Tablet bilgisayarlar PC'nin ölüm fermanı mı?

Farklı örnekleriyle hayatımıza birçok defa girmeyi deneyen tablet bilgisayarlar muradına Apple iPad ile erdi gibi görünüyor. Bu kimilerine göre PC kulvarının çöküş döneminin başlangıcı

  Farklı örnekleriyle hayatımıza birçok defa girmeyi deneyen tablet bilgisayarlar muradına Apple iPad ile erdi gibi görünüyor . Bu kimilerine göre PC kulvarının çöküş döneminin başlangıcı

Ticari anlamdaki en büyük adımı 2001 yılında Bill Gates’in tanıtımını yaptığı Windows XP Tablet Edition işletim sistemini kullanan cihazla atan tablet bilgisayarlar aradan geçen 9 yılın ardından bir arpa boyu yol alamadı . Bizzat Microsoft’un Başkanı Gates’in gündelik hayatında sürekli kullandığı için üstüne kafa yorduğu ve birçok markaya ait modellerle çeşitlenen bir seri olmasına rağmen tablet bilgisayarlar çok kısıtlı sayıda insanın ilgi odağı olabildi .
Bu konudaki ümidini kaybetmeyen hemen herkesin gözüyse Apple’daydı . 2007 yılında piyasaya sürdüğü
iPhone ile parmakla kontrol edilebilen dokunmatik ekranlar konusunda oldukça tecrübe ve ticari başarı
kazanan markanın önünde sonunda bir tablet PC çıkaracağı biliniyordu . Beklentinin zirveye çıktığı dönemde 3 Nisan tarihinde Apple Başkanı Steve Jobs tarafından tanııtlan iPad adlı tablet kimileri tarafından sadece büyük bir iPhone olarak tanımlandı ve ciddiye bile alınmadı .

Beklenmeyen ilgi
Ancak pek çok Apple ürününde olduğu gibi işin ticari süreci öyle işlemedi . Firmanın açıklamasına
göre daha piyasaya çıkalı birkça ay olmasına ve ABD dışında satışına henüz geçen haftalarda başlanmasına rağmen iPad toplamda 2 milyondan fazla satmayı başarmıştı .
iPad’in en büyük kozu sayısı on binleri geçen iPhone uygulamalarını çalıştırabilmesiydi . Böylece piyasaya çıktığı ilk gün ihtiyaç duyulan hemen her uygulama indirilebilir haldeydi . Dijital içerik dağıtım
pazarının dörtte üçünü elinde tutan iTunes dükkanı da kitap satışları için büyük bir avantaj sağlamıştı .
Şimdi gözler mobil alanda Apple’ın en büyük rakiplerinden biri haline gelen Google’da . Google’ın Android işletim sistemini kullanan tablet bilgisayarların bu sene birçok marka tarafından tanıtılması bekleniyor . Android de aynı şekilde yayıldığı milyonlarca cep telefonu ve on binlerce hazır uygulama sayesinde hızla yaygınlaşma potansiyeline sahip . Yapılan araştırmalar da bunu destekler nitelikte .

Potansiyel büyük
Retrevo tarafından yapılan bir araştırmaya göre kullanıcıların yüzde 52’si iPad’e ihtiyaç duymadıklarını söylüyor . Yüzde 38’inin istememe sebebiyse 499 dolardan başlayan fiyatlarını pahalı bulmaları . Yüzde 10’luk kesimse iyi bir bahane bulduğunda satın almak istediğini belirtiyor . Bu gruba Android tabanlı tabletlerle ilgili yöneltilen sorularda yüzde 53’ü iPad’den daha uygun fiyatlı olursa , yüzde 28’i iyi bir kampanyayla birlikte satıldığında alacağını söylüyor . Özetle henüz doyurulmamış ciddi bir potansiyel bulunuyor .
Mobil pazarın en önemli ve kitlesel bileşeni cep telefonları . Cep telefonu pazarındaki yaygınlık yazılım geliştiricilerin o alana yönelmesini , yazılım zenginliğiyse kullanıcıların o cihazları tercih etmesini sağlıyor . Akıllı telefon pazarının son üç aylık satış raporlarına göre yeni satılan cihazlarda Blackberry yüzde 35’lik dilimle birinci , Apple yüzde 28 ile ikinci , Microsoft yüzde 19 ile üçüncü , Android ise yüzde 9 ile dördüncü . Nokia’nın payı yüzde 2’yi ancak buluyor .
Bu savaşta en büyük orduyla yola çıkıp en ağır yarayı alan markaysa Microsoft . Firma yıllardır içinde yer aldığı bu pazarda bir türlü istediği yere gelemedi . Microsoft İcra Kurulu Başkanı Steve Ballmer cep telefonu alanındaki 5 . sırayı başarısızlık olarak gördüğünü itiraf ediyor ancak yukarı tırmanma potansiyelleri olduğunu da belirtiyor .
Ballmer tabletlerin PC’yi öldüreceği iddiasınıysa tamamen olasılık dışı görüyor . Ancak ilginç bir anektodu da eklemeden edemiyor : Elinde çekiç olan biri bütün sorunları çivi olarak görür . Bizim elimizde Windows var , Apple’ın elindeyse iPhone ve iPad . . .

Radikal