Böceğin Seçtiğini Tercih Edin Trabzon

Uzmanlar, genelde alışverişte alınmayan böcek hasarlı meyve ve sebzelerin, hormon kullanımı bakımından bir ön testten geçmiş oldukları için tüketimde onların tercih edilmesi gerektiğini bildirdiler.

  Uzmanlar , genelde alışverişte alınmayan böcek hasarlı meyve ve sebzelerin , hormon kullanımı bakımından bir ön testten geçmiş oldukları için tüketimde onların tercih edilmesi gerektiğini bildirdiler .
Karadeniz Teknik Üniversitesi ( KTÜ ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof . Dr . Asım Kadıoğlu , yaptığı açıklamada , bilimsel anlamda bitkisel hormonun , bitkinin belirli bir yerinden sentezlenen ve çok düşük dozlarda bitkinin büyüme ve gelişmesi üzerine etkili olan maddeler olduğunu söyledi .
Prof . Dr . Kadıoğlu , hormonların çok düşük dozlarda etkili olduklarından , aşırı kullanıldıkları zaman hem uygulanan bitkiye hem de bitkiyi tüketen canlılara zararlı etkilerde bulunduklarını belirterek , ' Bu nedenle hormonların uygulama dozunun ve zamanının bilinçli olarak belirlenmesi , zararlı etkilerini önemli ölçüde ortadan kaldırır ' dedi .
Meyve ve sebzelerin hormonlu olup olmadığını veya toksik seviyede hormon biriktirdiğini dış görünüşlerinden anlamanın mümkün olmadığını ifade eden Prof . Dr . Kadıoğlu , ' Genelde halk arasında üzerinde bir çıkıntı oluşturmuş meyve veya sebzeler hormonlu olarak nitelendirilir . Bu çıkıntılar hormonlara bağlı olmayan gelişim bozukluklarından da kaynaklanabilir ' diye konuştu .

- ' GELENEKSEL OLARAK YETİŞTİRİLEN SEBZE VE MEYVELERİ TÜKETMELİYİZ ' -

Prof . Dr . Kadıoğlu , bu nedenle bir ürünün hormon içerip içermediğinin , ancak gelişmiş laboratuvarlardaki analizlerle anlaşılabileceğine dikkati çekerek , şöyle devam etti :
' Sirke içinde belirli bir süre bekletme gibi uygulamalar tavsiye edilmekle birlikte , bitkilerin hormonlardan arındırılabilmesi için etkili bir metot henüz mevcut değildir . Bununla birlikte herhangi bir böcek veya benzer organizmalar tarafından hasar oluşturulmuş meyve ve sebzelerin hormon ve zirai ilaç birikim seviyelerinin düşük olduğunu söyleyebiliriz . Bu durum halk arasında kullanılan hormonsuz bitki konusunda bize bir fikir verebilir . '
Hormon kullanımıyla ilgili üreticilerin daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Prof . Dr . Asım Kadıoğlu , şunları kaydetti :
' Genelde pazar çantalarımıza koymadığımız böcek hasarlı meyve ve sebzeler , bir ön testten geçmiş oldukları için tüketimde onları tercih edebiliriz . Kırsal kesimlerde organik tarım tekniği ile geleneksel olarak yetiştirilen sebze ve meyveleri daha çok tüketebilme yollarını aramalıyız . Kırsal kesimlerde bu şekilde meyve ve sebzeler çürümeye terk edilmektedir . Bunların kışın tüketilmek üzere kurutulması , dondurulması veya marmelatlarının hazırlanması yararlı olur . '
11 . 07 . 2010 10 : 47 : 59