Kangallar jüri önüne çıktı

12. Uluslararası Kangal Festivali' etkinlikleri kapsamında, Sivas'ın Kangal ilçesinde Kangal Çoban Köpeği Yarışması yapıldı.

Kangal Araştırma Uygula

  12 . Uluslararası Kangal Festivali ' etkinlikleri kapsamında , Sivas ' ın Kangal ilçesinde Kangal Çoban Köpeği Yarışması yapıldı .

Kangal Araştırma Uygulama ve Dokümantasyon Merkezi üretim çiftliğinde düzenlenen yarışmaya 160 kangal köpeği katıldı . ' Kangal sürü köpeği ' ve ' Kangal bekçi koruma köpeği ' kategorilerinde yapılan yarışmada , 0-5 aylık köpekler yavru , 6-12 aylık köpekler genç , 1 yaşından büyük köpekler ise yetişkin dalında değerlendirildi . Hava sıcaklığının 37 dereceye kadar yükseldiği yarışmada bazı hayvan sahiplerinin köpeklerini hortumla sulamaları gözlerden kaçmadı .

Sivas kent merkezinde köpek çiftliğini işleten Hüseyin Yıldız ' ın 1 yaşındaki Şerkan isimli erkek köpeği ise Meraküm mevkiinde bulunan üretim çiftliğinden kamyonla yarış alanına götürülürken sıcak havaya daha fazla dayanamayarak öldü . Yarışmaların sıcak havalarda yapılmasına tepki gösteren Yıldız , " Bu havada köpek yarışması yapılırsa olacağı bu . Neden başka zaman yapmıyorlar . Yazık değil mi bu hayvanlara . " şeklinde konuşarak yarışların daha serin geçen bahar aylarında yapılmasını istedi .

Yarışma öncesi konuşan Kangal Kaymakamı İsmail Altan Demirayak , kangal çoban köpeğinin Anadolu ' daki köpek ırkları içinde uluslararası çapta haklı bir üne sahip , çok önemli bir değer olduğunu belirtti . Her yıl düzenlenen festivallerle kangalın bu coğrafyaya ait bir değer olduğunu ortaya koymak , tanıtmak ve sevenlerini bir araya getirmek gayesiyle festivalleri gerçekleştirdiklerini söyleyen Demirayak , kangalın cesareti , çevikliği , sadakati , zekası ve fiziksel özellikleriyle Anadolu insanıyla birlikte bu coğrafyada yaşamış çok önemli bir değer ve gen kaynağı olduğunu belirtti .

Demirayak , kangal çoban köpeğinin bu coğrafyada korunması ve geliştirilmesi amacıyla İl Özel İdaresi ' nin maddi katkısıyla halk elinde ıslahı projesini gerçekleştirdiklerini söyledi . Demiraltan , proje kapsamında oluşturdukları tescil kurulunun Kangal ilçe merkezi ve köylerindeki köpekleri mikroçipleyip , kayıt altına aldıklarını , doğum , ölüm , hastalık ve her türlü yaşamsal hareketlerini takip ettiklerini söyledi .

Sivas Vali Yardımcısı İsmail Koşum ise kangal köpeğinin en önemli bir özelliğinin emanete sahip çıkması olduğunu vurgulayarak , " Kangal köpeği sürüye dışarıdan herhangi bir tehdit gelmesi durumunda , canı pahasına o tehdidi savurmak için öne atılıyor . Yani bu özelliği bile , tek başına onu çok kıymetli yapması bakımından önemlidir . " dedi .

Kangal köpeklerini izlemeye Vali Yardımcısı İsmail Koçum , Kangal Kaymakamı İsmail Altan Demirayak , Kangal Belediye Başkanı Mehmet Öztürk ve çok sayıda yerli ve yabancı turist katıldı . Köpeklere turistler ve çocukların yoğun ilgi gösterdiği gözlendi .

Yarışmada dereceye giren köpek sahiplerine ödül olarak altın , köpeklere de mama ve tasma hediye edildi .