Kürt liderler tepkili

BDP'nin referanduma boykot kararı alması Kürtleri kızdırdı.

Anayasa Mahkemesi'nin yeni anayasa değişiklik paketine kısmi iptal kararı Kürt kökenli siyasi parti liderlerince tepkiyle karşılandı.

BDP'nin referandumu 'boykot' kararına bölgeden sert tepki geldi. KADEK Genel Başkanı Şerafettin Elçi, "Vesayetçi anlayışı reddeden, herkes 'evet' oyu kullanmalı. Statükocu ve vesayetçi anlayışı temsil edenlere iyi bir ders verelim." çağrısında bulundu." HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel, 'evet' için var güçleriyle çalışacaklarını vurgularken Ergenekoncu güçlere fırsat verilmemesini istedi.
BDP'nin reform paketini 'boykot' kararı Kürt kökenli partileri şaşırttı. Kürtlere 'evet' oyu kullanmaları çağrısında bulunan Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEK) ile Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR), statükoculara ve vesayetçi anlayışa ders verilmesini istedi. KADEK Genel Başkanı Şerafettin Elçi, "Kürtler, PKK ve BDP'nin baskısına rağmen Anayasa değişiklik paketine 'evet' diyecek." dedi. Elçi, 12 Eylül'de referanduma sunulacak paketin, '30 yıldır topluma giydirilen deli gömleğinden kurtulmak için tarihi bir fırsat olduğunu söyledi. Değişikliğin kabulüyle cunta anayasasında çok önemli bir gedik açılacağını ve Türkiye'nin yıllardır özlemini çektiği özgürlükçü bir anayasaya önemli bir adım atılacağını vurguladı. Türkiye'nin gerçek anlamda demokratikleşmesi için ilk defa bu kadar umutlandığının altını çizdi.

KADEK: BDP HALKA GÜVENMİYOR
Elçi, şöyle devam etti: "12 Eylül anayası toplumu sıkan, baskı altında tutan bir anayasa. Bunun değişmesinde hemen herkes hemfikirdi. Bu noktada tamamına yakın bir mutabakat vardı. Ne yazık ki Türkiye'nin ihtiyacı olan yepyeni bir anayasayı yapma şansı bulamadı. Ama bu değişiklik paketini bu haliyle bile son derece olumlu buldum. Yetersiz ama hatta yepyeni bir anlayışla hazırlanacak bir anayasaya zemin hazırlayan bir değişim. 12 Eylül darbecilerinin anayasasında çok önemli bir gedik açıyor. Bunun desteklenmesi lazım. Bence demokrasiden yana olan, vesayetçi bir anlayışı reddeden, her kes 'evet' oyu kullanmalı. Bu cevap, statükocu ve vesayetçi anlayışı temsil edenlere de iyi bir ders olur." BDP'nin 'boykot' çağrısının sebebinin altında 'halka güvensizliğin' yattığına dikkat çeken Elçi, "Sandık başına giden Kürtlerin, referandumda 'evet oyu' kullanacaklarını çok iyi biliyorlar. BDP kendi özgür iradesi ile hareket edemiyor. Etkisinde kaldığı bazı güçler var. Bu güçler böyle istediği için öyle hareket ediyor. Onları, buna zorlayan güçler, odaklar var." şeklinde konuştu.

HAK-PAR: KÜRTLERE HİZMET ETMİYORLAR
HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel de BDP'nin tutumunun, Türkiye'nin demokratikleşme çabalarına ve Kürt halkının nihai beklentilerine hizmet etmediğinin altını çizdi. Bozyel, "Statükonun, bu ortamı stabilize etme yönündeki çabalarına zemin sunuyor. Yani ortamı germe çabası şu anda Ergenekoncu güçlere yarıyor." dedi. Bozyel, paketin Türkiye'nin temel ihtiyaçlarına kalıcı çözüm getirmediğini ancak yeni anayasanın yolunu açtığını dile getirdi. Bozyel, şöyle devam etti: "Referandumda bütün gücümüzle 'evet' diyeceğiz. Paketin kabul edilmesi için çalışacağız. Ondan sonra yeni bir anayasa ihtiyacı, belki daha yakıcı bir şekilde gündeme gelecek."

REFERANDUMA BOYKOT, CHP'YE DESTEK
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, referanduma karşı ''Türkiye genelinde boykot kampanyası başlatacaklarını'' açıkladı. Demirtaş, ''BDP olarak bütün gücümüzle bu referandumu boykot edeceğiz. 'Sandığa gitmeyen insan sayısı kadar bu ülkede yeni anayasa isteyen kitleler vardır' mesajını biz 12 Eylül’de ortaya çıkaracağız.'' dedi. BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata ise Meclis'te düzenlediği basın toplantısında ''CHP'nin, seçim barajının yüzde 7'ye düşürülmesi için verdiği kanun teklifini önemsediklerini ifade etti. Yüzde 10 barajını Türkiye'nin dışında uygulayan başka bir ülkenin bulunmadığını anlatan Ata, bu baraj korunduğu sürece, ''egemenliğin milletin değil, iktidarın olacağını'' savundu.


Bugün