Deik Başkanı Rona Yırcalı'dan Önemli Açıklamalar

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı A

Deik Başkanı Rona Yırcalı'dan Önemli Açıklamalar
  Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ( DEİK ) İcra Kurulu Başkanı A . Rona Yırcalı , DEİK bünyesinde bulunan çok sayıda iş konseylerinden kendileri için en önemli olanının Türk-Amerikan İş Konseyi olduğunu söyledi . Yırcalı tüm dünyayı sarsan küresel ekonomik krizden az etkilenen Ortadoğu ülkelerinin Türkiye için cazip pazarlar olduğunu kaydetti .

" CUMHURBAŞKANIIMIZ VE BAŞBAKANIMIZIN ZİYARETLERİ ÇOK ÖNEMLİ "
Katıldığı bir televizyon programında ülke ekonomisiyle alakalı düşüncelerini aktaran Rona Yırcalı , Türkiye ' nin ihracatını geliştirmesi için Asya ülkelerine önem verilmesi gerektiğini bildirdi . Dünya Odalar Federasyon başkanı , Milletler Arası Ticaret Odası başkanı ve DEİK İcra Kurulu başkanlığı görevlerini aynı anda ve başarıyla yürüten A . Rona Yırcalı , yakın bir zamanda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte Slovenya ' ya gideceklerini belirterek bu ülkenin yatırımlara son derece açık olduğunu vurguladı . Yırcalı , " Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızın bu dış ülkelere olan ziyaretleri Türk yatırımcılar için çok büyük önem taşıyor " dedi .
Türkiye ekonomisinde teşviklere çok önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Rona Yırcalı , Çin ekonomisine dikkat çekerek Avrupa ' nın içinde bulunduğu borç krizinin ( Yunanistan örneğinde olduğu gibi ) pozitif olarak bir fırsata çevrilip yabancı yatırıcıları ülkeye nasıl çekileceğinin iyi hesap edilmesi gerektiğini ifade etti . Yunanistan ile 48 saatlik vize anlaşmasının kaldırılması gerektiğini belirten Rona Yırcalı , Türkiye ' nin vize uygulamasını kaldırdığı halde Yunanistan ' ın Şengen ' i bahane göstererek kısıtlamaya devam etmesinin bu ülkenin kendisini zora soktuğunu söyledi . Balıkesir Sanayi Odası Meclis Başkanı olduğunu hatırlatan Rona Yırcalı , Yunanistan ' ın vizeyi kaldırması halinde bundan en fazla batı bölgelerinin istifade edebileceğini , önemli bir ticari ve turizm hareketliliği kazanılabileceğini kaydetti . Şu halde 48 saatlik vize muafiyetinin de en azından iyi olarak değerlendirilebileceğini söylerken , " Yunanistan ' ın Türkiye ' ye vize uygulamasını kaldırmasını bekliyoruz " dedi .

KUR POLİTİKASI
DEİK başkanı Rona Yırcalı , mevcut kur politikasının iyi olmakla birlikte ihracatçıların eleştirilerinde haklı olduklarını , ancak bununla beraber tereddüt edilen konuların bitmediğini , süreceğini söyledi . Yırcalı , " Önümüzde bir referandum var , ardından seçim süreci başlayacak , genel seçimler gelecek . Yabancı para girişi artacak , biraz beklemek lazım . Eğer tedbir alınmaz ise kur yukarı çıkar . Merkez Bankası Başkanlığının da bankaların da arz ve talebi düzenleyici uygulamaları en sağlıklısı olacak " dedi .

ENERJİ DÜNYANIN 1 NUMARASI
Rona Yırcalı , dış ekonomide öne çıkan sektörlerle ilgili enerjinin dünyada bir numaralı sektör olduğunu söyledi . Yırcalı , " Dışta enerji konuları dünyanın 1 numaralı yatırımı . Bu bizim için oldukça faydalı bir durum . Bu anlamda krizden az etkilenen Ortadoğu ülkeleri bizim için cazip . Irak , Libya , Lübnan , Ürdün gibi ülkelerde inşaat yatırımları enteresan olacak . Biz DEİK olarak müşterek yatırımlar düşünüyoruz . Bu yeni bir sinerji doğuracaktır " dedi .

TÜRKİYE YÜKSELEN DEĞER
Rona Yırcalı , Türkiye ' nin dünyada varlığı , konumu ve ekonomisiyle son derece güçlü , önemli bir ülke olduğunu bildirdi . Rona Yırcalı , " Türkiye sadece bölgesinde değil Batı ' da ve Doğu için de çok önemli . Kendisine sorulup danışılması gereken bir ülke . Ancak , ülkemizde ekonomi gündemin ardında kalmamalı . Siyasi istikrar devam edecektir . Sağlıklı bir referandum olmalı , bunun olacağına inanıyoruz . Türkiye yükselen değer . Hindistan ve Çin ekonomisi Türkiye için hem rakip hem tehdit . Çin ' in para birimi yükselirse bu bizim ihracatımıza olumlu yansır . Bu arada , ülke içindeki üretim ve tüketimin de bizim için çok önemli olduğunu biliyoruz " diye konuştu .