Crowley: İran Bugün Anlayacak Washıngton

-CROWLEY: İRAN BUGÜN ANLAYACAK WASHINGTON (A.A) - 09.06.2010 - ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ PHİLİP CROWLEY, İRAN'A YENİ YAPTIRIMLAR TASARISININ BU

 

-CROWLEY : İRAN BUGÜN ANLAYACAK

WASHINGTON ( A . A ) - 09 . 06 . 2010 - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley , İran ' a yeni yaptırımlar tasarısının bugün BM Güvenlik Konseyi ' nde ( BMGK ) oylamaya sunulmasının öngörüldüğüne işaret ederek , " Tahran ' ın , uluslararası yükümlüklerini yerine getirmemesi ve nükleer programı konusunda uluslararası toplumun sorularına yanıt vermemesinin sonuçları olduğunu bugün anlayacağını " söyledi .

Crowley , ABD Dışişleri Bakanlığında düzenlediği günlük basın toplantısında , BMGK ' daki oylamada İran ' a , izlediği yolu değiştirmesi gerektiği yönünde güçlü , zorlayıcı ve doğrudan bir uluslararası mesajın verileceğini umduklarını belirtti .

İran ' ın , nükleer programından kaynaklanan kaygıları uluslararası toplumla doğrudan ele alma ve BMGK ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ( UAEK ) altındaki yükümlülüklerini karşılamada isteksiz davrandığını ifade eden Crowley , " İran , bu tutumunun sonuçlarını yarın anlayacak " dedi .

Crowley , basın toplantısında bir gazetecinin , " Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ' ı ( uluslararası toplumla ) görüşmelerden hiçbir şekilde çekilmemeye ikna etmeye çalışıyor . Türkiye ' nin burada oynayabileceği bir rol olduğunu düşünüyor musunuz? " şeklindeki sorusunu da yanıtladı .

- " TÜRKİYE ' NİN OYNAYABİLECEĞİ ROL TABİİ Kİ VAR " -

" Türkiye ' nin tabii ki oynayabileceği bir rol var " diyen Crowley , Türkiye ' nin , İran ' ın sınır komşusu olarak , bu ülkeye yönelik bir uluslararası adımın etkilerini ilk hissedecek ülkeler arasında yer aldığına dikkati çekti .

Crowley Türkiye ' nin , hemen yanıbaşında nükleer bir İran görmeyi arzulamadığını çok net ortaya koyduğuna işaret ederek , " Hepimiz diplomasiye bağlıyız . Çok güçlü biçimde ifade ettiğimiz gibi , İran ' ın , sadece sözlere dayanarak izlediği yolu değiştireceğini düşünmüyoruz . ( ABD olarak ) BMGK ' de yaptırım tasarısı lehine oy vereceğiz " dedi .

Konsey ' in diğer üyelerinin de oy kullanacağına dikkati çeken Crowley , " İran ' a , izlediği yolu değiştirmesi gerektiği yönünde güçlü , zorlayıcı ve doğrudan bir uluslararası mesajın verileceğini umuyoruz " ifadesini kullandı .

Crowley İran ' ın , bugünkü oylamanın ışığında ne yapacağı konusunun ise Tahran ' a bağlı olduğunu kaydetti .

Bir gazetecinin , " BM Güvenlik Konseyi ' ndeki oylamadan sonra bile olsa , Türkiye ' nin arabuluculuk çabalarını destekleyecek misiniz? " sorusu üzerine Crowley , " Her zaman söylediğimiz gibi , iki yola sahibiz . Bunlardan biri diplomasi yolu ve yeni uluslararası temaslara kapıyı hiçbir zaman kapamadık . Diplomasi yolu hala ortada . Ancak aynı zamanda İran ' a , yükümlülüklerine uymamasının sonuçları olacağını net biçimde ortaya koymak için daha fazla baskı uygulayacağız " diye konuştu .

- " İRAN KURBAN DEĞİL , AKTÖR " -

Crowley , " İran ' ın , yeni yaptırımların çatışma anlamına geleceği şeklinde açıklamalar yaptığının " hatırlatılması üzerine , bunun İran ' ın seçimi olduğunu belirterek , " Bu , Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasına taraf olan , nükleer programı bulunan ve bu programının sivil ve barışçıl olduğu yönünde uluslararası toplumu yıllardır tatmin etmeyen İran hakkındaki bir mesele " dedi .

