Çelebi, Bandırma Limanı'nı Devraldı

Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 2008 yılında açılan ihaleye en yüksek teklifi veren Çelebi Holding iştiraki Çelebi Bandırma Uluslararası Limanı İşletmeciliği A

  Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 2008 yılında açılan ihaleye en yüksek teklifi veren Çelebi Holding iştiraki Çelebi Bandırma Uluslararası Limanı İşletmeciliği A . Ş . , TCDD Bandırma Limanı ' nın 36 yıllık işletme hakkını imzalanan sözleşme ile devraldı .
Çelebi , 5 yıl içinde 50 milyon dolar yatırım yapacağı Bandırma Limanı ' nı , 10 yılda 10 milyon ton kuru dökme ve karışık yükün , 300K TEU konteynırın ve 200K aracın elleçlendiği bir liman haline dönüştürmeyi planlıyor .
Çelebi Holding , 175 milyon 500 bin dolar tutarındaki en yüksek teklifi sunarak TCDD Bandırma Limanı ile ilgili olarak açılan ihaleyi 16 Mayıs 2008 ' de kazanmıştı . İhale sonrası gerekli sürecin tamamlanmasını takiben Bandırma Limanı ' nın 36 yıl için işletme hakkının devrine ilişkin sözleşme , dün Ankara ' da düzenlenen törenle Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım , Maliye Bakanı Mehmet Şimşek , Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Süleyman Karaman , TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve Çelebi Holding Yönetim Kurulu
Başkanı Can Çelebioğlu tarafından imzalandı .
Bandırma Limanı işletme hakkının 36 yıl süre ile devrine ilişkin imza törenine katılan Çelebi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Can Çelebioğlu , Bandırma Limanı ' na ilk etapta 50 milyon dolarlık bir yatırım yaparak , hizmetlerini çeşitlendireceklerini ve 10 yılda 10 milyon ton karışık yükün , 300K TEU konteynırın ve 200K aracın elleçlendiği bir liman haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti .
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman , limanın satılmadığını belirli bir süreliğine devredildiğine dikkat çekerek , limanın özel sektörün dinamizmi ile gelişeceğini ifade etti .
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Başkan Vekili Ahmet Aksu ise , özelleştirmelerde zaman zaman yaşanan bir takım gecikmelere de vurgu yaptığı konuşmasında , Çelebi ' ye teşekkür etti .
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da 1969 yılından bu yana TCDD ' nin işlettiği Bandırma Limanı ' nın işletmesinin süreli devri ile başta istihdam olmak üzere bölge ve ülke ekonomisine yapılacak katkılara vurgu yaptı . Çelebi ' den ihale bedeli olarak alınan 175 milyon 500 bin doların yeni demiryolu yapımı için kullanılacağını da belirten Yıldırım , Bandırma Limanı ' nın demiryolu ve karayolu bağlantısıyla bölgenin dış ticaret kapısı olduğuna dikkat çekti . Bu devrin , limanın çok daha etkin kullanılmasına yönelik
olduğunu belirten Yıldırım , " Çelebi Grubu , zaman içinde yapacağı yatırımlarla , Bandırma Limanı ' nın kapasitesini birkaç kat attıracaktır " dedi .
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de , 500 milyar dolarlık ihracat hedefi ile birlikte Türkiye ' nin tüm dış ticaretinin yüzde 85 ' inin limanlar üzerinden yapıldığını vurgulayarak , Çelebi ' nin havacılıkta olduğu gibi liman alanında da dünya markası olabileceğine dikkat çekti .
Projenin finansmanı , UniCredit Bank AG ve Yapı Kredi Bankası ' nın oluşturduğu konsorsiyumunun Çelebi ' nin kullanımına sunduğu uzun vadeli proje ve yatırım kredileri ile sağlandı . Konsorsiyum bankalarının 14 yıl vade ile kullandırdığı bu kredi , son yıllarda ülkemizde kullandırılan en uzun vadeli proje finansmanı kredisi olup bu gelişme ülkemize , Çelebi Grubu ' na ve projeye duyulan güvenin bir göstergesi olarak yorumlanıyor .
