III Astana Ekonomik Forumu, başladı

Kazakistan'ın başkenti Astana'da, III Astana Ekonomik Forumu başladı. "Kriz sonrası ekonomik büyüme" temalı forumun açılışına Kazakistan Cumhurbaşkanı

  Kazakistan ' ın başkenti Astana ' da , III Astana Ekonomik Forumu başladı . " Kriz sonrası ekonomik büyüme " temalı forumun açılışına Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ' in yanı sıra dünyanın önde gelen finans kuruluş temsilcileri ve 50 ülkeden 2 binden fazla siyaset ve işadamını katılıyor .

Kazakistan Ekonomi ve Bütçe Planlama Bakanlığı ' nın Ekonomi Araştırmalar enstitüsü ile ortaklaşa organize ettiği III Astana Ekonomik Forumu ' nda , hükümetlerin ekonomi siyasetinin kriz sonrası uluslararası ekonomik projelere uyumluluğu , ekonomik uygulamaların sürekliliği ve sağlam temeller üzerine oturtulması yönünde devlet ve özel sektör arasında işbirliğinin geliştirilmesini hedefleniyor .

Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Finn Kydland , Robert Auman , AGİT Genel Sekreteri Marc Perrin de Brichambaut , BM Avrupa Ekonomi Komisyonu Başkanı Jan Kubis , Kanada eski başbakanlarından Jean Chretien , Avrupa Ivestment Bankası Başkanı Philippe Maystadt , Asya Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı Zhao Xiaoyu ' da foruma katılanlar arasında bulunuyor .

Forumda bir konuşma yapan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev , dünyada yaşanan krizden Kazakistan ' ın da olumsuz etkilendiğini söyleyerek , ülkesinin kurduğu milli fonlar sayesinde krizin etkilerini daha az zararla atlattıklarını ifade etti . Nazarbayev , ulusal fonda toplanan dolar reservlerinin 60 milyar doları geçtiğini de belirtti .

Kazak lider Nazarbayev , ülke olarak koydukları hedefleri hayata getirmek ve Kazakistan ' ı dünyanın en iyi 50 ülkesi arasına sokmak için Ekonomik Kalkınma Programı ' ndan taviz vermeyeceklerini belirtti . Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ( AGİT ) dönem başkanlığında Kazakistan ' ın Asya ve Avrupa ' nın yakınlaşmasını sağlayacak projeleri hayata geçirdiğini vurgulayan Kazakistan Cumhurbaşkanı , " Tarihi İpek yolunu hayata geçirecek Batı , Çin-Doğu ve Avrupa transit koridorunun inşaatı başlamıştır . Böylece Asya ve Avrupa arasındaki ticaret köprüsü tekrar kurulmuş oldu . " dedi .

Toplantıya katılan Birleşmiş Milletler ( BM ) Avrupa Ekonomi Komisyonu Başkanı Jan Kubis de BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ' un foruma gönderdiği mesajı okudu .

2004 Nobel Ekonomi ödülünü kazanan Finn Kydland ise forumda dünyada yaşanan ekonomik krizin ülkeler üzerindeki etkisini gösteren bir sunum yaptı .

Basının yoğun ilgi gösterdiği foruma 4 dinden fazla yerli ve yabancı gazeteci akredite oldu . Forum iki gün sürecek .