İsrail'den izin alınmalıydı

Fethullah Gülen, İsrail'in kanlı operasyonun ardından ilk kez ABD basınına konuştu. Gülen, Wall Street Journal'a verdiği röportajda, İHH'yı İsrail'in rızası olmadan yardım dağıtmaya çalıştığı için eleştirdi. IHH'dan da Gülen'e yanıt gecikmedi



Fethullah Gülen, İsrail'in kanlı operasyonun ardından ilk kez ABD basınına konuştu. Gülen, Wall Street Journal'a verdiği röportajda, İHH'yı İsrail'in rızası olmadan yardım dağıtmaya çalıştığı için eleştirdi. IHH'dan da Gülen'e yanıt gecikmedi

ABD'de yaşayan Fethullah Gülen, İsrail konusunda Türkiye'yi günlerdir yerden yere vuran Wall Street Journal gazetesine Gazze yardım filosuyla ilgili röportaj verdi. İsrail'in gemilere yönelik operasyonu için 'Gördüklerim çok hoş değildi. Çirkindi' diyen Gülen, organizatörlerin İsrail'le uzlaşma aranmadan harekete geçmesini ise, 'Organizatörlerin İsrail ile yardımın gönderilmesi konusunda uzlaşmaması otoriteye başkaldırı anlamına gelir. İzin alınmalıydı' sözleriyle eleştirdi. Haberde, ABD'nin Ortadoğu'daki kilit partneri olan Türkiye'de, Gülen'in görüş ve etkisi giderek büyüyen bir dikkatle izleniyor yorumu yapıldı. Gülen'in sözlerinin, AKP ve Başbakan Erdoğan'ın İsrail'in davranışlarını 'tarihi hata' ve 'aşağılama' olarak kınamasının ardından geldiğine de dikkat çekildi.

İHH'NIN İSMİNİ YENİ DUYMUŞ
100'den fazla ülkede İslami yardımlar düzenleyen İstanbul merkezli İHH'nın ismini yeni duyduğunu söyleyen Gülen, 'Bu grubun politize olup olmadığını söylemek zor' diye konuştu. Gülen, kendisiyle bağlantılı bir yardım kuruluşunun Gazzelilere yardım etmek istediği zaman İsrail'in iznini aldıklarını vurguladı. Gülen, yaşanan olayda konuda suçlunun kim olduğunun ortaya çıkarılması konusunun BM'ye bırakılmasının en iyi yöntem olduğunu söyledi.


SİYASETLE İLİŞKİM YOK
AKP'nin Gülen Hareketi ile hiçbir bağının olmadığını söylediği haberde, Fethullah Gülen'in, 'Benim hiçbir zaman herhangi bir siyasi hareketle bağlantım olmadı. Ben sade bir Türk vatandaşıyım' sözlerine yer verildi. Gülen, 'Ancak yerel siyasetçilere destek vermek İslami gelenekte vardır. Bu hem İslami hem de insani bir görevdir' dedi. Amerika'da bazı insanların 'Türkiye'nin radikalizmin merkezinde olduğunu' söylediklerini duyduğunu belirten Gülen, 'ABD'de kurduğumuz yeni federasyon Türkiye'nin gerçeklerini diyalog aracılığıyla açık görüşlü insanlara sunmaktır' diye konuştu. Gülen, geçen ay Washington'da Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu adı altında bir çatı örgüt kurarak, ABD'deki 180 Türk derneğini birleştirmişti.

Boğaz'da uçan F 16 fotoğrafı
WSJ, Gülen'in evinde Türkiye haritası, Boğaz üzerinde uçan bir F16 jeti ve Kuran'dan ayetler bulunduğunu, kendisini bir 'apolitik öğretmen' olarak tanımladığını yazdı. Gülen, 'Ben kendimi takipçileri olan birisi olarak görmüyorum' dedi. Türk polisinin yüzde 70'inin Gülenci olduğu iddiasına ise, 'Ben bazı resmi görevlileri görevlerine rağmen beni takip etmelerini söyleyecek bir grubun lideri değilim' diye yanıt verdi.
Gülen'in, İsrail saldırısında yaşamını yitirenler için 3 Haziran'da kendi internet sitesinde taziye mesajı yayınladığı öğrenildi.

İHH: Keşke açıklamadan önce bizimle konuşsaydı
İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım Fethullah Gülen'in eleştirelerine yanıt verdi. Kendilerinin İsrail'e başvurduklarını ancak oyaladıklarını savunan Yıldırım, 'Açıklamaları yeni duydum. Üzüldüm. İnşallah bu haber yanlıştır, ben başsağlığında bulunmasını bekliyordum. Kendisine saygı duyuyoruz. Yüzyüze gelirsek, derdimizi anlattığımızda eleştirilerinden vazgeçecektir. Açıklamayı keşke bizimle görüşerek yapsaydı.'diye konuştu

DIŞ HABERLER SERVİSİ



Akşam