Ete Spekülatör Oyunu Ankara

Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş, spekülatif hareketler nedeniyle karkas et fiyatlarının 50 kuruş ile 1 lira arasında arttığını belirterek, 'Bu hareketi kırmak için sıfır gümrükle 100 bin ton canlı kasaplık ve besilik sığır ithalat yetkisini aldık.

  Et ve Balık Kurumu ( EBK ) Genel Müdürü Bekir Ulubaş , spekülatif hareketler nedeniyle karkas et fiyatlarının 50 kuruş ile 1 lira arasında arttığını belirterek , ' Bu hareketi kırmak için sıfır gümrükle 100 bin ton canlı kasaplık ve besilik sığır ithalat yetkisini aldık . Bu harekete müsaade etmeyeceğiz ' dedi .
Et fiyatlarının daha önce de bazı kişiler tarafından speküle edildiğini belirten Ulubaş , bu hareketi kırabilmek için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın talimatı ve daha sonra Bakanlar Kurulu ' nun çıkardığı kararla EBK ' nın kasaplık ve besilik canlı sığır ithaliyle görevlendirildiğini anlattı . Bunun üzerine daha bir tek hayvan dahi Türkiye ' ye girmeden karkas etin fiyatı kilogram fiyatının 18 liradan 13-13 , 5 lira civarına gerilediğini ifade eden Ulubaş , bu durumun 1 ay boyunca devam ettiğini söyledi .
Bu süreçte 8 bin ton canlı kasaplık sığır , 4 bin ton besilik sığır ithalatı için iki ihale gerçekleştirdiklerini hatırlatan Ulubaş , 20 Mayıs ' ta yapılan 8 bin ton canlı kasaplık sığır ihalesinden 15 gün sonra hayvanların Türkiye ' ye gelmeye başladığını ve Sakarya kombinasında kesimlerinin yapıldığını kaydetti .
Söz konusu dönemde medyanın eksik bilgilendirildiğini , bu nedenle ' bir kez geldi bir daha hayvan girişi olmadı ' gibi bir hava oluştuğunu anlatan Ulubaş , ' Halbuki ilk geldiği günden bu yana 3 bin baş sığır girişi oldu ve kesildi . Bu hayvanların etleri Afyonkarahisar , Ankara , Sakarya , İstanbul , İzmit , Kastamonu , Zonguldak , Bartın , Tekirdağ ' da marketlere , kasaplara verildi , tüketicilerle buluşturuldu . Bugün itibariyle günlük 400-500 hayvan giriyor , 2 gün bekletip kesiyoruz . Tüketiciye ulaşması için marketlere ve kasaplara veriyoruz . Şu ana kadar et ürünleri üretenlere vermedik ' diye konuştu .

- ' SPEKÜLATİF HAREKETLER ' -

' Et fiyatlarında artış var mı ' sorusu üzerine Ulubaş , piyasada bir rahatlama varken , basına yanlış bilgi verildiğini , ' EBK ithalat için 70-80 hayvan getirdi , arkası yok ' denildiğini ve spekülatif bir hareket başlatma çabası içine girenler olduğunu söyledi .
Ulubaş , şöyle devam etti :
' Daha önce de spekülatif hareket başlatanlar Doğu ' da , Orta Anadolu ' nun doğu kısmındaki bölgelerde kasaplık hayvanlara fazla fiyat vererek üçer beşer tosun alıp , ' fiyatlar artacak ' demeye başladılar . Besiye alınacak danaların da fiyatlarını yükseltmeye başladılar . Bu şekilde , bugün itibariyle gördük ki 50 kuruş ile 1 lira arasında karkas fiyatlarında artış oluştu . Eğer ülkede yeteri kadar kasaplık hayvan olmasaydı , EBK daha bir tek hayvan bile getirmeden fiyatlar 18 liradan 13 liraya düşmezdi . Şimdi de psikolojik olarak serbest piyasanın dengesini bozmaya çalışıyorlar . '

