TSK'nın 3 aşamalı İsrail planı

9 Türk'ün ölümüyle sonuçlanan İsrail saldırısından sonra Genelkurmay, İsrail'le ilişkilerinde 3 aşamalı bir plan üzerinde çalışıyor.

  TSK ' nın İsrail stratejisinde , kısa vadede tatbikatların iptali , orta vadede savunma sanayisi projelerinin ertelenmesi , uzun vadede ise askeri anlaşmalar ele alınacak .

Gazze ' ye insani yardım gö ; tü ; ren Mavi Marmara gemisine dü ; zenlediği saldırıda 9 Tü ; rk vatandaşının ö ; lü ; mü ; ne neden olan İsrail ' e yö ; nelik 3 aşamalı askeri plan ü ; zerinde ç ; alışıldığı ortaya ç ; ıktı . Genelkurmay Başkanlığı , İsrail ' e olan tepkisini ilk olarak Anadolu Kartalı Tatbikatı ' nda gö ; sterdi . İsrail ' in Ekim 2010 tarihinde yapılacak Anadolu Kartalı Tatbikatı ' na yaptığı başvuruyu 1 aydır beklemede tutan TSK , Gazze ' de yaşananlardan sonra Tel-Aviv ' in talebini reddetti . Kısa vadede TSK ' nın bundan sonra dü ; zenleyeceği uluslararası katılımlı tatbikatlara İsrail davet edilmeyecek . Orta vadede krizin sü ; rmesi , İsrail tarafının ' ö ; zü ; r dilememesi ' halinde savunma sanayi projeleri masaya yatırılacak . Bu amaç ; la ilk olarak iki ü ; lke arasındaki en bü ; yü ; k projelerinden biri olan ü ; ç ; ü ; ncü ; dü ; nya ü ; lkelerindeki M-60 tanklarının ortak modernizasyonu da askıya alındı . Tü ; rkiye , İsrail ' le ortak olarak M-60 tanklarını modernize etmek iç ; in Kolombiya , Şile ve Tayland ' la gö ; rü ; şmeler yapmıştı . Tankların İsrail teknolojisiyle Kayseri ' deki tesislerde modernize edilmesi ö ; ngö ; rü ; lü ; yordu . Ağırlıklı olarak terö ; rle mü ; cadelede kullanılan Kara Kuvvetleri Komutanlığı bü ; nyesindeki 170 adetin modernizasyonu 687 milyon dolara İsrail yapmıştı . Uzun vadede ise İsrail ile askeri işbirliği kapsamında imzalanan toplam 9 anlaşmanın ciddi şekilde masaya getirilmesi gü ; ndeme gelecek . İsrail gemilerinin Tü ; rkiye ' deki deniz ü ; slerine girişleri kısıtlanacak . Misafir askeri ö ; ğrenci ve subayların Tü ; rkiye ' de eğitim almalarını ö ; ngö ; ren anlaşmalar revize edilecek .

İSRAİL ' E LANET YAĞDIRDILAR

İsrail ' in yardım gö ; tü ; ren gemilere saldırısını mınamak iç ; in İstanbul ' un ardından dü ; n de Ankara ' da Memur-Sen , Hak-İş , AGD , Alperen Ocakları ve Mazlum- Der Sıhhiye Meydanı ' nda miting dü ; zenlendi . Yoğun yağmur altındaki mitinge binlerce kişi katıldı . Halkın Kurtuluşu Partisi dü ; n İstanbul Taksim ' de , Kö ; klü ; Değişim Dergisi ise Beyazıt Meydanı ' nda gö ; steri dü ; zenleyerek İsrail ' i protesto etti .

sabah