Kabotaj Hattı'ndaki Deniz Taşımacılığı Artıyor

Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Müdürü Cem Murat Yıldırım, 'Kabotaj Hattı'ndaki deniz taşımacılığındaki yük trafiğinin artış göstererek 39 milyon 56 bin 205 tona ulaştığını vurguladı

  Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Müdürü Cem Murat Yıldırım , ' Kabotaj Hattı ' ndaki deniz taşımacılığındaki yük trafiğinin artış göstererek 39 milyon 56 bin 205 tona ulaştığını vurguladı . Yıldırım , Türkiye ' deki limanlarda gerçekleşen toplam dış ticaret yük trafiğinin de 240 milyon tona ulaştığını hatırlatarak , söz konusu rakam yanında ' Kabotaj Hattı ' ndaki yük miktarının oldukça düşük kaldığının altını çizdi .
' Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ' nın 84 . yıldönümü Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin ' de de çeşitli törenlerle kutlandı . Cumhuriyet Meydanı ' nda gerçekleştirilen etkinliklerdeyse Atatürk Anıtı ' na çelenk sunulurken , Atatürk ve silah arkadaşları için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu . Törende Vali Hasan Güzeloğlu , Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Karasabun , Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan , AK Parti Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen , Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Çobanoğlu ,
Mersin Üniversitesi Rektörü Prof . Dr . Suha Aydın da hazır bulundu .

" KABOTAJ HATTI DENİZ TAŞIMACILIĞI 2009 YILINDA ARTIŞ GÖSTERDİ "
Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Müdürü Cem Murat Yıldırım , ' Kabotaj Kanunu ' ile birlikte akarsularda , göllerde , Marmara Denizi ve boğazlarla birlikte tüm karasuların yanı sıra karasular içinde kalan körfez , liman , koy ve benzeri yerlerde makine , yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma ; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkının Türk vatandaşlarına verildiğini hatırlattı . ' Kabotaj Hattı ' ndaki deniz taşımacılığının geride bıraktığımız 2009 yılında , bir önceki 2008 yılına göre artış gösterdiğine dikkat
çeken Yıldırım , buna göre yük bazında 39 milyon 56 bin 205 ton , limanlarda araç içindeyse 17 milyon 856 bin 494 ton olarak gerçekleştiği bilgisini verdi .
Türkiye ' de faaliyet gösteren limanlarda gerçekleşen toplam dış ticaret yük miktarının 240 milyon ton olduğunu kaydeden Yıldırım , söz konusu rakamın da ' Kabotaj Hattı ' ndaki yük miktarının oldukça düşük kaldığını da gözler önüne serdiğini anlattı . Yıldırım , " Ülkemiz , coğrafi koşulları nedeniyle deniz taşımacılığı ve ticareti açısından çok uygun koşullara sahip . Daha ilk çağlardan itibaren Anadolu ' daki toplum ve devletler , deniz ulaşımı sayesinde zenginleşmiş ve dışarı açılma imkanı elde etmişlerdir " dedi .

Osmanlılar döneminde deniz ulaşım ve ticaretinin çok fazla önem kazanmamasına karşın , denizden gelecek saldırılara karşı kendilerini korumak ve fetihler yapmak için askeri amaca yönelik donanmalar kurulduğunu hatırlatan Yıldırım , bu nedenle deniz ticareti ve ulaşımının çok kısıtlı kaldığını dile getirdi .

" DENİZİN DOĞAL İMKANLARINDAN YETERİNCE FAYDALANAMIYORUZ "
" Yüzyıllar boyunca denizle iç içe yaşamış bir coğrafyanın insanları olarak , denizin doğal imkanlarından ne yazık ki yeterince faydalanamıyoruz " diyen Yıldırım , " Limanlarımıza yurt dışından denizyoluyla gelen yüklerin yüzde 90 ' ı ülkemiz içinde karayoluyla taşınmakta ve dağıtılmaktadır . Karayollarında yaşanan bütün zorluklara , sıkıntılara , can ve mal kayıplarına rağmen taşımacılığı denize kaydırabilmiş değiliz . Kara ulaştırmasının ağırlıklı ve yoğun olarak kullanılması nedeniyle yol bakım ve onarım
maliyetleri çok yüksek değerlere ulaşmakta ve bu durum ülke kaynaklarının büyük ölçüde israfına neden oluyor . Deniz yoluyla taşımacılık ; karayolu , demiryolu ve havayolu taşımacılığına rağmen çok daha ucuz olmasının yanında güvenli , düşük yatırım maliyetli ve çevreye dosttur . Bu nedenledir ki , deniz taşımacılığının ülkemizin ekonomik gelişmesine sağlayacağı katkı ve oluşturacağı istihdam üzerinde önemle durmamız gereken bir konudur " dedi .
Deniz taşımacılığı ve bu alandaki en önemli gelir kapısı olarak görülen limanların ekonominin kurallarına , küresel deniz taşımacılığı sektörünün ihtiyaçlarına uygun bir yapılanmaya kavuşturulması gerektiğini savunan Yıldırım , bunun yapılmasıyla birlikte Türkiye ' nin söz konusu alanda ve özellikle Doğu Akdeniz ' de ' lider ülke ' konumuna gelmesine önemli bir adım atılacağını vurguladı .
Konuşmaların ardından Vali Hasan Güzeloğlu , Tuğamiral Mustafa Karasabun , Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan ve milletvekili Kürşad Tüzmen ile birlikte Atatürk Parkı ' nın denizle buluştuğu noktada kendileri için özel olarak hazırlanan tekneye binerek , ' Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ' nedeniyle denize çiçek bıraktı . Vali Güzeloğlu , daha sonra beraberindeki heyetle birlikte liman sahası ve Çamlıbel Balıkçı Barınağı ' nda tekneyle incelemelerde bulundu .
Bu arada gazeteciler için ayrılan tekne , mazotunun bitmesi nedeniyle demir alamazken , etkinliği takip eden gazeteciler zor anlar yaşadı . Sorun , ikinci bir teknenin devreye konulmasıyla çözülürken , gazeteciler de programı geçte olsa takip edebildi .