Türkiye ile İsrail 'gizlice' buluştu

Gazze'ye insani yardım götüren 'Mavi Marmara' gemisine yönelik saldırı sonrasında iplerin kopma noktasına geldiği İsrail ile gizli bir diplomasi yürütüldüğünü ortaya çıktı.

 


Gazze ' ye insani yardım götüren ' Mavi Marmara ' gemisine yönelik saldırı sonrasında iplerin kopma noktasına geldiği İsrail ile gizli bir diplomasi yürütüldüğünü ortaya çıktı .

Belçika ' da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ' nun , İsrail Ticaret Bakanı Binyamin Ben-Eliezer ile Brüksel ' de gizli bir toplantı yaptığı belirtildi .
NTV ' nin haberine göre , bir otelin suitinde yapılan gizli toplantı TSİ 12 . 30 ' da başladı ve 2 . 5 saat sürdü . Toplantıda , ilişkilerin nasıl onarılabileceği masaya yatırıldı . Bakanlar , iki ülke arasındaki diyaloğun yeniden kurulması için görüş alışverişinde bulundu . Bir sonraki görüşme için yine gizli bir yer ve tarih belirlendiği kaydedilirken , öncelikle iki bakanın başbakanlarına bilgi aktarımı yapmalarının gerekeceği ifade edildi .
İŞTE GÖRÜŞMENİN SEYRİ
- İsrailli bakana ilk olarak görüşme için Strasbourg ya da Lüksemburg teklifi yapıldı . Eliezer , bu iki teklifin yanı sıra Türkiye ' nin AB ' deki daimi temsilcisi Selim Kuneralp ' in rezidansı önerisini de reddetti .
- Görüşmenin gizli kalması için , suit oda başka bir şahıs adına tutuldu .
- Görüşmede Türkiye adına Bakan Davut- oğlu , Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Selim Kuneralp bulundu .
- Davutoğlu ile birlikte Brüksel ' de bulunan Tarım Bakanı Mehdi Eker ile Devlet Bakanı Egemen Bağış ' ın görüşmeden haberi olmadı .
LİEBERMAN ÇILDIRDI
İsrail basınına göre görüşme Türk tarafının isteğiyle gerçekleşti . İsrail basınında , Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehud Barak ' ın onay verdiği görüşmeden , aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ' ın haberdar edilmediği belirtildi .
Lieberman , konuyla ilgili çok sert bir açıklama yayınladı . ' Bu görüşmenin , Dışişleri Bakanlığı ' nın bilgisi olmadan gerçekleşmiş olmasını çok önemsiyoruz . Bu , teamülleri hiçe sayan bir hakarettir . Başbakan ile Dışişleri Bakanı arasındaki güvene yönelik büyük bir darbedir ' dedi .
Netanyahu ' nun ofisinden , ' görüşme gayriresmiydi ' açıklaması yapıldı ama İsrail Dışişleri ' nin öfkesi dinmedi . İsrail gazetesi Haaretz ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Sanayi , Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin
Ben-Eliezer ' in İsviçre ' de buluştuğunu yazdı .


Akşam