Başbakan Tayyip Erdoğan Bosna Hersek'te

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Srebrenitsa katliamının 15. yılı dolayısıyla düzenlenen anma törenine katılmak üzere Bosna Hersek'te.

Başbakan Tayyip Erdoğan Bosna Hersek'te
  Srebrenitsa anma tö ; renleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve tö ; rene katılan ü ; lkelerin devlet başkanları ile temsilcilerinin anıt taşa ç ; elenk koymasıyla başladı .

Başbakan Erdoğan , Potoç ; ari tö ; ren alanında bulunan anıt taşa , ü ; zerinde Tü ; rkiye Cumhuriyeti Başbabakanlığı yazan ç ; elengi koydu .

Erdoğan ' ın ç ; elengi anıt taşa koyması sırasında eşi Emine Erdoğan , Devlet Bakanı ve Başmü ; zakereci Egemen Bağış ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da hazır bulundu .

Tö ; renlere , Tü ; rkiye Cumhuriyeti ' nden ilk defa başbakanlık dü ; zeyinde katılım olurken , Bosna-Hersek Ü ; ç ; lü ; Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Haris Sladziç ; , Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç ; , Hırvatistan Devlet Başkanı İvo Yosipoviç ; ve Karadağ Devlet Başkanı Filip Vuyanoviç ; ile bazı ü ; lkelerin dışişleri bakanları ve bü ; yü ; kelç ; ileri ile NATO yetkilileri de katılıyor .

Tö ; rende , Kuran ' dan sure okundu ve Bosna Hersek Milli Marşı eşliğinde gö ; ndere bayrak ç ; ekildi . Enica Genç ; lik Korosu ' nun ' Srebrenitsa Cehennemi Oratoryosunu ' seslendireceği tö ; rende Srebrenitsa şiiri okunacak .

Daha sonra Erdoğan ve diğer konuşmacılar birer konuşma yapacaklar . Bu arada , tö ; ren alanında bulunan bir kadının Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ' ı ö ; perek , ' hoş geldiniz ' dediği gö ; rü ; ldü ; .

Srebrenitsa katliamının 15 . yılı

Bosna-Hersek ' teki savaşta 11 Temmuz 1995 tarihinde 8 bin erkeğin katledildiği Srebrenitsa ' da , soykırımın 15 . yıl anma tö ; renleri , kurbanların mezarlarının bulunduğu Potaç ; ari ' de geniş katılımla yapılıyor .

Avrupa ' nın İkinci Dü ; nya Savaşından sonra yaşadığı en bü ; yü ; k trajedi olan Srebrenitsa soykırımının 15 . yıldö ; nü ; mü ; nde , yine hü ; zü ; n ve gö ; zyaşı hakim . . . Boşnak aileleri erkeksiz , ç ; ocukları babasız , anneleri evlatsız bırakan bu soykırımın acısı , aradan geç ; en 15 yıla rağmen hiç ; dinmedi .

Bir zamanlar evlatları ve kocalarıyla yaşadıkları mutlu hayatı ansızın yok edilen Srebrenitsalı kadınları yalnız bırakmamak iç ; in on binlerce Boşnak tö ; renlerin yapılacağı alanda bir gü ; n ö ; ncesinden toplanmaya başladı .

Etrafı ormanlarla ç ; evrili yeşil arazi ü ; zerine ' beyaz zambaklar ' gibi dizilen uç ; suz bucaksız mezar taşlarının bulunduğu Potoç ; ari ' de toplanan kalabalık , savaşta kaybettiği yakınları iç ; in dua ediyor ve gö ; zyaşı dö ; kü ; yor .

Bosna-Hersek ' ten ve yurt dışından tö ; renler iç ; in gelen insanlardan bazıları geceyi Potoç ; ari Mezarlığı ç ; evresinde kurulan ç ; adırlarda ve kentteki Boşnak ailelerin yanında geç ; irdi .

İnsanların yü ; reğindeki acı ve hü ; zü ; n yü ; zlerine de yansıyor . Gü ; lmeyi adeta unutmuş bu insanlar , sadece derin bir sessizlik iç ; inde 15 yıl ö ; nce dü ; nyanın gö ; zleri ö ; nü ; nde yaşanan trajedinin hü ; znü ; nü ; yaşıyor .

Tö ; renler bir bü ; yü ; k buluşmaya da sahne oluyor

15 yıl ö ; nce baba , kardeş , eş olanlar yemyeşil ö ; rtü ; lere bü ; rü ; nmü ; ş narin ve hafif tabutlarıyla Potoç ; ari ' de bir araya geldi . Doğum tarihleri farklı , ancak ö ; lü ; m tarihleri hep 11 Temmuz 1995 tarihini gö ; steren 775 tabut , ilk olarak bu insanların ' umut ' diye iç ; eri girmeye ç ; alıştığı BM bü ; nyesinde gö ; rev yapan Hollanda birliğinin konuşlandığı fabrikanın iç ; inde bekletildi .

15 yıldır kaybettikleri ve bir mezarın dahi ç ; ok gö ; rü ; ldü ; ğü ; yakınlarının tabutlarına sarılan kadınlar gö ; zyaşı dö ; ktü ; . Bu gö ; zyaşları , 15 yıl ö ; nce katledilen , daha sonra bedenleri parç ; alara bö ; lü ; nü ; p ç ; eşitli toplu mezarlarda bulunan , uzun ç ; alışmalar sonucu kimlikleri belirlenen kurbanlar iç ; in akıtılıyordu .

Anneleri onları doğururken kolsuz , bacaksız , başsız doğurmamıştı . . . Ancak onların tabutları ç ; ok hafifti . Ç ; ü ; nkü ; birç ; oğunun bedeninin bir kısmı hala bilinmeyen yerlerde saklı duruyordu . Tabutlar iç ; inde ise kimisinin tek bacağı , kimisinin sadece kaburgaları , kimisinin ise sadece kafatası bulunuyordu . Hala iki bin kişinin yakınları , kurbanlarının bir tırnağını dahi bulamadı .

Bazı kadınların pencerelerinden dü ; şen gü ; neşin hü ; zmeleriyle aydınlanan fabrikanın geniş alanında yakınının cenazesini bulmak iç ; in tabutların ü ; zerindeki kü ; ç ; ü ; k harflerle yazılmış isimleri tek tek kontrol etmesi ise yü ; rek burkan bir başka manzara .

Tabutlar başında ağlayan kadınlar , bir taraftan kaybettikleri iç ; in gö ; zyaşı dö ; kü ; yor , diğer taraftan yakınlarını 15 yıl sonra olsa bile inanç ; ları doğrultusunda toprağa verecek olmanın buruk sevincini yaşadı .

Cenazelerin fabrikadan tö ; renin yapılacağı alana taşınma sü ; reci ise saatler sü ; rdü ; . Yaklaşık 300 metre ö ; tedeki mesafeye elden ele uzatılarak taşınan yeşil ö ; rtü ; lere sarılmış tabutlar numaralarına gö ; re bulunduğu yerden alındı .

Tabutlar , elden ele uzatılarak Potoç ; ari Mezarlığı ' nda cenaze namazlarının kılınacağı alana tek tek dizildi . Yine burada da her tabutun başında aileleri ve yakınları gö ; zyaşı dö ; kerek dayanılması zor bir tablo oluşturdu . Burada tabutlar başına toplanan kadınların kimi ağabeyisi , kimi kardeşi , kimi eşi , kimisi ise babası iç ; in gö ; zyaşı dö ; ktü ; .

CNN