Çanakkale'ye yapılacak Hektor heykeli için yer aranıyor

Çanakkale'nin tarihi yerlerinden Truva antik kentinin dünyaca tanınmasına katkı sağlamak için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, "Anadolu'da y

Çanakkale'nin tarihi yerlerinden Truva antik kentinin dünyaca tanınmasına katkı sağlamak için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, "Anadolu'da yaşamış efsane kahraman" olarak nitelendirdiği Truva Prensi Hektor'un heykeli için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yer tespit çalışması yapıldı.

İlk olarak geçen yıl Truva'yı gezerken bu konuyu gündeme getiren Bakan Günay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte gittiği Brezilya'da heykelle ilgili düşüncelerini tekrarladı. Günay, Rio de Janeiro'nun sembolü olan 40 metrelik "Kurtarıcı İsa" heykelini görünce, benzer bir projenin Çanakkale Boğazı'ndan geçen gemilerin görebileceği bir noktaya yapılabileceğini belirtti. Yer konusunda çalışmaların sürdüğünü hatırlatan Günay, uygun bir yerin tahsis edilmesi halinde Truva savaşının kahramanlarından Hektor'un 50 metrelik heykelinin Çanakkale'ye yapılması çalışmasının başlatılacağını sözlerine ekledi.

Heykelin yeri konusunda bir dizi çalışma yaptıklarını kaydeden Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar da hazırladıkları raporu Bakan Günay'a sunduklarını söyledi. Truva'nın da içinde bulunduğu Troas bölgesini düşündüklerini kaydeden Haznedar, "Özellikle üzerinde durduğumuz konu, heykelin boğazdan geçen gemilerin rahatlıkla görebileceği bir yerde olmasıydı. Bunun için bölgedeki Hazine arazileri, askeri alanlar ve sit alanlarını tespit ettik. Bakanlık buralarda herhangi bir yeri uygun görürse yetkili kurumlarle görüşmeler başlatılacak, yer tahsisi yapıldığı zaman da proje hayata geçirilecek." dedi.

Bakan Günay'ın, heykelin yapımı için öncülük etmesinin şehir halkı olarak kendilerini çok sevindirdiğini belirten Çanakkale Girişimci İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ÇAGİAD) Başkanı Hikmet Sezen ise üzerlerine düşen bir görev olması halinde, şehrin tanıtımı amacıyla taşın altına ellerini koyacaklarını söyledi. Brezilya'da bulunan 40 metrelik "Kurtarıcı İsa" heykeline benzer bir Hektor heykelinin Çanakkale'ye kazandırılmasının turizm açısından büyük önem taşıdığını kaydeden Sezen, "Çanakkale, her geçen gün iş ve turizm alanında gelişme kaydediyor. Bir Turizm Bakanı'nın, 'Bu benim hayalimdir' dediği heykelin yapımı için tüm kent halkının seferber olması gerekir. Bir an önce başlanması için tüm siyasilere ve sivil toplum kuruluşu üyelerine büyük görevler düşüyor. En geç bu yaz sonuna kadar yer tespitinin bir an önce yapılmasını sağlamamız gerekir." şeklinde konuştu.

Kendi bünyelerinde daha küçük bir Hektor heykelini ilçe merkezine diktiklerini hatırlatan İntepe Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz da büyük olanın, Gelibolu Yarımadası haricinde boğaz girişi olarak kendi belediyelerinin de içinde bulunduğu Troas bölgesine yapılmasının uygun olacağını söyledi. Truva'nın içinde yer aldığı Hektor tümülüsünün için en uygun yer olduğunu savunan Başkan Özkurnaz, "Buraya yapılan bir heykel, boğazdan geçen gemilerin rahatça görebileceği hakim bir noktada. Boğaza giren gemiler ilk olarak, antik çağda 'boğazın alnı' anlamına gelen bu yeri görüyor. Öte yandan boğazın girişinde sağ tarafta Şehitler Abidesi ve solda Hektor heykelinin karşılıklı olması, bence çok daha manidar." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay'ın Hektor heykeliyle ilgili sözlerinin turizmci olarak kendilerini çok heyecanlandırdığını belirten Abiydos Otel sahibi Hasan Öztürk ise yapılması halinde bir marka olan Truva'nın daha çok tanınmasına, dolayısıyla Çanakkale'nin tanıtılmasına vesile olacağını kaydetti.