Siyasîler, 'buluşma yerinde' uzlaşamadı

Erdoğan'ın terörle mücadelede parti liderleriyle görüşmesine ilişkin öneri tartışılmaya devam ediyor. CHP, Başbakan'ın Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etmesini isterken, AK Parti E...



Erdoğan'ın terörle mücadelede parti liderleriyle görüşmesine ilişkin öneri tartışılmaya devam ediyor. CHP, Başbakan'ın Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etmesini isterken, AK Parti Erdoğan'ın liderlere yapacağı davetin, devlet geleneklerine aykırı olmadığını belirtiyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan ile muhalefet partisi liderlerinin bir araya gelip gelemeyeceğine yönelik tartışmalar sürüyor. MHP lideri Devlet Bahçeli, Başbakan ile görüşmeyeceğini belirterek bu yöndeki beklentileri boşa çıkarmıştı. Anamuhalefet partisinde de görüşmenin şekline ilişkin itiraz devam ediyor. Başbakanların, liderleri davet etmesi gibi bir gelenek olmadığı öne sürülerek Erdoğan'ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etmesi isteniyor. AK Parti ise Erdoğan'ın başbakan sıfatıyla parti liderlerine yapacağı davetin, devlet geleneklerine aykırı olmadığını belirtiyor.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakan Erdoğan'ın davet çağrısına ilk gün verilen tepkilerin muhalefetin yanlış anlamasından kaynaklandığı görüşünde. Erdoğan'ın davet edeceğini söylerken, toplu halde görüşeceğini kastetmediğini kaydeden Çelik, CHP ve MHP'nin diyaloğa açık olmadığını savundu. Çelik, "Anladığım kadarıyla CHP'deki eski tüfekler Baykal dönemi politikalarının devamını istiyor." iddiasında bulundu.
Hüseyin Çelik, hükümete karşı muhalefetin işbirliği halinde olduğunu söylerken ilginç benzetmelerde bulundu: "Abdülhamit'i devirmek için yan yana gelenler arasında masonlar da, ateistler de, ulema da, Emmanuel Karasu da vardı. Şimdi de AK Parti'nin gitmesini isteyen bütün unsurların ortak paydaları aynıdır. İran'da da benzeri durum oldu; Şah'ın gitmesini isteyen komünistler ve mollalar bir araya geldi." CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, dün TBMM'de düzenlediği basın toplantısında uygun olanın Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etmesi olduğunu savundu. Hamzaçebi, "Böyle bir tabloda, Sayın Başbakan'a düşen, 'Gelin görüşelim.' değil, 'Ben muhalefet partisi liderleriyle görüşmeye hazırım. Gelip onlara bilgi verebilirim.' demek olmalıydı. Sayın Başbakan bu yaklaşımı biraz gözden geçirirse bütün Türkiye kazanacaktır." diye konuştu.
Erdoğan'ın 'güvenilirlik katsayısının düştüğünü' savunan MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır ise şu ifadeleri kullandı: "Başbakan'ın davet yeterliliği, çözüm güvenilirliği, işbirliği güvenilirliği kalmadığı için MHP olarak davetini dikkate almayacağımızı ifade ettik. Cumhurbaşkanı davet ederse böyle bir toplantıya katılırız." ANKARA ZAMAN

Zaman