Sözcü Crowley , " İran ' ın burada kendisini bir kurban gibi göstermek istediğini , ancak İran ' ın bu oyunda bir kurban değil , aktör olduğunu " söyleyerek , " Öne çıkıp , uluslararası yükümlülüklerini karşılamayan taraf İran " ifadesini kullandı .

- " OYLAMADAN SONRA ATILABİLECEK ADIMLARA KAPIYI KAPAMIYORUZ " -

Sözcü Crowley , sözlerine şöyle devam etti :

" Bugünkü yaptırım oylamasından sonra atılabilecek adımlara kapıyı kapamıyoruz . Eğer İran , oylamadan sonra uluslararası toplumun sorularına cevap verir , UAEK ile temas kurarsa , memnuniyet verici bir adım atmış olur .

Biliyorsunuz , bugün oylama olacak ve BM Güvenlik Konseyi ' ndeki her ülke mevcut duruma dair düşüncesini dile getirecek . İran ' ın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmemesinin kendisi açısından sonuçlar doğuracağını net olarak ortaya koyan başarılı bir oylama olmasını bekliyoruz "

- " ARABULUCULUK SEÇENEĞİNİ DIŞLAMIYORUZ " -

Crowley , bir gazetecinin , " Türkiye , Brezilya ile birlikte arabuluculuk ve farklı bir yol yaratmanın mücadelesini veriyor . ' Tamam , yaptırımlar konusunda frene basalım ve Türkiye ile Brezilya ' nın arabuluculuk yolu üzerindeki çabalarına izin verelim ve ne olacağını görelim ' demek akıllıca olmaz mı? " şeklindeki sorusu üzerineyse , " Ekimden bu yana 9 aylık sürede İran , uluslararası toplumla temas kurma fırsatına sahipti . Bunu yapmadı . Hiç kimse İran ' ın , telefonu kaldırıp AB ' yi ya da UAEK ' yı aramasına engel olmadı " diye konuştu .

Bu nedenle , temaslar konusundaki suskunluğun sorumlusunun uluslararası toplum değil , İran ve bu ülkenin diyalog konusundaki isteksizliği olduğunu ifade eden Crowley , ancak arabulucuk seçeneğini de dışlamadıklarını , bunun ' ya o ya bu ' şeklinde bir durum olmadığını , bu iki yolun birlikte çalıştığını söyledi .

Crowley , " İran ' ın öne çıkıp , yapıcı biçimde temas kurduğunu görmek istiyoruz ve İran ' a ek baskı getirilmesinin bu zamanda atılması gereken doğru bir adım olduğuna inanıyoruz " dedi .

-İSRAİL ' İN GAZZE ' YE GİDEN GEMİLERE SALDIRISI-

Crowley , " İsrail ' in Gazze ' ye giden yardım gemilerine baskınıyla ilgili açılacak soruşturmaya şeffaf bir uluslararası katılımın olmayacağından endişeli misiniz? " şeklindeki bir soru üzerine , " olayların soruşturulmasına uluslararası katılımın , herkesin görmek istediği güvenilirlik açısından önemli olacağını anladıklarını " belirtti .

Soruşturmaya uluslararası katılım konusunu İsrail ve diğer ülkelerle konuştuklarını ifade eden Crowley , " Bunun en iyi nasıl başarılacağı hususunda fikir alışverişinde bulunuyoruz ve bu görüşmeler devam ediyor " dedi .

Soruşturmanın nasıl bir yapıda olması gerektiği konusundaki düşüncesinin sorulması üzerine Crowley , " Hızlı , güvenilir , tarafsız ve eksiksiz bir soruşturma olmasını istiyoruz ve bunun en iyi yolunun nasıl olacağı konusunu konuşuyoruz . Uluslararası katılımın , bu trajedinin geride bırakılmasında ve bizi çatışmanın kesin olarak sona erdirilmesine dair nihai hedefimize döndürmek için ekstra güven ve ivmenin yaratılmasında gerekli bir unsur olacağını kabul ediyoruz " diye konuştu .

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Crowley , bir gazetecinin , " Yani soruşturmaya uluslararası bir katılımın hala mümkün olduğunu mu söylüyorsunuz? " sorusunu , " evet " diye yanıtladı .

09 . 06 . 2010 07 : 41 : 54