğin isminin de henüz belirlenmediğini kaydettiler .
Şu anda TSK tarafından kullanılan G3 piyade tüfeklerinin daha çok düzenli ordu savaşları için üretildiğini , ağır ve bakımı zor olan bu tüfeklerin yerine daha hafif ve bakımı kolay olan yeni nesil bir piyade tüfeğine ihtiyaç duyulduğunu belirten yetkililer , bu nedenle Milli Modern Piyade Tüfeğinin tasarlandığını söylediler .
Modern piyade tüfeğinin G3 ' e göre daha hafif , namlu ömrünün daha uzun , boyunun daha kısa olduğuna işaret eden yetkililer , şu bilgileri verdi :
' Tasarımdan itibaren tamamen yerli , hiç bir ülkeden teknoloji transferi yapılmadan Kara Kuvvetleri Komutanlığının verdiği teknik şartnameye uygun olarak üretimi başlatılan piyade tüfeklerinin ilk prototiplerinden 3 ' ü üretildi . Bundan sonra parça parça kalifikasyonu yapılacak , çalışabilirliği test edilecek . Bütün parçaların kalifikasyonu yapıldıktan sonra seri üretime geçilecek . Tüfek , 2011 yılının Haziran ayında seri üretime hazır hale gelecek . Gaz piston sistemi ile çalışan bu tüfek , şu anda dünyada kullanılan üçüncü jenerasyon piyade tüfeklerinin en iyi özelliklerini üzerinde topluyor . '
Yetkililerin verdiği bilgiye göre yüzde 100 yerli olarak yapılan yeni piyade tüfeği 7 , 62 mm olacak ve NATO mermisi kullanacak . Ağırlığı 3 kilo 700 gram , uzunluğu 920 mm , etkili menzili 400 metre olan tüfeğin üzerine gece görüş dürbünü , ışıldak , laser , bomba atar gibi aksesuarlar takılabilecek . Namlu ömrü minimum 10 bin atım olarak tasarlanan tüfek , tek ve seri atışlar yapabilecek .

-MKE ' NİN KESKİN NİŞANCI TÜFEKLERİ-

Bu arada , MKE ' nin son 2 yılda geliştirdiği keskin nişancı tüfeklerinin de yurt içi ve yurt dışında büyük ilgi gördüğü belirtildi . MKE ' nin Jandarma Genel Komutanlığı ile birlikte geliştirdiği 7 . 62 mm çapındaki Bora 12 keskin nişancı tüfeği , bin 200 metre etkili menzile sahip . Jandarma tarafından kullanılan Bora 12 , yurt dışına da ihrac ediliyor .
MKE tarafından geliştirilen diğer yarı otomatik keskin nişancı tüfeği ise T-12 . Etkili menzili 600 metre olan tüfek , yapılan testlerde hedefleri kusursuz bir şekilde vurduğu için T-12 adını aldı . T-12 , daha çok hareketli hedefleri vurmak için tasarlandı .

-G3 PİYADE TÜFEĞİ-

G3 , 1950 ' lerde Alman silah üreticisi HK ( Heckler & Koch GmbH ) ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME ( Centro de Estudios Técnicos de Materiales Especiales ) tarafından geliştirildi . Değişik versiyonları dünyadaki bir çok NATO üyesi ülkeler tarafından kullanılıyor . Ağırlığı 4 , 25 kilo olan G3 piyade tüfeğinin etkili menzili 400 metre .
Milli Modern Piyade Tüfeği ile G3 ' ün teknik özellikleri ise şöyle :

MİLLİ MODERN PİYADE TÜFEĞİ G3 PİYADE TÜFEĞİ
-------------------------- ----------------

KALİBRE : 7 , 62 mm 7 , 62 mm
AĞIRLIK : 3 , 7 kg 4 , 25 kg
ETKİLİ MENZİL : 400 metre 400 metre
BOY : 92 cm 102 cm
NAMLU ÖMRÜ : 10 bin atım 6 bin atım
MERMİ NAMLU ÇIKIŞ HIZI : 500 m/sn 750 m/sn
ŞARJÖR KAPASİTE : 20 mermi 20 mermi
11 . 07 . 2010 10 : 55 : 20