'Karagöz Ve Hacivat' Marka Oldu Bursa

Bursa'nın en önemli kültürel değerlerinden olan 'Karagöz ve Hacivat'ın, Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarıyla Bursa markası olarak tescillendiği bildirildi.

  Bursa ' nın en önemli kültürel değerlerinden olan ' Karagöz ve Hacivat ' ın , Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarıyla Bursa markası olarak tescillendiği bildirildi .
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe , Bursa Karagöz Müzesi ' nde düzenlediği basın toplantısında , Karagöz ve Hacivat ' ın , Türk kültürünün bir markası olduğunu ve bu kahramanların Bursa ' dan çıktığının tescillendiğini söyledi .
Büyükşehir Belediyesinin , 4 bin yıllık geçmişe sahip olan Bursa ' da tarihin canlı bir şekilde yaşatılmasıyla ilgili çalışmaları sürdürdüğünü belirten Altepe , geçmişle geleceği buluşturan Bursa ' nın dünyaya örnek olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini dile getirdi .
Altepe , güzelliklerin öne çıkarıldığı soyut miras çalışmalarının tanıtımı konusunda önemli adımlar atıldığını aktararak , ' Her konuda örnek olmanın onurunu yaşıyoruz . Halk dilinde ' Karagöz Oyunu ' olarak bilinen , bizlerle bütünleşmiş , kent diline yerleşmiş , kahramanları Bursalı olan 600 yıllık geçmişe sahip Karagöz ve Hacivat gölge oyununun canlandırılması ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz . Halkımızı bu değerlerle buluşturmaya çalışıyoruz ' diye konuştu .
Gölge oyununun geliştirilmesi için gereken her türlü desteği verdiklerini ifade eden Altepe , şunları kaydetti :
' Eserlerle , Bursa ' nın her köşesinde ayrı bir tarih yaşıyor . Bu değerlerimize sahip çıkıyoruz . Karagöz ve Hacivat , Büyükşehir Belediyesinin başvurusuyla 13 aydır devam eden incelemeler sonucunda , İç Pazarda Uyumlaştırma Ofisi tarafından Bursa ' nın markası olduğu tescillendi . Gölge oyununun Bursa ' nın kültürü olduğu ve Bursa ' dan çıktığı onaylandı . Bizden sonra başvuran ülkelerin çabası ise reddedildi . Bu sayede Bursa olarak önemli bir adım atmış olduk . Bu çalışma Bursa ' ya önemli bir avantaj sağladı . '

-TESCİLLEME ÇALIŞMALARI SÜRECEK-

Altepe , somut olmayan kültürel mirası tescilleme çalışmalarına devam edeceklerine değinerek , ' Kılıç kalkan , gezek kültürü ve danışık gecesi gibi değerleri de Bursa ve Türkiye adına tescilletmeye , bunları kendimize mal etmeye çalışacağız . Bu konuda hassasiyet gösteren Bursa , diğer kentlere de örnek olacak ' dedi .
Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı ve Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Ömer Erdönmez de , Karagöz Müzesi ' nin Türkiye ' de Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilmiş ilk müzelerden biri olduğunu söyledi .
Somut olmayan değerlerin korunması adına müzenin atölye çalışmaları ve festivallere ev sahipliği yaptığını da dile getiren Erdönmez , müzedeki atölye çalışmalarında kursiyerlerin ürettiği tasvirleri ve tescil belgesini Altepe ' ye armağan etti .
10 . 07 . 2010 16 : 39 : 48