Türkçe Olimpiyatları İzmir'de

Dünya çocukları, Türkçe şiir ve şarkıları İzmirliler için seslendirdi

  Dünya çocukları , Türkçe şiir ve şarkıları İzmirliler için seslendirdi . Karşıyaka tenis kordun da düzenlenen gece de sahneye çıkan zenci , çekik gözlü , esmer , sarışın ve mavi gözlü öğrenciler , ülkemizin yetiştirdiği şair ve söz yazarlarının seçme eserlerini seslendirdi . İzmirlilerin yoğun ilgi gösterdiği 8 . Türkçe Olimpiyatları törenine yaklaşık 7 bin 500 kişi geldi . Galanın açılışına İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç ve eşi Berrin Kıraç , AK Parti Milletvekili İbrahim Hasgür , Büyükşehir
Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan , Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak , İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi ( İZDİM ) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Acar , Olimpiyat Koordinatörü Mustafa Güzel , il ve bölge müdürleri , işadamları ile çok sayıda davetli katıldı .
Kanada ' dan olimpiyatlara katılan Kyler Dağlar isimli öğrencinin okuduğu Üstad Necip Fazıl Kısakürek ' in " Sakarya Türküsü " isimli şiiriyle tören başladı . Saygı duruşunda bulunuldu , İstiklal Marşı okundu . " Aynı Dili Konuşuyoruz " sloganıyla kürsüye çıkan ve açılış konuşmasını gerçekleştiren İZDİM Başkanı Mustafa Acar , şunları söyledi : " Irak , Afganistan , Tacikistan gibi zor coğrafyalara giden öğretmenlerimiz oralara sevgi barış ve huzur götürüyor . Bosna ' da henüz savaş bitmemişken hayatlarını ortaya koyarak
oralara giden fedakar öğretmenlerimizin gayretleriyle Sırp , Hırvat ve Boşnak öğrenciler şimdi sevgi barış ve dostluk içinde el ele birlikte okullarımızda eğitim görüyor . Bu işe sahip çıkan Anadolu insanının katkılarıyla dünyanın dört bir yanında açılan okullarımız sayesinde güzel dilimiz Türkçe , her gün biraz daha yaygınlaşarak bir dünya dili olma yolunda önemli mesafe kat etmekte ve hak ettiği yere kavuşacaktır . Medeniyetlerin çatıştığı değil , sevgi , barış ve huzurda buluştuğu bir dünya görmek istiyoruz .
Bunun en güzel örneğini bugün burada hep birlikte yaşayacağız . 25 farklı ülkeden gelen öğrencilerimizle birlikte hepimiz aynı dili konuşuyor ve sevgi dili Türkçe de buluşuyoruz . "
Kazakistan ' dan gelen Kazak Halk Oyunları ekibi , yöresel gösterileriyle programın açılışını gerçekleştirdi . Olimpiyat ikincisi olan Azerbaycanlı Vahit Nuriyev , sahneye ' hoş geldiniz , sefalar getirdiniz ' diyerek çıktı . İzmirlilerin yoğun alkışları arasında ' Bir Fırtına Tuttu ' isimli türküyü seslendiren Nuriyev , efe kostümüyle de müthiş bir performans sergiledi .
Endenozya ' dan gelen Mirsat Bahrudi Mensur , Candan Erçetin ' in " Yalan " isimli şarkısını seslendirdi . " Merhaba İzmir " selamıyla sahneye çıkan Mensur , alkış isteğiyle İzmirlileri coşturdu . Türkmenistanlı öğrencilerin sunduğu ' Komedi Dükkanı ' ise Türkçe ' ye hakim olmaları ve bunu çeşitli meslek gruplarıyla espriye dönüştürmeleriyle dikkat çekti . Esprili bu gösterinin ardından sahneye çıkan Kenya ' lı Najma Abdulrizak ' ın seslendirdiği ' Daussıla ' isimli şiirle gözler buğulandı . Programın sonunda olimpiyatların
İzmir Galası ' na sponsor olanlara plaket verildi .
İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç konuşmasında bu tür kültürel ilişkilerin , gönül kapıları açık olmadan sağlamanın mümkün olmadığını vurgulayarak ; " Bu yıl 750 öğrenci ülkemize geldi . Bunlardan 120 ' si İzmir ' e geldi ve beni ziyaret etti . Özelikle yıldan yıla bu olimpiyatlara katılmak üzere kendi içlerinde çok büyük bir yarışma yapılması ve mükafat olarak da ülkemize gelmeleri onlar için çok büyük bir ödül . Onları yetiştiren öğretmenleri kutluyorum " dedi .
ANLAMLI SÖZLER
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise geçen yıl düzenlenen Türkçe Olimpiyatlarına da katıldığını söyledi . Dağlarda kaybolması halinde bir ezan sesi duymasıyla o köye hiç düşünmeden gideceğini aktaran Aydoğan ' ın , " Bilmediğim bir şehirde yolumu kaybetsem Türkçe bir ses duysam hiç düşünmeden o kapıdan hemen girerim . Hiç bilmediğim bir ülkede şanlı bayrağımızı ve Atatürk ' ün resmini görsem o kapıdan hiç düşünmeden girerim " demesi büyük alkış topladı . Aydoğan , son yıllarda Çin seddinden
Adriyatik sahillerine kadar Türk kültürünün yayıldığını söyledi . Bunun sadece maddi güçle yapmanın mümkün olmadığını anlatan Aydoğan , şöyle konuştu : " İşte bu sadece maddi güçle yapılacak bir şey değil . Burada inanç lazım , inançsız güçle bunları feth edemezsiniz . Ben burada tüm öğretmenlerimizin önünde saygıyla eğiliyorum . "