Bağımsız yargıda Seyfi Dede oyunları

Ergenekon kapsamında 'yargıyı etkilemek' suçundan gözaltına alınan Seyfi Oktay'ın, Adalet Bakanlığı sonrasında boş durmadığı ortaya çıktı. Birçok savcı ve hakimin atanması için HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'e telkinde bulunan Oktay'ın, cinayet, uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlardan yargılanan birçok kişinin Yargıtay ve

  Ergenekon kapsamında ' yargıyı etkilemek ' suçundan gözaltına alınan eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ' ın Yargıtay ve Danıştay ' daki birçok dava dosyasına müdahale ettiği , yüksek yargıya atamalar için devreye girdiği soruşturma kapsamında yapılan telefon dinlemelerine takıldı . Mahkeme kararıyla yapılan dinlemeler , Oktay ' ın , Adalet Bakanlığı sonrası boş durmadığını ortaya koyarken Yargıtay üyeliği , daire başkanlıkları ve hâkim-savcı atamalarında dönen kirli oyunu da gözler önüne serdi . Ergenekon ' un ' Adalet ' operasyonunda tutuklanan İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı avukat Mehmet Cengiz ' in de bulunduğu şüphelilerin yüksek yargıya intikal eden uyuşturucu kaçakçılığı , cinayete teşebbüs gibi suçlardan yargılananlar için devreye girdikleri dinlemeye takıldı .
DEDEM MÜNAFIKLARA FIRSAT VERME
Gözaltındaki eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ' ın , Ahmet Şaktanlı isimli bir şahısla 14 Mayıs 2009 tarihinde bir kadın hâkimin İstanbul Ticaret Mahkemesi Başkanlığı ' na atanması için yaptığı telefon görüşmesi kayıtlara geçti . Görüşmeye göre Şaktanlı , ' Dedem ' diye hitap ettiği şüpheli Oktay ' dan söz konusu hakimin ataması için yardım istedi . Şüpheli Oktay ' ın bu istek üzerine ' İnşallah tabii ' cevabından sonra Şaktanlı ' Bu münafıklara fırsat vermeyelim . Dedem gözünü seveyim ya ' şeklinde çarpıcı bir karşılık verdi . Şüpheli Oktay ise bu sözler üzerine ' Vallahi artık ipin ucu kaçtı gibi geliyor bana ' yorumunu yaptı . Şaktanlı ise ' Yok yok . Biz onları yakaladık can damarından yakaladık ' dedi . Şaktanlı ile Ergenekon şüphelisi Seyfi Oktay bu görüşmeden yaklaşık iki ay sonra yeniden telefonlaştı . 22 Temmuz tarihli konuşma kayıtlarına boşalan İstanbul 3 . Ticaret Mahkemesi başkanlığı için yapılacak atamaya müdahale girişimi bir kez daha girdi . Yargıya müdahaleden gözaltına alınan Oktay , görüşmede ' O makamı birilerine bırakmayalım ' diyen Şaktanlı ' ya ' HSYK Başkanı Kadir Özbek ' e gereken notu bıraktım ' karşılığını verdi .
DEV-YOL SANIKLARI İÇİN ARACI OLDU
Ergenekon adına yargıyı etkilemeye çalışmakla suçlanan Seyfi Oktay ' ın bir dönem Dev-Yol davasına nasıl müdahale ettiği de kayıtlara geçti . Kayıtlara göre , Dev-Yol davası sanıkları , ' amca ' diye hitap ettikleri Seyfi Oktay ' dan Yargıtay ' daki dosya için yardım istedi . 1982 ' de başlayan davada en son 2006 ' da Ankara 6 . Ağır Ceza Mahkemesi 20 sanık hakkında ömür boyu hapis , 2 sanık hakkında da 16 yıl 8 ay hapis cezasına karar vermişti . Yargıtay 11 . Ceza Dairesi ise 9 Temmuz 2009 tarihinde bu kararı bozmuştu . Bozma kararının verildiği tarihten yaklaşık bir ay önce davanın sanıklarından Nuri Özdemir , eski Bakan Seyfi Oktay ' ı aradı . 11 Haziran 2009 tarihli görüşmede Özdemir , ' amca ' diye hitap ettiği Oktay ' a ' Seyfi amca benim . O isimler var da onları size ulaştırmak istiyordum . Nasıl yaparım ' diye sordu . Oktay ' ın ' söyle ' demesi üzerine Özdemir , Dev-Yol davasının görüşüldüğü 11 . Ceza Dairesi ' nin başkan ve üyelerinin isimlerini sıraladı .
BOZMA KARARI İÇİN TEŞEKKÜR
Ankara 6 . Ağır Ceza Mahkemesi kararının Yargıtay tarafından bozulmasından 5 gün sonra şüpheli Oktay ile Yargıtay 11 . Ceza Dairesi Üyesi İbrahim Şahbaz ' ın yaptığı konuşmada karar için adeta teşekkür etti . Oktay kendisini arayan Şahbaz ' a şunları söyledi : ' Biraz hassasiyet göstermişiniz . Ama sen bizim kardeşimizsin . Toplumumuzun iftihar ettiği insansınız . Bunun ötesinde , demokratik sistemimizin gözbebeğisiniz . Oralarda sizlerin bulunması ne demek yani . Çok önemli bir olay , ne kaldı ki zaten işte sizler varsınız . Bundan sonrası ne olur bilinmiyor . Yani onu da söyleyeyim . İnşallah düzelir . Ya siz bu Cumhuriyet ' in güvencesi olan ve cephede olan , bu işin cephesinde olan insanlarsınız . Onun için seni seviyorum ben , gönlümdesin '

