Güneydoğu Anadolu'da İhracat Yüzde 28 Arttı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artışla 2 milyar 278 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

  Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri ( GAİB ) binasında yapılan bilgilendirme toplantınsa basın mensupları katıldı . GAİB Başkanlar Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz yaptığı açıklamada Ocak-Haziran 2010 döneminin Türkiye genelinde ve bölgelerinde ihracatta oldukça önemli ve iyi gelişmelerin yaşandığını söyledi .
Türkiye genelinde ihracattın arttığını hatırlatan Çıkmaz , " Bu dönem ülkemiz ihracatında 2009 yılının aynı dönemine oranla yüzde 22 ' lik bir artış yaşanmış ve toplam ihracatımız 53 milyar dolara yükselmiştir . Yine aynı dönemde birliklerimizce , 2009 yılının aynı dönemine oranla yüzde 28 ' lik artış sağlanarak toplam 2 milyon 278 milyar dolar kayda alınmıştır . Birliklerimizin Haziran 2010 yılında ise geçen yıla oranla yüzde 29 ' luk bir artış sağlanmıştır . Bölgemizde ihracat dağılımına baktığımız zaman Gaziantep
yüzde 71 ' lik oranla birinci sırada . Gaziantep ' i yüzde 12 ile Cizre ve yüzde 7 ' lik oranla Mardin takip etmektedir " dedi .
Son yıllarda bölgelerinde ihracatta hızla arttığına da işaret eden Çıkmaz , " Özellikle bölgemizde Eski Devlet Bakanımız Kürşat Tüzmen ' in öncülüğünde başlatılan komşu ülkelerle sıfır problem ve sınırsız ihracat bölgeyi canlandırmıştır . Şuanda bölgemizde 172 ülkeye ihracat yapılmaktadır . Görüleceği üzere bölgemiz ihracatı yoğunlukla Orta Doğu ülkeleri , Avrupa Birliği ve Afrika ülkelerine yapılmaktadır . Bu gelişmelerde komşu ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi çabalarının büyük payı bulunmaktadır " diye
konuştu .