Bu otomobilin motoru lastiğinde!

Lastik devi Fransız Michelin, otomotiv sektöründe devrim yaratacak bir buluşa imza attı. Ar-Ge'ye yılda 600 milyon euro harcayan şirket, geleceğin teknolojisi olan elektrikli araçların motorunu lastiğin içine yerleştirdi.

Bu otomobilin motoru lastiğinde!
  Yeni sistemle , 120 beygir gü ; ce ulaşılabiliyor . Araç ; bu motorla 300 km yol katediyor . Yakıt kullanımı 6 ' da 1 ' e iniyor . Michelin CEO ' su Rollier , 2 yıl iç ; inde Active Wheel adı verilen teknolojinin seri ü ; retimine başlayacaklarını aç ; ıkladı .

Dü ; nyanın ikinci bü ; yü ; k lastik ü ; reticisi Fransız Michelin , otomotiv sektö ; rü ; nde devrim yapacak bir buluş yaptı . Şirket , otomobil motorunu lastiğin iç ; ine yerleştirmeyi başardı . Michelin , bu yeni icadı sayesinde sektö ; rde yepyeni bir dö ; nem başlatmaya hazırlanıyor . Artık araç ; ların tasarımından iç ; hacmine kadar herşey baştan yazılacak . Yeni dö ; nemde ç ; ift bagaja sahip araç ; lar ortaya ç ; ıkmış olacak .

2020 ' de her 5 araç ; tan birinin elektrikli ve hibrid olacağını ö ; ngö ; ren Michelin , 2008 ' de start verdiği Active Wheel projesini , Brezilya ' da dü ; zenlenen Michelin Challenge Bibendum organizasyonunda ilk kez tanıttı . Etkinlikte Peugeot ' nun BB1 ve Heuliez ' in Will konsept araç ; larında kullanılan Active Wheel , kaputun altındaki elektrikli motorun tekerleğe entegre edilmesiyle ortaya ç ; ıktı . Sistem basit işliyor . . . Active Wheel ' de tü ; m ö ; nemli birleşenler tekerleğe monte edildi ve ö ; n ya da arka kaporta altındaki motor , sü ; spansiyon , şanzıman , debriyaj ihtiyacını ortadan kaldırdı .

Michelin : Devrim yaptık
Michelin tarafından yaratılan bu tekerlek , otomotiv ü ; reticilerinin isteğine gö ; re 2 ya da 4 tekerleğe birden uygulanabiliyor . Bu da araç ; ların iki veya dö ; rt ç ; ekişli olmasını sağlıyor . Active Wheel , lityum iyon pille ç ; alışan elektrikli araç ; larda kullanılabiliyor .

Ö ; rneğin Peugeot BB1 ' da 15 kW ( 20 beygir ) gü ; cü ; nde 2 adet Active Wheel lastik bulunuyor . Araç ; sadece 3 saniyede 0 ' dan 30 km ' ye ç ; ıkıyor . BB1 , full şarjla 120 km yol katediyor . Fransız Heuliez ' in Will konseptinde ise 20 kW ' lık ( 30 bg ) Active Wheel sistemi yer alıyor . Maksimum 140 km hız yapabilen elektrikli oto 300 km gidiyor . Yakıt kullanımı ise 6 ' da 1 ' e dü ; şü ; yor .

Michelin CEO ' su Michel Rollier , Active Wheel ' in bir devrim olduğunu belirterek ' Biz alternatif yakıtlarla ç ; alışan ç ; evreci araç ; lar iç ; in lastik ü ; retmeye hazırız . Şu anda otomotiv şirketlerinin harekete geç ; mesini bekliyoruz . 2 yıl iç ; inde bu sistemin seri ü ; retimine geç ; ileceğini dü ; şü ; nü ; yorum ' dedi .

Peugeot BB1 gibi elektrikli modelleri geleceğin şehiriç ; i araç ; ları olacağını sö ; yleyen Rollier , Active Wheel teknolojisinin otomotiv tasarımlarını da değiştireceğini , bu sayede araç ; larda daha fazla alan yaratma şansı olacağını kaydetti . Rollier , ' 2020 ' de elektrikli araç ; ların pazardaki payı yü ; zde 5 olacak . Hibrid ve diğer alternatif enerjili araç ; larla birlikte bu oran yü ; zde 20 ' ye ç ; ıkacak ' diye konuştu .

Elektrikliye ö ; zel lastik ü ; retti
Michelin ' in Challenge Bibendum ' da tanıttığı yenilikler sadece Active Wheel ' le sınırlı kalmadı . Şirket , ç ; evreyi daha az kirleten ve sü ; rü ; cü ; lere ö ; nemli oranda tasarruf yapmasını sağlayan iki ü ; rü ; n geliştirdi .

Fransız ü ; reticinin ' akıllı lastik ' adını verdiği 10 inç ; ebatındaki ü ; rü ; n , 14 inç ; e denk performansa sahip . Hatta bu lastik 14 inç ; e gö ; re yü ; zde 15 daha ağır yü ; kleri taşıyabiliyor . Kullanıcılar bu lastikle yü ; zde 20 yakıt tasarrufu sağlıyor . Michelin elektrikli araç ; lar iç ; in de lastik tasarladı . Normal lastiklere gö ; re daha uzun ç ; apı olan ü ; rü ; n , yuvarlanma direncini azalttığı iç ; in enerji tü ; ketimini dü ; şü ; rü ; yor .