Okay ' ın kardeşi için devrede
Yargıya müdahale girişimlerini ortaya koyan ses kayıtlarına CHP milletvekili Hakkı Süha Okay ' ın uyuşturucu çetesine yönelik operasyon kapsamında tutuklanan kardeşi Mustafa Fehmi Okay hakkında İstanbul 9 . Ağır Ceza Mahkemesi ' nde devam eden davanın nasıl etkilenmeye çalışıldığı da yansıdı . Kayıtlardan CHP ' li Okay ' ın şüpheli Oktay ' dan davayla ilgili yardım istediği anlaşıldı . İletişim tespit tutanaklarına göre 03 Aralık 2009 tarihli görüşmede Oktay , kardeşi için yardım talebinde bulunan Oktay ' a özetle şunları söyledi : ' Şimdi ben orda iki başkanla görüştüm , dedim size ziyarete gelecek , ellerinden gelen her şeyi yapacaklar , sizin , sizin oraya gitmeniz gerekli yani , orda bir arkadaşı görevlendirecem o sizi buluşturacak , ben görüştüm onlar da bekliyorlar , yani 14 ve 10 bekliyor sizi ' 18 Mayıs 2010 tarihli telefon görüşmesinde ise Okay , aradığı Oktay ' a ' Ben bu arada sizi arayacaktım , bu şey için biraderim 9 ağır ceza da ' dedi . Oktay da ' İstanbul ' da , peki ben şöyle düşüneyim . bir kısa seyahat yapalım ' diye karşılık verdi .

Bana liste verilmedi
Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu ( HSYK ) Başkanvekili Kadir Özbek , Ergenekon soruşturması kapsamında yargılanan Seyfi Oktay ' la ilgili ortaya çıkan ses kayıtlarıyla ilgili , gazetecilerin sorularını cevaplandırdı . Özbek , Seyfi Oktay ' ın , HSYK üyelerinin belirlenmesinde kendisine önceden liste gönderildiği iddalarını , ' Bize iletilen liste veya herhangi bir şey olmaz . Böyle bir şey yok . ' şeklinde yanıtladı . Yargıtay seçimlerine de değinen Özbek , ' Buradaki seçimler ve atamalar , liyakat usulüne , kıdem usulüne , görevin gereğine göre yapılan şeylerdir ' diye cevap verdi .

