CICA zirvesinde İsrail'e kınama yok

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) sonuç bildirgesinde İsrail kınanmadı. Türkiye başkanlık açıklaması yapacak, İsrail'i kınayacak.

  Asya ' da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı ( AİGK/CICA ) sonuç bildirgesinde İsrail kınanmadı . Türkiye başkanlık açıklaması yapacak , İsrail ' i kınayacak . Zirvenin sonuç bildirisinde İsrail ' in Gazze ' ye giden yardım gemisi konusuna yer verilmeyerek , dönem başkanı olarak Türkiye ' nin sözlü başkanlık açıklaması yapması ve bu konuya orada atıfta bulunması kararlaştırıldı .

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre , sonuç bildirisinde zirvenin gündemindeki diğer konulara yer verildi .

İsrail ' in üyesi bulunduğu konferansın sonuç bildirisinde oybirliği gerektiği için , bu ülkeyi kınayan bir karar çıkartmak teknik olarak mümkün olmadı .

Bu nedenle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ' ün zirve sonunda ele alınan konuları toparlayacağı , diğer konuların yanı sıra İsrail ' in saldırısına da değineceği belirtiliyor .

Türkiye ' nin tepki ve hassasiyetinin , ayrıca uluslararası vicdanın sesinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından dile getirilmesi bekleniyor .

Bu arada , gözlemci olarak toplantıya katılan ABD Temsilcisinin konuşma yapmamasına olumlu açıdan bakılıyor .

Zirveden notlar . . .

Çırağan Sarayı ' nda düzenlenen zirveye katılan konuk devlet ve hükümet başkanları , Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından karşılandı .

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , yanlış anlamaların ortaya çıkmasının , sorunların çatışmalara dönüşmesinin önlenmesinin en etkin yollarından birinin diyalog olduğunu belirterek , " Bu anlayışla CICA dönem başkanlığımızda Asya ' da işbirliğine dayalı diyalog ve güven ortamını oluşturabilmek için çaba sarf etmeyi öngördük " dedi .

Erdoğan-Ahmedinecad ile görüştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da , zirve kapsamında İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile bir araya geldi .

Görüşmede , Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki de hazır bulundu .

Zirveye Afganistan , Azerbaycan , İran , Kazakistan , Makedonya , Moğolistan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı , Irak ve Vietnam Cumhurbaşkanı Yardımcısı , Rusya Federasyonu Başbakan , Kuveyt Veliaht Prens , Kamboçya Başbakan Yardımcısı , Çin Devlet Konseyi Üyesi diğer 8 ülke ise dışişleri bakanı , bakan , özel temsilci , bakan vekili ve büyükelçi düzeylerinde katıldı .

Toplantıda BM , İKT , NATO , AGİT ve AKPM gibi uluslararası örgütlerin temsilcileri de yer aldı .

1992 yılında Kazakistan tarafından başlatılan AİGK girişiminin dönem başkanlığı , bu zirve ile 2010-2012 yılları için Kazakistan ' dan Türkiye ' ye geçti .

Türkiye ' nin dönem başkanlığını üstlenmesiyle Almatı ' da yerleşik sekreteryanın sevk ve idaresi için kıdemli bir Türk diplomatının İcra Direktörü olarak atanması da planlandı .


CNN Türk