AK Parti Milletvekili Badak: Lara-Kemer arasında günü birlik deniz ulaşımına başlanmalı

AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, EXPO 2016''ya kadar Antalya ulaşımını canlandırmak için atılacak adımlarla ilgili görüşlerini açıkladı. Bad

AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, EXPO 2016''ya kadar Antalya ulaşımını canlandırmak için atılacak adımlarla ilgili görüşlerini açıkladı. Badak, kara ve deniz ulaşımıyla ilgili yapılması gerekenleri 3 madde halinde sıraladı. Badak, Örnekköy rıhtımının iyileştirilerek Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından satışa çıkarılan 3 deniz taksi ile Lara-Kemer arasında bir an önce denizyolu taşımacılığına başlanmasını önerdi.

Sadık Badak, EXPO 2016 sürecinde Antalya''da ulaşım altyapılarını çeşitlendirmeye ve güçlendirmeye yönelik çalışmalarının devam ettiğini duyurdu. Badak, "Bu amaçla Aydın-Denizli-Antalya Otoyolu yapım ihalesi ve Antalya milletvekilleri olarak teklifimizle programa alınan Afyon-Antalya-Alanya Otoyolu proje ihalesi bu yıl içinde yapılacaktır. Eskişehir-Antalya Demiryolu proje çalışmaları tamamlanmıştır. Gazipaşa Havaalanı açılışa hazırlanmış olup, 2016 yılına kadar Demre-Kaş bölgesine de havaalanı projesinin tamamlanacağını beklemekteyiz. Körfez deniz ulaşımı için Bayındırlık Bakanlığı nezdinde yaptığımız plan tespit çalışmaları sonuçlanmış, Gazipaşa-Tekirova deniz ulaşımı işletme projesinde hazırlık aşamasına gelinmiştir." dedi.

Açıklamasında Antalya''nın yine marinalara ihtiyacı olduğuna ve 2020''li yıllarda bağlama kapasitesi ihtiyacının 10 binin üzerine çıkacağına inandığını ifade eden Sadık Badak, Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları (DLH) Genel Müdürlüğü''nün yapacağı Antalya Büyük Liman Çevresi Master planı çalışmasının Antalya Limanı''nın fonksiyonlarını geliştirmesinin beklendiğine değindi. Yeni marinalar ve rıhtımlarla 2015''li yıllardan itibaren yaz aylarında deniz ulaşımının Antalya''da ekonomik ve sosyal hayata katılması tespitinde bulunan Badak, bunun için Antalya Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetim Planı''nın sektöre bilimsel altyapı sunduğunu kaydetti.

Kendisinin bu plan dahilinde Nisan-Ekim döneminde 3 aşamalı deniz kullanımını önerdiğini ifade eden Badak, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Birinci aşamada Lara-Örnekköy DLH rıhtımı iyileştirilerek geçen dönem Büyükşehir Belediyesi''ne kazandırılan 3 deniz taşıtı ile Lara-Kemer arasında günlük karşılıklı deneme seferleri Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılmalıdır. Deneme seferleri en az 3 yaz dönemi sürmelidir. İkinci aşamada, önerimizi üzerine Akdeniz Belediyeler Birliğince Gazipaşa-Tekirova Arası Deniz Ulaşımı İşletme Projesi 2011 yılı sonuna kadar İDO-İZULAŞ-İTÜ gibi deniz yatırım, ulaşım ve işletme alanında uzman kuruluş mensuplarına yaptırılacaktır. Antalya Kent Konseyi ve Akdeniz Belediyeler Birliği bu konuda ortak çalışma kararı almıştır. Proje sonucu olumlu olursa 2014 yılında deneme seferleri ilgili belediyelerimizin kuracağı Antalya Körfezi Deniz Ulaşımı Birliği''nce başlatılmalıdır. Üçüncü aşamada ise 2014 yılına kadar Lara-Kemer deniz ulaşımı verimli görülürse, Örnekköy rıhtımı yaz döneminde kruvazörlerin yanaşabileceği bir altyapıya kavuşturularak Lara-Girne deniz ulaşımı deneme seferleri başlatılmalıdır. Böylece Kıbrıs''ın özel turizm potansiyeli ile kentimizin turizm potansiyeli de kısmen birleşecektir."