Atalay: Biz çok mutluyuz

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin, görevi olmayan bir işle uğraştığını, şekil incelemesinin ötesine geçtiğini ve bu durumu onaylamadıklarını belirterek, ''Neticede bazı mad...




İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin, görevi olmayan bir işle uğraştığını, şekil incelemesinin ötesine geçtiğini ve bu durumu onaylamadıklarını belirterek, ''Neticede bazı maddelere, üç maddeye müdahalesi oldu. Ama onlar, bu paketin gücünü, demokrasi paketi olma özelliğini azaltmadı. Biz çok mutluyuz ve gümbür gümbür bir referanduma gideceğiz'' dedi. Etiler Polis Meslek Eğitim Merkezi'nde düzenlenen 6. Dönem Komiser Yardımcılığı Kursu Mezuniyet törenine katılan Beşir Atalay, törenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.  Atalay, ''Bu paket bir demokrasi paketi. Böyle bir paketle şu anda referanduma gittiğimiz için çok memnunum. Türkiye farklı bir Türkiye olacak.'' diye konuştu.

İptalde liderlik Paksüt'ün
ANAYASA değişikliği paketinin 'iptal' istemini bir kaç ibare dışında reddeden Anayasa Mahkemesi, kritik oturumun kısa kararını yayımladı. Kararda, CHP'nin iptal isteminin açık farkla reddedildiği görüldü. Oybirliğiyle iptal edilen ibareler dışındaki fıkralarda, iptal oyları 5'i geçememiş.
47 OYLAMANIN 40'INDA İPTAL DEDİ
Oylamalarda iptal yönünde en fazla oy kullanan üye Başkanvekili Osman Paksüt'ün, 47 ayrı oylamanın 40'ında, 'iptal' oyu kullandığı görünüyor. Bu oylamalardan 25'inde Paksüt'ü, kimi zaman bir üye kimi zaman ise 4 üye desteklemiş. Paksüt'e destek veren üyelerin başında Mehmet Erten, Şevket Apalak ve Zehra Perktaş geliyor. Fulya Kantarcıoğlu ise özellikle HSYK'nın yapısına ilişkin maddenin oylamasında bu isimlere katılıp 'iptal' yönünde oy kullanmış. Paksüt, 15 fıkraya ilişkin oylamada ise tek başına 'iptal' oyu vermiş.
HANGİ ÜYE HANGİ OYU KULLANDI
 Şekilden esasa girilerek, anayasanın 'teklif edilemezlik' hükmü kapsamında inceleme yapılması kararı, 4'e karşı 7 oyla alındı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile üyeler Serruh Kaleli, Engin Yıldırım ve Nuri Necipoğlu çoğunluğun görüşüne katılmayıp, karşı oy kullandılar.
 İptaline edilen ibarelere ilişkin kararların tamamı oybirliği ile alındı.
 Mahkemenin üye sayısını 11'den 17'ye çıkaran fıkranın iptal istemi 2'ye karşı 9 oyla reddedildi.
 TBMM'nin üye seçmesini düzenleyen fıkranın iptal istemi 3'e karşı 8 oyla reddedildi. Paksüt, Şevket Apalak ve Zehre Perktaş iptal oyu kullandılar.
 Cumhurbaşkanı'nın Anayasa Mahkemesi'ne üye atamasını düzenleyen fıkranın iptal istemi 3'e karşı 8 oyla reddedildi. Osman Paksüt, Şevket Apalak ve Zehre Perktaş  iptal yönünde oy kullandı.
 Mahkeme'nin yapısını değiştiren diğer fıkraların iptal istemi ise 5'e karşı 6 oyla reddedildi. Osman Paksüt, Şevket Apalak, Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten ve Zehre Perktaş  iptal oyu kullandılar.
  HSYK'nin üye sayısını 22'ye çıkaran ve yapısını değiştiren maddede yer alan fıkraların iptal istemi, 5'e karşı 6 oyla reddedildi. Osman Paksüt, Şevket Apalak, Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten ve Zehre Perktaş çoğunluğun görüşüne katılmayıp iptal yönünde oy kullandılar. Kıvanç EL / ANKARA

 

 


Akşam