Ata Sporu Ukçuluk Havran'da 200 Yıl Sonra Hayat Buldu

Balıkesir'in Havran Kaymakamlığı öncülüğünde ilk kez uluslar arası olarak düzenlenen 'Kaz Dağları Geleneksel Okçuluk Müsabakaları' 6 ülkeden sporcuların katılımıyla gerçekleştirildi.

Ata Sporu Ukçuluk Havran'da 200 Yıl Sonra Hayat Buldu
  Üç gün süren müsabakalarda 6 ülkeden toplam 70 sporcu birbirleriyle yarıştı . Havran Kaymakamı Fatih Genel , Kaz Dağları ' nın eteklerinde bulunan ve Osmanlı döneminde askerlerin talim alanı olarak kullandığı Hanlar adı verilen bölgede yapılan etkinliğin , Sultan 2 . Mahmut döneminden bu yana , 200 senedir ilk kez doğa ortamında yapılan geleneksel okçuluk turnuvası olduğunu söyledi .
Osmanlı okçuluğu ve Cirit ' e merakı ile tanınan Kaymakam Fatih Genel ' in gayretleriyle düzenlenen ' Kaz Dağları Geleneksel Okçuluk Müsabakaları ' şenlik havasında gerçekleşirken , müsabakaların ilk ayağı dünyaca ünlü Kaz Dağları ' nın eteklerinde yapıldı . Hanlar Talim Alanı ' ndaki yaklaşık 10 dönümlük alanda oba çadırları kurulurken , Türkiye ' nin dört bir yanında geleneksel Osmanlı sanatını yaşatan ustalar , kurulan stantlarda çalışmalarını tanıttı .
Orman içerisinde belirlenen 20 farklı bölgeye hedef tahtaları yerleştirildi . Okçular gün boyunca çam ağaçları ile kaplı arazide farklı kategorilerde düzenlenen müsabakalarda birincilik için ter döktü . Festivale Balıkesir ve çevre illerden de çok sayıda vatandaş katılım gösterdi . Etkinlikler kapsamında Mehter Takımı , Balıkesir Kafkas Halk Oyunları ekibi , Karadeniz Halk oyunları ekibi ve Havran Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterileri beğeniyle izlendi . Gösterilerde Havran Kaymakamı Fatih Genel ve Belediye Başkanı Hasan Lofçalıoğlu ' nun birlikte Zeybek oynaması büyük alkış aldı . Etkinliğe Macaristan ' dan katılan yarışmacı Dr . Szöllösy Gabor ( 56 ) giydiği Osmanlı dönemi giysisiyle ilgi odağı oldu .

CUMHURİYET TARİHİNDE İLK KEZ YAPILDI
Osmanlı okçuluğu ve Cirit sporuna ilgisiyle tanınarak bu alanda ciddi çalışmalar yapan Kaymakam Genel , bilgi ve tecrübeleriyle yarışmacılara destek verdi . Son 200 yıldır böyle bir müsabakanın yapılmadığını belirten Kaymakam Fatih Genel , " Sultan 2 . Mahmut döneminden beri doğa ortamında yapılan ilk geleneksel okçuluk turnuvasını düzenliyoruz . Yurt dışından ve yurt içinden bu işe gönül vererek yarışmamıza katılan herkese teşekkür ediyorum . Biz , ata yadigarı bu sporun tekrar yaşatılması için bir adım attık . İnşallah bundan sonra ülkenin farklı yerlerinde de bu tür faaliyetler yapılır . Çocuklarımız ata sporumuza gönül verip yaşatır . Bu konuda herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır " dedi .
Maracar yarışmacı Dr . Szöllösy Gabor , Türkiye ' de ilk kez yapılmasına rağmen organizasyonu çok iyi bulduğunu kaydetti . Yaklaşık 20 yıldır geleneksel okçulukla ilgilendiğini ifade eden Gabor , " Macaristan ' da hemen her şehirde 1-2 okçuluk kulübü bulunuyor . Bizler ülkemizde bu işe çok önem veriyoruz . Türkiye ' de de bu işe gönül verilmesi bizi mutlu etti . Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz " diye konuştu .
Gabor , Türkçe bilmeyen diğer bir Macar sporcu olan Tibor Olah ' a ( 48 ) da tercümanlık yaptı . Olah , Türkiye ' yi ve Türk insanını çok sevdiğini ve özellikle halk oyunları ekiplerinin gösterilerine hayran kaldığını söyledi .

YARIŞMALARIN FİNALİ HAVRAN ' DA GERÇEKLEŞTİ
' Kaz Dağları Geleneksel Okçuluk Müsabakaları ' nın üçüncü ve son gününde ise , Havran ilçesinde Türk-Osmanlı atlı ve yaya okçuluk ile atlı cirit gösterisi yapıldı .
Mehter Takımı gösterisinin ardından İstiklal Marşı ile başlayan program , Havran Kaymakamı Fatih Genel ' in günün anlam ve önemini belirten konuşmaları ile sürdü . Daha sonra kürsüye gelen Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan , " Genellikle halk Valilerden yol , su ve alt yapı ister . Ama diğer istekleri ise külttür ve sanat istekleridir . Biz bu isteklere maddi manevi destek veriyoruz . Atalarımızı bu tür etkinliklerde anıyoruz . Atalarımızı daha iyi anlamak ve anlatmak için bu tür etkenliklere değer veriyoruz . Atatürk ' ün de bunu istediğini biliyoruz . Emeği geçerleri kutluyor , teşekkür ediyorum " dedi .
Havran Şehir Stadı ' nda düzenlenen gösterileri Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan , Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok , Havran Belediye Başkanı Hasan Lofçalıoğlu , Edremit Belediye Başkanı Av . Tuncay Kılıç , Büyükdere Belediye Başkanı Hüseyin Asarlı , İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Akif Okur , İl Emniyet Müdürü Ömer Aydın , daire müdürleri , sivil toplum kuruluşları başkanları ve çok sayıda vatandaş da izledi .
Havran Kaymakamı Fatih Genel , gösterilere yarışmacılarla birlikte at bindi ve hedefe ok attı . Kaymakam Genel ' in çabası ve becerisi büyük alkış aldı . Nefes kesen gösteriler ayakta alkışlanırken , yarışmada dereceye girenlere ödüllerini protokol mensupları verdi . Edremit Belediye Başkanı Av . Tuncay Kılıç , " 1915 ile 1919 yılları arasında Edremit Kaymakamı Şehit Hamdi Bey ' in gayretiyle Edremit Maşat Meydanı ' nda Cirit sporunun yapıldığını biliyoruz . Havran Kaymakamlığı ' nın yaktığı bu güzel meşaleye Edremit ' te de destek vereceğiz . İnşallah yakın zamanda Edremit ilçemizde de ata sporumuz Osmanlı Okçuluğu ve Cirit sporuna sahip çıkıp hayat vereceğiz " dedi .