Atatürk 6 Gün Boyunca Bu Evde Kaldı

M

  M . Kemal Atatürk , Erzurum ' a geldiği 3 Temmuz 1919 ' da , 6 gün boyunca Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Müstahkem Mevkii Konağı ' nda kaldı . Söz konusu konağa yerleşen M . Kemal Atatürk , Büyük Kongre ' yi toplamak için çok sevdiği askerlik görevinden de , yine bu evde kaldığı dönemde istifa etti .
Tarihi kayıtlarda , Atatürk ' ün , Cumhuriyet Caddesi ' ndeki Cimcime Hatun Türbesi ' nin hemen karşısında bulunan Mevki-i Müstahkem Konağı ' nda , 6 gün boyunca kaldığı bilgisine yer verilirken , Erzurum Kongresi ' nin toplanması yönündeki ilk planların da , yine bu binada yapıldığı kaydediliyor . Mevki-i Müstahkem binasıyla ilgili olarak Prof . Dr . Fahrettin Kırzıoğlu ' nun da bir araştırmasının bulunduğu öğrenilirken , bu hususta Doç . Dr . İbrahim Ethem Atnur ' un da , ayrıca bir çalışma yaptığı öğrenildi . Erzurum ' a ' Tuğgeneral ' rütbesiyle gelen M . Kemal Atatürk ' ün , askeri bina olması nedeniyle konakladığı Mevki-i Müstahkem Komutanlığı binası , hükümet konağına yakın oluşuyla dikkat çekerken , Erzurumlular , söz konusu tarihi yapının , kongre kutlamalarının dışında bırakılmaması gerektiğini kaydettiler .
TARİHİ KONAKTA YOĞUN BİR TELGRAF TRAFİĞİ . . .
M . Kemal Atatürk , 8 Temmuz 1919 ' u , 9 Temmuz ' a bağlayan gece , Mevki-i Müstahkem binasında beraberinde Kazım Karabekir , Rauf Bey , Kurmay Binbaşı Kazım , yaverleri ve emir erleriyle birlikte , İstanbul ' dan gelecek haberi beklerlerken , Yaver Cevat Abbas ' ın ; Padişah ' ın , telgraf makinesinin başında beklediği yönünde getirdiği haberle harekete geçtiler . Mevki-i Müstahkem binasından çıkarak , Erzurum Postanesi ' ne kadar yürüyen Atatürk ve arkadaşları , İstanbul ' daki Yıldız Sarayı Telgrafhanesi ile ilk teması gece yarısında kurdular . Padişah adına Harbiye Nazırı Ferit Paşa ' dan gelen ilk mesaj ; " Padişahımız efendimiz hazretlerinin selâm-ı şÃ¢hanelerini tebliğ ederim . Muhabbet ve itimad-ı hümayunlarını bildiririm . " şeklinde olurken , ardından gelen ikinci mesajda , Atatürk ' ten derhal İstanbul ' a dönmesi istenmektedir . Gölbaşı ' ndaki Erzurum Postanesi ' nden İstanbul ' a gönderilen cevap ; " Dönmem! " olunca , gelen sonraki telgrafta Atatürk ' e hitaben ; " Erzurum ' dan hastalık raporu al ; fakat derhâl oradan ayrıl . İstediğin yere git! " önerisi sunulur . Gazi ' nin cevabı , bunun kesinlikle mümkün olmayacağı yönünde şekillenirken , Yıldız Sarayı Telgrafhanesi ' nden gelecek olan cevap , Paşa ' nın askerlik hizmetinden azledildiği yönünde olacaktır . Ancak M . Kemal , İstanbul ' dan önce davranarak , istifa dilekçesini yazar ve altını imzalar .
GÖLBAŞI ' NDAKİ POSTANEDEN YILDIZ SARAYI ' NA İSTİFA TELGRAFI . . .
M . Kemal Atatürk ' ün , Mevki-i Müstahkem Binası ' nda kaldığı dönemde Gölbaşı ' ndaki Erzurum Postanesi ' nden İstanbul ' a gönderdiği telgraf şöyle : " 9 Temmuz 1919 †" Erzurum . . . Mübarek vatan ve milleti parçalanmak tehlikesinden kurtarmak , Yunan ve Ermeni isteklerine kurban etmemek için açılan milli savaşmalar uğrunda milletle beraber serbest surette çalışmağa askeri ve resmi sıfatım artık engel olmaya başladı . Bu gaye-i mukaddese ( kutsal amaç ) için milletle beraber sonsuza kadar çalışmağa mukaddesatım ( kutsal şeylerim ) adına söz vermiş olduğum cihetle , pek aşıkı bulunduğum yüce askerlik mesleğine bugün veda ve istifa ettim . Bundan sonra milli ve kutsal gayemiz için her türlü fedakarlıkla çalışmak üzere sine-i millette ( milletin bağrında ) bir ferd-i mücahit ( savaşçı kişi ) suretiyle bulunmakta olduğumu tamimen arz ve ilan eylerim . "