Akenerji'nin İlk Hes'i Üretime Başladı

Türkiye'nin önde gelen özel sektör elektrik üreticilerinden Akenerji'nin, üretimde kaynak çeşitliliğini sağlamak hedefi doğrultusunda yatırımını gerçekleştirdiği Akocak Hidroelektrik Santrali'nde (HES) üretim başladı

  Türkiye ' nin önde gelen özel sektör elektrik üreticilerinden Akenerji ' nin , üretimde kaynak çeşitliliğini sağlamak hedefi doğrultusunda yatırımını gerçekleştirdiği Akocak Hidroelektrik Santrali ' nde ( HES ) üretim başladı .
Trabzon ' da , Araklı-Karadere havzasının orta kısmında inşa edilen ve 124 milyon dolara mal olan Akocak HES , Akenerji ' nin 4 yıldan bu yana ağırlık verdiği yenilenebilir enerji yatırımlarının ilk meyvesi olma özelliği taşıyor . Akenerji , bu yıl içinde farklı bölgelerde toplam kurulu gücü yaklaşık 205 MW olan 4 HES ' i daha devreye almayı planlıyor .
Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman , Akocak HES ' in ilk ünitesinin ticari üretime başlaması nedeniyle yayınladığı mesajda , üretimde kaynak çeşitliliğine ulaşmak ve yenilenebilir kaynakları ülke ekonomisine kazandırmak için bu yöndeki yatırımlara ağırlık verdiklerini vurguladı .
Halen 373 MW ' lık aktif kurulu güce ek olarak , toplam 373 MW kapasiteli 8 adet hidroelektrik santralinin yatırımına devam ettiklerini belirten Danışman , " Bu çerçevede , 2006 Ağustos ayında inşaatına başladığımız Akocak HES Projemizde , Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nezdinde kabul işlemlerimizi tamamlayarak ticari üretime geçtik . Akocak HES , 4 yıldır devam etmekte olan HES yatırımlarımızın ilk meyvesi olması nedeniyle de bizim için büyük önem taşıyor . Bu yıl içinde toplam kurulu gücü yaklaşık 205 MW
olan Uluabat , Burç , Bulam ve Feke 2 santrallerimizi de devreye alacağız . Bu sayede yenilenebilir enerji teminine doğru dev bir adım daha atmış oluyoruz . Devreye girecek olan santrallerimizle her yıl 646 bin ton , yani yaklaşık 31 milyon ağaca eşdeğer karbon emisyonunu engellemiş olacağız " diye konuştu .
100 MW ' lık Uluabat HES ' ten sonra Akenerji ' nin yatırımını gerçekleştirdiği ikinci büyük HES olan Akocak , 81 MW kurulu güce sahip olacak ve yılda 257 , 44 GwH elektrik üretecek .

TÜRKİYE ' NİN DÜŞÜŞÜ EN YÜKSEK 3 . HES ' İ
Karadeniz ' in zorlu coğrafyasında çetin doğa koşullarına rağmen , yerel halkın can ve mal güvenliğine en üst düzeyde hassasiyet gösterilerek sürdürülen Erikli-Akocak Regülatörü ve Akocak HES inşaat çalışmalarında , yaklaşık 36 ay boyunca toplam 420 işçi mesai yaptı .
Akocak HES ayrıca , " Türkiye ' nin düşüşü en yüksek 3 . hidroelektrik santrali " olma özelliğini de taşıyor .
Akenerji Genel Müdürü Danışman , " Akocak HES ' in devre alınmasıyla birlikte , 5 yıl içinde 3 . 000 MW kurulu güce ulaşmak hedefimizde önemli bir aşamayı daha geride bırakıyoruz . Akenerji olarak , enerji üretiminde kaynak çeşitliliğiyle enerji maliyetlerini optimize ederken , sektörde daha rekabetçi bir konuma ulaşmayı hedefliyoruz " dedi .
Yenilenebilir enerji konusuna verdiği önem kapsamında 2009 Eylül ayında Ayyıldız Rüzgar Elektrik Santrali ' ni devreye alan Akenerji ; 2012 yılına kadar kademeli olarak faaliyete geçmesi planlanan sekiz hidroelektrik santraliyle hem 1 milyon tonu aşan karbondioksit salınımını engelleme sözünü yerine getirmiş , hem de mevcut üretim kapasitesini 746 MW ' a çıkarmış olacak .