Anayasa paketinde kritik gün

Anayasa Mahkemesi, anayasa değişikliği konusunda ilk incelemeyi bugün yapacak.

Davanın incelenmesine karar verilirse yürütmenin durdurulması gündeme gelebilir

Anayasa Mahkemesi, geçen hafta bazı üyelerin hazırlanamadıklarını belirtmeleri üzerine ertelediği 111 milletvekilinin 12 Eylül’de referanduma sunulacak Anayasa değişikliğinin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle yaptıkları başvuruda ilk incelemeyi bugün yapacak.

AYM, ilk inceleme sonunda başvuruda bir eksiklik görmezse davayı görüşmeye başlayacak. Aksi takdirde başvuruyu reddedecek. Başvuruda ilk olarak Anayasa paketinin “şekil aykırılıkları” nedeniyle tümden iptali isteniyor. Başvuruda şekil aykırılığı olarak paketin Anayasa’daki açık yasağa rağmen milletvekili teklifi olarak değil hükümet tasarısı olarak hazırlandığı, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in ilk teklif metninde imzasının bulunduğu, AKP grubunun milletvekillerine kullandıkları oyu göstermeleri için baskı yaptığı gibi gerekçeler ileri sürülüyor. Başvuruda, paketin tamamının iptali söz konusu olmaz ise 7 maddedeki çeşitli hükümlerin Anayasa’nın değiştirilemeyecek maddelere aykırılığı nedeniyle iptali isteniyor. Başvuruda ombudsman (kamu denetçiliği), Anayasa Mahkemesi’nin ve HSYK’nin yapısını düzenleyen bu 7 maddeden birinin tümden, kalan 6 maddede ise 13 ifade ile 25 fıkranın iptal edilmesi isteniyor.

Raportör ‘ret’ dedi

AYM Raportörü Ali Rıza Çoban’ın hazırladığı raporda, Anayasa’nın 148. maddesine göre Anayasa değişikliklerinin ancak “teklif ve oylama çoğunluğu ile ivedi olarak görüşme yasağına uyulup uyulmadığı” iddialarıyla iptalinin istenebileceği görüşüyle başvurunun reddedilmesi gerektiği belirtilmişti. Bu rapor AYM heyeti için bağlayıcı değil. AYM’nin, türbana yönelik Anayasa değişikliğinde ise bu görüşün aksine bir karar verilmişti.

Başvurunun kabul edilerek davanın esasına geçilmesi halinde yürütmenin durdurulması talebinin görüşülüp görüşülmeyeceğine yine AYM heyeti karar verecek. AYM heyeti, yapılacak oylama sonunda, Anayasa değişikliklerinin “açıkça hukuka aykırı olduğu” veya “yürütülmesi halinde telafisi güç veya imkansız zarar doğuracağı” sonucuna ulaşırsa yürütmenin durdurulması kararı verebilir.

AYM heyeti ayrıca başvurunun esastan ne zaman görüşeleceğine de karar verecek.

vatan