- ' YÜKSEK ÜCRET ÖDEYEREK HAYVAN ALIMI YAPILIYOR ' -

Türkiye ' de 1000 başın üzerinde sığır olan 50 ' nin üzerinde işletme bulunduğunu , 30-50 bin baş sığıra ulaşmış işletmeler olduğunu kaydeden Ulubaş , ' spekülatif hareketi başlatanların ellerindeki hayvanları daha yüksek fiyata satabilmek için değişik yerlerden yüksek ücret ödeyerek hayvan alıp spekülatif hareketi devam ettirmeye çalıştıklarını ' kaydetti .
' Bu psikolojiktir , serbest piyasanın dengesini bozmak için yapılıyor ' diyen Ulubaş , ' bu hareketi kırmak için 100 bin ton canlı kasaplık ve besilik sığır ithalat yetkisini sıfır gümrükle aldıklarını , bu harekete müsaade etmeyeceklerini ' ifade etti .
Bakanlar Kurulu ' nun bu kararından sonra piyasaların psikolojik olarak dengesini bulacağı kanaatini taşıdıklarını anlatan Ulubaş , ' Bu hareketin tüketiciler aleyhine gelişmesini önleyeceğiz , üretici aleyhine dönüşmesini de önleyeceğiz . Piyasa dengelendiğinde ithalatı durduracağız . Piyasa tüketici aleyhine bozulmazsa üreticinin de dengesinin bozulmaması için ithalatı durduracağız ama böyle devam ederse bu spekülatif hareketi kesinlikle kıracağız ' diye konuştu .
EBK Genel Müdürü , şu anda Uruguay ' dan yüklenmiş iki ayrı gemideki 8 bin 250 ve 3 bin 500 baş sığırın Türkiye ' ye gelmekte olduğunu , bu sığırların da kesimleri yapılarak tüketicilere ulaştırılacağını söyledi .

- ' KESİLMİŞ ET GETİRMEYECEĞİZ ' -

Ulubaş , ' Bugüne kadar dışarıdan kesilmiş 1 kilogram et getirmediklerini , bundan sonra da getirmeyeceklerini ' belirterek , 100 bin ton canlı kasaplık ve besilik sığır ithalat izni verilen Bakanlar Kurulu kararında da bu yönde bir izin olmadığını , daha önce verilmiş yetkiyi de kullanmayacaklarını bildirdi .
Dünyada 180 ülke varken 13 ülkeden ithalat yaptıklarının altını çizen Ulubaş , ithalat yaptıkları ülkelerin Dünya Sağlık Örgütü ' nün ' bu ülkelerde hastalık yok , sıkıntı yok ' diye kabul ettiği ülkeler , ithal edilen sığırların da hayvancılık otoritelerinin en lezzetli ete sahip olduğunu , en kaliteli besi ırkı olduğunu ifade ettiği sığırlar olduğunu anlattı .
Ulubaş , getirilen bu hayvanların İslami usullere göre kesildiğini , soğutulduğunu ve halen EBK satış mağazalarında , kasaplarda satıldığını belirtti .

- ' İTHAL ETE RAĞBET ÇOK ' -

EBK Genel Müdürü , ' Bu etlere rağbet olmadığı doğru değil . Aksine çok rağbet var . Kasaplar , besiciler bizden bu etleri alabilmek için sıraya girdiler . Tüketicilerin de çok memnun olduğunu söylüyorlar ' diye konuştu .
' Küçükbaş hayvan ithalatına ' yönelik soru üzerine Ulubaş , kendisine böyle bir talimat gelmediğini belirterek , ' Bu kurum devletin bir kurumudur . Devletin verdiği görevleri yürütmekle mükelleftir . Öyle bir görev bize tevdi edilirse onu da milletimiz adına en iyi şekilde yaparız ' dedi .
' Ölmüş hayvanların kesime götürüldüğü iddiaları ve bu konudaki görüntülere ' ilişkin soruya ise Ulubaş , ' Onlar doğru değil . Mahkemeye verdik , suç duyurusunda bulunduk ' yanıtını verdi .
Yaralanan bazı hayvanlar olduğunu , bu hayvanları sürükleyerek götürmek doğru olmadığı için yükleyiciyle kaldırılıp römorka konulduğunu belirterek , ' Hayvan ayağının birini vurmuş , zedelemiş . Bu bugün de olabilir , yarın da . Dışarıdan gelende de olur , ülkemizde de beslenen hayvanlarda . Kesinlikle öyle bir olay yok . Burası devlet kapısı . Devlet , ölmüş bir hayvan olsa tutanağı tutar , onu düşer , ondan sonra bunu zayiat olarak gösterir . ( ölü hayvanların kesilmesi ) Böyle birşey olmadı , olamaz ' diye konuştu .
01 . 07 . 2010 10 : 56 : 43