Çelebi , 175 milyon 500 bin dolar ödeyerek işletmesini devraldığı TCDD Bandırma Limanı ' na , oluşturduğu gelişim projesi paralelinde önümüzdeki 5 yıl içinde 50 milyon dolar tutarında yatırım yapmayı planlıyor .
Çelebi Bandırma Uluslararası Limanı İşletmeciliği ' nin azınlık hissedarı olan Bandırma Ticaret Odası ve Bandırma Ticaret Borsası , bölge sanayicilerinin Bandırma Limanı ' nı etkin bir şekilde kullanmasının teşvik edilmesini ve bölge halkı ile yerel kamu kurumlarıyla işbirliği sağlanmasını koordine edecek .
Çelebi , 2006 yılında Antalya Limanı ile liman işletmeciliğine adım attı ve bugüne kadar geçen süre zarfında ortaya koyduğu performans ile liman yönetimindeki başarısını kanıtladı . Çok işlevli bir liman olan Antalya Limanı , gerçekleştirdiği yolcu , konteynır , genel kargo ve dökme yük taşımacılığı ile bölgenin önde gelen limanlarından biri .
Türkiye ' nin iş ve sanayi merkezi olan İstanbul ' a ve ticari açıdan büyük önem taşıyan Güney Marmara ve Ege Bölgesi ' ne olan bağlantıları ile Bandırma Limanı , Marmara Denizi ' nin güney kıyısında çok özgün bir konuma sahip . Limanda dökme yük , Ro-Ro ve karışık yük elleçleme hizmetleri veriliyor . Bandırma Limanı bölgenin en uzun rıhtım uzunluğuna sahip limanı olmanın yanı sıra Türkiye ' nin en büyük dökme yük limanlarından da biri . Dökme ve genel yük ile birlikte Ro-Ro taşımacılığı , Liman tarafından sunulan ana
hizmetler arasında yer alıyor . 2004 yılında Ro-Ro hizmeti sunumuna başlamasıyla birlikte Bandırma Limanı , Marmara Bölgesi ' nde kargo kamyonlarının yurtiçi noktalara taşınmasında da önemli bir kapı haline geldi .
Çelebi , Bandırma Limanı ' nı sahip olduğu demiryolu ve karayolu bağlantıları ve geniş liman içi stoklama sahaları nedeniyle Türkiye dış ticaretinin dinamosu olan Güney Marmara , İç Anadolu ve Ege bölgelerine en yüksek faydayı sağlayabilecek liman olarak görüyor . Limanı bu geniş hinterlanda hizmet vermeye hazır hale getirmek üzere yeniden yapılandıracak olan Çelebi , Bandırma Limanı ' nı önümüzdeki 10 yılda 10 mn ton kuru dökme ve karışık yükün , 300K TEU konteynırın ve 200K aracın elleçlendiği bir liman haline
dönüştürmeyi planlıyor .
Ayrıca Bandırma Limanı , ülkemizin artan otomotiv ihracatında ihtiyaç duyulan liman hizmetleri konusunda , Bursa bölgesinin artan araç ihracat hacminin bölge limanları ile karşılanamamasına da çözüm getirecek bir alternatif olacak .
Yapılacak olan iyileştirmelerle Liman ' ın 2009 ' da yüzde 2 , 7 olan uluslararası kargo taşımacılığı içindeki pazar payının , 2020 ' de yaklaşık yüzde 5 , 2 ' ye çıkacağı tahmin ediliyor . Böylece Bandırma Limanı ulaşacağı bu hacimle , bölgenin lojistik merkezlerinden biri haline dönüşecek ve yeni iş alanlarının yaratılması açısından , Bandırma ve çevresinin ekonomik ve sosyal kalkınmasına da önemli katkılar sağlayacak .
Çelebi yetkilileri Bandırma Limanı ' nın , bölgenin çevre ve doğaya en duyarlı limanı olacağını ifade ediyor .