Eminağaoğlu rahatsız
Yargıçlar ve Savcılar Birliği ( YARSAV ) Eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu , Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Adalet eski Bakanı Seyfi Oktay ' ın ses kayıtlarının ortaya çıkmasını , hukuka karşı yapılmış bir saldırı olarak niteledi . Eminağaoğlu , ' İçeriği tartışmalı , dinlemelerin hukuksal olmayan söz konusu kayıtların yer alması bir gazetecilik başarısı değil , bir siyasi manipülasyondur . Anayasa değişiklik sürecinde yargıya ilişkin değişiklik hükümlerine zemin yaratmak içindir . Yargıtay , bir örgüt karargahı ; HSYK da örgüte adam kazandıran bir yer midir ? Bu , yargıya ve hukuka karşı saldırıdır ' dedi .

Oktay bana randevu aldı
Ergenekon davasına bakan İstanbul 13 . Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün , soruşturmada gözaltına alınan bazı avukatlar tarafından aşk tuzağına düşürülmeye çalışıldığı ve davanın bu yolla yönledirilmek istendiği iddialarına tepki gösterdi . Adliye çıkışında soruları yanıtlayan Şengün , ' Kadir Özbek ile görüştüğü ' iddialarına Özbek ' in HSYK Başkanvekili olduğunu hatırlatarak , ' Özbek benim başkanımdır . Yargıtay üyeliğine adaylığımı koymuştum . Kulis yaptım . Bu kulis normal bir şey ' dedi . Gazetecilerin , ' Soruşturma tutanağında , ' Avukat Tülay Bekar ' ın kadınlığını kullanarak Şengün ' ü etki altına aldığı görülmüştür ' tespiti var . ' hatırlatmasına karşılık da Şengün , ' Böyle saçma şey olur mu? Bunu savcıya sorun . Kadınlığı kullanmak nasıl oluyor , bilmiyorum ' diye yanıtladı . Bir soru üzerine soruşturmada gözaltına alınan Adalet eski Bakanı Seyfi Oktay ' ı tanıdığını belirten Şengün , ' Benim çok sevdiğim , saydığım bir bakanımdır . Kadir Özbek ' le görüşmem için Oktay bana randevu aldı ' dedi . Bu iddialarla yargının yıpratıldığını belirten Şengün , ' Yargıya karışmak kimseye yaramaz . Yarın iktidar değişirse bunun hesabını sorar .

Çankaya Belediyesi için Danıştay ' a müdahale
Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ' ın Yargıtay ve Danıştay ' da süren davaları etkileme girişimleri de iletişim tespit tutanaklarına girdi . ' Görevi kötüye kullanmak ' suçundan yargılanan Çankaya Belediye Başkan Yardımcıları İsa Varlı , Duran Yönel ve Aysun Esengil ' in mahkeme kararını temyize götürdükleri Danıştay ' da işi çözme girişimleri kayıtlarda yer aldı . Yargılanan isimler , davaya bakan Danıştay 1 . Dairesi ' ndeki görevli üyelerin isimlerini Oktay ' a ileterek yardımcı olmasını istedi . 07 Eylül tarihli görüşmede İsa Varlı , yardım istediği Oktay ' a ' Bu Danıştay ' daki şeylerle ilgili bir görüşelim ne zaman uygun olursanız ' dedi . Oktay ise davanın Danıştay ' da olup olmadığını sorduktan sonra Varlı ' dan dosyanın numarasını ve Danıştay 1 . Daire üyelerinin isimlerini istedi . Bir gün sonraki görüşmede ise Varlı , eski bakanı arayarak üyelerin isimlerini ileteceğini söyledi . Üyelerin isimlerin sıraladıktan sonra ' Tamam ' diye karşılık veren Oktay ' a ' Oldu hocam . Siz bir şey yaparsınız ' karşılığını verdi .

Uyuşturucu baronunu serbest bırak tehdidi
Yeni Şafak