Tü ; rkiye ' de oto pazarı 4 ' e katlanacak
Tü ; rkiye ' yi Avrupa ' ya bağlayarak ana pazarları arasına dahil eden Fransız lastik ü ; reticisi Michelin CEO ' su Michel Rollier , Tü ; rkiye lastik pazarının 4 yıl iç ; inde dö ; rt kat bü ; yü ; yeceğini sö ; yledi . Rollier , ' Bugü ; ne kadar Avrupa dışındaki pazarlar arasında gö ; rdü ; ğü ; mü ; z Tü ; rkiye ' ye bundan sonra daha ç ; ok odaklanacağız . Artık Tü ; rkiye bizim ana pazarlarımızdan biri ' dedi .

Tü ; rkiye ' deki bü ; yü ; k potansiyelin farkına vardıklarını sö ; yleyen Rollier , şunları sö ; yledi :


' Bugü ; n Tü ; rkiye ' deki satışlarımızın yü ; zde 25 ' i ana firmalara verdiğimiz lastikler . Geri kalan yü ; zde 75 ise yenileme pazarından oluşuyor . Bu da Tü ; rkiye pazarının bü ; yü ; k bir potansiyele sahip olduğunu gö ; steriyor . Bugü ; n Tü ; rkiye ' de bin kişiye dü ; şen araç ; sayısı 120 olduğundan , bu potansiyeli daha iyi anlayabiliyoruz . Avrupa ortalaması 500 adedin yakalanabilmesi iç ; in Tü ; rkiye ' nin dö ; rt kat bü ; yü ; yeceğini ö ; ngö ; rü ; yoruz . Bu belki kısa sü ; rede olmayacak ama 10-15 yıl iç ; inde Tü ; rkiye pazarının bugü ; ne kadar en az 4 kat bü ; yü ; yecek . '

Yatırımda ö ; ncelik Hindistan ve Ç ; in

Tü ; rkiye ' de yatırıma yö ; nelik soruları da yanıtlayan Rollier , Michelin ' in hızla bü ; yü ; yen Brezilya , Ç ; in ve Hindistan gibi pazarlarda yatırıma ö ; ncelik verdiğini ifade etti . Bu nedenle Tü ; rkiye ' de kısa vadede bir yatırımın sö ; z konusu olmadığını kaydeden Rollier , ' Ancak Tü ; rkiye ' de bü ; yü ; mek ve rekabette gü ; ç ; lü ; olmak iç ; in ü ; retim yapmanın gerektiğinin farkındayız . Tü ; rkiye ' de lider olmak istiyoruz . Bu liderliği elde etmek iç ; in ne gerekiyorsa yapacağız ' aç ; ıklaması yaptı .

Lula , Tü ; rkiye ' yi ö ; rnek gö ; sterdi
Challange Bibendum 2010 ' un aç ; ılışını yapan Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva , ç ; evreci araç ; lar ve sü ; rdü ; rü ; lebilir enerjiler konusunda yaptığı 90 dakikalık konuşmasında Tü ; rkiye ' yi ö ; rnek gö ; sterdi . Lula , ' Tü ; rkiye ' yle birlikte uranyum takası anlaşması yaptık . Biz geleceği sü ; rdü ; rü ; lebilir enerjilerde gö ; rü ; yoruz ' dedi . Michelin ' deki konuşmasından ö ; nce Sao Paulo ' da Başbakan Erdoğan ' la gö ; rü ; şen Lula ' nın Tü ; rkiye sevgisi 5 bin kişinin katıldığı Bibendum etkinliğine de yansımış oldu . Brezilyalı yetkililer solcu bir lider olmasına karşın Lula ile Erdoğan arasındaki sevginin inanılmaz olduğunu belirterek , bu ilişkinin iki ü ; lke arasında ö ; nemli bir ticari gelişme sağlayacağını sö ; yledi .

HİNDİSTAN CEVİZİYLE YAPTILAR
Michelin Challenge Bibendum organizasyonunda tanıtılan ilginç ; modellerden biri de Fiat ' ın Brezilya ' da ü ; rettiği yeni Uno modelinin Ecology isimli konsept versiyonu oldu . 14 ayda geliştirilen araç ; , tamamen doğal ve geri dö ; nü ; şü ; mlü ; malzemeyle ü ; retilmiş . Hindistan cevizinin dış kıllarıyla koltuk ve dö ; şemelerin yapıldığı otomobilin plastik aksamında ise geri dö ; nü ; şü ; mlü ; pet şişeler kullanılmış . Uno ' da tavanında elektrik ü ; reten gü ; neş paneli bulunuyor . Aracın tü ; m elektrik ihtiyacı bu panelden karşılanıyor .

Ç ; EVRECİLERİN KARNAVALINDAYDIK
İnsanların en son teknolojiye sahip ç ; evre dostu araç ; ları tanıması amacıyla oluşturulan Michelin Challenge Bibendum ' un 10 ' uncusu Brezilya ' nın Rio de Janeiro şehrinde gerç ; ekleştirildi . 5 bin kişinin katıldığı organizasyonda elektrikli araç ; ların şovu vardı . Michelin Challenge Bibendum ' da 150 farklı otomobil yer aldı ve bu araç ; ları ö ; zel pisset test ettik . Organizasyonda elektrikli ve hibrid araç ; ların yanı sıra alternatif yakıt tü ; rlerini yakından tanıma fırsatı bulduk .

EN GÖ ; ZDELER BB1 VE E-TRON OLDU

Rio ' da gerç ; ekleşen Michelin Challenge Biberdum 2010 organizasyonunun en ç ; ok ilgi gö ; ren iki modeli Peugeot ' nun BB1 modeli ile Audi ' nin e-tron konseptiydi . 2009 ' da Frankfurt Otomobil Fuarı ' nda sergilenen bu iki elektrikli aracı test etmek isteyenler uzun kuyruklar oluşturdu .
( Vatan )