Doğa harikası mağaraya kanalizasyon ayıbı
Zonguldak'ta, turizme açılması beklenen İnağzı Mağarası'na, yıllardır mahallenin kanalizasyonunun akıtıldığı ortaya çıktı.
İnağzı Mahallesi
İnağzı Mahallesi sınırlarında , Karadeniz ' in kenarından başlayan , 793 metre uzunluğundaki İnağzı Mağarası , Bağlık Mahallesi ' ne kadar uzanıyor . İnağzı Köksal Toptan İlköğretim Okulu ' nun önündeki alana kazılan çukurdan mağaraya kanalizasyon akıtıldığını ileri süren mahalle sakinleri , yetkililerin mağaraya sahip çıkarak , kanalizasyon giderini önlemesini ve mağarayı turizme açmasını istiyor .
İnağzı Mahallesi Muhtarı Mustafa Hamzaçebi , ' Karaelmas ' kömürüyle bilinen , fakat onun yanında doğal güzellikleriyle tanınan Zonguldak ' ın çok güzel mağaralarından biri olan İnağzı ' na yetkili mercilerin sahip çıkmasını istedi . Hamzaçebi , " Gelin görün ki mağaranın içine girmek mümkün değil . 1987 yılından beri tüm kanalizasyonlar mağaralara bağlı . Kısa süre önce Kent Konseyi olarak yapmış olduğumuz toplantıda da öncelikli olarak bu konuya önem verdik . Buradan yetkililere sesleniyorum . Bu mağara çok güzel ve mutlaka gezilip görülmesi gereken bir doğal güzellik . Bu yüzden kanalizasyonların mağaraya akmasının önlenip , bir an önce yetkililerin tedbir almasını istiyorum . Burada belediye başkanıma , valime ve yetkili herkese sesleniyorum ; gerçekten gelin , görün güzellikleri " diye konuştu .
Zonguldak Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap ise Maden Tetkik Arama ( MTA ) Genel Müdürlüğü Jeoloji Etüdleri Dairesi Başkanlığı ' ndan 5 kişilik uzman ekibin , İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ' nün talebi üzerine 1995 yılında kentteki 19 mağarayı incelediğini söyledi . Kasap , " Bütünüyle şehrin içinde kalan İnağzı Mağarası , büyük bir kirlenme ve bozulma ile yüz yüzedir . Mağaranın yakın çevresinde bulunan evlerin çoğunun kanalizasyonları yakın zamana kadar mağaraya verilmiştir . Hatta günümüzde de pis su girişi vardır . Bu düdenle dar ve alçak geçitlerde kötü bir koku hissedilir . Buna karşılık asıl kirlenme , yer altı suyunun yükselmesine bağlı olarak meydana gelmektedir . Kömür içeren formasyonlardan gelen yer altı suları , beraberinde önemli oranda kömür kırıntıları da getirmektedirler . " dedi .
İl Kültür ve Turizm Müdürü Kasap , kentteki mağaracılık bilincinin çok eskiye dayanmaması ve özellikle de belediyelerin 1970 ' li yıllardaki ihmalinden dolayı İnağzı Mağarası ' nın turizme kazandırılamadığını kaydederek , şunları söyledi : " Burada 1970 ' li yıllardan yerleşim birimlerinin oluşmaya başlamasıyla bir dikkatsizlik ortaya çıkmaktadır . Belediyelerin bu kanalizasyonları , başka tarafa almalarında bir gecikme olduğu ortadadır . Mağaraya akıtılan bu kanalizasyonlar alınıp başka tarafa verilirse biz de İnağzı mağaramıza gerekli uzmanları gönderir , oranın kurtarılmasıyla ilgili çalışma yaparız . Biz oranın kurtarılması ve turizme açılması için elimizden gelen tüm gayretleri göstereceğiz . "
İNAĞZI MAĞARASININ ÖZELLİKLERİ
Yapılan araştırmada , mağarayla ilgili şu görüşlere yer veriliyor : İnağzı Mağarası , damlataş oluşumları açısından son derece zengin bir mağaradır . Mağaranın her tarafı sarkıt , dikit , sütun , örtü ve duvar damlataşı ve damlataş havuzları ile kaplıdır . Özellikle sarkıtların ilginç bir görünümü vardır . Kalın fakat kısa boylu olan bu sarkıtlar , su seviyesinin zaman zaman yükseldiği ortamlarda meydana gelmişlerdir . Mağaranın ortalama genişliği 2-6 metre , tavan yüksekliği ise 1-3 metredir .
MAHALLE SAKİNLERİNDEN TEPKİ
Mahalle sakini Ahmet Kurt , " Bütün bu mahallenin lağımları buradan mağaraya dökülüyor . Okulun önünde çukur açtılar , böyle bıraktılar . Hiçbir emniyet yok . Şimdi bu çukura bir çocuk düşse bunun sorumluluğunu kim kabul edecek? Bu kanalizasyon çukurlarını açık bırakıp gitmişler . Allah ' tan okul tatil , çocuklar yok . Ya çocuklar oynarken burada düşüp ölse , bunun sorumluluğunu kim kabul edecek? Bu insanlar bu kadar kör , bu kadar sağır mı? " diye tepki gösterdi .
Kanalizasyonun mağaraya akıtılması yüzünden doğal güzelliğe sahip olan mağaranın açılamadığını ifade ederek , " İnağzı mağarası nedense bir türlü turizme açılamıyor . Biz daha önce bu mağaraya girdik , içeriye lağım aktığı için dönmek zorunda kaldık . Bütün İnağzı mahallesinin lağımları mağaraya bağlandı . İnağzı mevkisinin bütün altyapısının düzenlenerek bu mağarayı bir an önce kurtarmalarını istiyoruz . " diye konuştu .
Mahalle ortasına açıktan akan pis su giderinin sağlıklarını tehdit ettiğini dile getiren vatandaşlar , tepkilerini şöyle dile getirdi : " Bahçe ve evlerimiz çok yakın . Mikrop saçıyor , çocuklarımız var . Tehlike arz ediyor diye kaç kez şikâyet ettik , yapılacak dediler . Bekliyoruz . "