Mullen: 'İlişkilerde İniş Çıkışlar Olur' Washıngton

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, Türkiye ile ABD arasında "çok kuvvetli ilişkiler" bulunduğunu ve "bu ilişkilerin uzun vadede sürdürülmesinin çok önemli olduğunu" belirterek, 'ilişkilerde iniş çıkışlar olur' dedi.

  ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen , Türkiye ile ABD arasında " çok kuvvetli ilişkiler " bulunduğunu ve " bu ilişkilerin uzun vadede sürdürülmesinin çok önemli olduğunu " belirterek , ' ilişkilerde iniş çıkışlar olur ' dedi .
Mullen , Aspen Güvenlik Forumu ' nda , ABD-İsrail ilişkilerinde son dönemde yaşanan sorunlara ilişkin bir soruyu yanıtlarken , ABD ' nin , İsrail ile son derece kuvvetli ilişkileri bulunduğuna dikkati çekti . Konuyu Türk-Amerikan ilişkilerine de getiren Mullen , " Son zamanlarda çok görünür hale gelen , dünyanın bu bölgesindeki diğer çok önemli ilişkimiz de , Türkiye ile olan ilişkilerimiz " dedi .
Mike Mullen , " Türkiye kilit bir müttefik . Çok uzun zamandır kilit bir müttefik oldu . NATO ' nun bir üyesi . Benim muhatabımla ( Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ) çok iyi ilişkilerim var . Orduda bütün düzeyde çok kuvvetli ilişkilerimiz var . Bu , engebeli bir zaman . Benim görüşüme , benim bakış açıma göre bu ilişkinin uzun dönemde sürdürülmesi çok kilit önemde . Bildiğiniz gibi ilişkilerde iniş çıkışlar olur . Ancak uzun dönemde benim açımdan bu iki ilişki ( ABD ' nin İsrail ile ve Türkiye ile ilişkileri ) kilit önemde " dedi .
Toplantının moderatörlüğünü yapan New York Times muhabiri David Sanger ' ın , " Türkiye ' nin uzun vadeli nasıl bir strateji izlediği , AB tarafından reddedildiği hissiyle Müslüman dünyasına yönelip yönelmediği ve NATO ' da tam bir partner olup olamayacağı " yönünde bir soru sordu . Mullen , ' Bunlarda gelişme ve uygulama elbette Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve onun siyasi liderliğiyle Türk halkına bağlı . Bizim , çok uzun zamandır çok kuvvetli bir ilişkimiz var . Ne olursak olalım yolumuzu bulacak şekilde çalışmaya ve bu ilişkiyi sürdürmeye ihtiyacımız var . Bizim için Türkiye NATO ' da kilit bir müttefik . Fiziken , stratejik olarak çok önemli bir bölgede yer alıyorlar . Benim tam olarak nereye gittiklerini ortaya çıkarmam biraz zor " dedi .
01 . 07 . 2010 11 : 13 : 03