Uçan otomobil Türkiye'de

Planet Green şirketi sahiplerinden Hüseyin Kızanlıklı ile Amerika'daki ortağı Kaya Boztepe, “Uçan Otomobil” Terrafugia Transition projesinin seri üretimini Türkiye'ye getiriyor..

Uçan otomobil Türkiye'de
  Daha ö ; nce ilk kez Gü ; ntay Şimşek tarafından Gazete Habertü ; rk ' teki Cumartesi ekinde yer verilen uç ; an otomobile ilişkin Amerikan Terrafugia şirketi ile seri ü ; retim konusunda uzun bir uğraştan sonra gerekli anlaşmaların imzalandığını belirten Kaya Boztepe , &ldquo ; Yü ; zyılın projesi Tü ; rkiye ' de gerç ; ekleşecek&rdquo ; dedi . Şimşek ' in hazırladığı Habertü ; rk ' ü ; n havacılık ve turizm programında da yer verilen &ldquo ; Transition&rdquo ; adlı uç ; an otomobil , karada ve havada gidebiliyor . Satış fiyatı yaklaşık 200 bin dolar olacak uç ; an otomobilin havalanabilmesi iç ; in 50 metrelik bir yol , park edebilmesi iç ; in ise 4-5 metrelik bir alanın yeterli .

Karada saatte 200 kilometre hız yapan aracın , havada 220 kilometreye ulaştığını belirten uzmanlar , bir dü ; ğme ile kanatlarını aç ; arak uç ; ak moduna geç ; en aracın tek motorla ç ; alıştığını aç ; ıkladılar .

Normal benzinle bir araba gibi kullanılabilen , yolcu ve kargo taşıması dışında ilk yardım ve acil kurye gibi konularda yepyeni bir ç ; ığır aç ; ması dü ; şü ; nü ; len uç ; an otomobilin son derece az yakıt kullandığı , hangar ve yü ; ksek bakım masrafları ile havaalanına iniş sonrası ulaşım gibi problemlerini de tamamen ortadan kaldırdığı belirtildi .

Kanatları aç ; ılarak ç ; ok kısa mesafelerde iniş-kalkış yapabilen ve kü ; ç ; ü ; k bir araba ağırlığında olan uç ; an otomobilin ü ; retiminin de Tü ; rkiye ' de yapılmasının planlandığı , konuyla ilgili ilk ç ; alışmaların haziran ayı iç ; erisinde tamamlanacağı bildirildi .

Konuyla ilgili ANKA ' ya bir aç ; ıklama yapan Boztepe , &ldquo ; Bizim iç ; in son derece heyecan verici bir durum . İlk 200 adet uç ; an otomobili Amerika ' da , daha sonra seri ü ; retimi Tü ; rkiye ' de dü ; şü ; nü ; yorduk ancak gelen inanılmaz talepler sonucu , direk olarak seri ü ; retimi Tü ; rkiye ' ye almayı dü ; şü ; nü ; yoruz . Bu Tü ; rkiye iç ; in hem bü ; yü ; k bir kazanç ; , hem de dü ; nya ç ; apında bir reklâ ; m olacaktır . Otomotiv , makine ve montaj sanayileri olarak zaten gittikç ; e daha ç ; ok itibar kazanan Tü ; rkiye , bö ; ylece bir ilke daha imza atmış olacak . Konuyla ilgili gö ; rü ; şmeler yaparak bu hafta iç ; erisinde bir ö ; n ç ; alışma başlatacağız&rdquo ; dedi .


Uç ; ak hakkında teknik bilgi de veren Boztepe , ö ; nden ç ; ekişli normal 4 silindirli 2000 cc motorlu bir araba gibi kullanımı son derece kolay olan aracın normal bir uç ; ak olmanın ö ; tesinde , son derece kısa mesafelerde iniş ve kalkış yapabilmesinin artı ö ; zellikleri arasında yer aldığını ifade etti . Boztepe şö ; yle devam etti :

&ldquo ; Uzun mesafeleri 200 km ' ye yakın bir sü ; ratle kat edebiliyor ve en ö ; nemlisi , havaalanları dışında araziye iniş ve kalkış yapabiliyor . Hangarlarda yü ; ksek masraflarla bekletilmek yerine indiğiniz yerden araba olarak gideceğiniz yere karadan hareket edebiliyorsunuz . Havanın yoğun sis , yağmur gibi elverişsiz olduğu durumlarda beklemenize gerek yok , karadan gidebiliyorsunuz . Havaalanına indiğinizde araba veya taksi beklemenize gerek yok , bir dü ; ğmeyle 30 saniyede aç ; ılan ve kapanan kanatları hareket ettirip gideceğiniz yere devam ediyorsunuz . &rdquo ;


200 kiloluk bagaj kapasitesine sahip Terrafugia Transition , iki yolcuyla uç ; uyor . Bir otomobilin tü ; m gü ; venlik donanımına sahip olan araç ; ta ayrıca uç ; mak iç ; in gerekli olan son teknoloji aletler ve olumsuz hava şartlarında kolaylık sağlayan otomatik pilot da bulunuyor . İstenirse uç ; an otomobil paraşü ; tlü ; olarak satın alınabiliyor .

Ancak bu otomobili kullanabilmek iç ; in sü ; rü ; cü ; ehliyetinin yanı sıra bir de pilot ehliyetine sahip olmak gerekiyor . Amerikan Federal Havacılık Dairesi ( FAA ) yetkilileri , Terrafugia ' yı hafif spor uç ; ak kategorisine soktuğu iç ; in 20 saatlik uç ; uşla bu ehliyet alınabiliyor .