Tema Vakfı Sakarya Temsilcisi Gümrükçüoğlu: Türkiye'nin dikkatini biyoçeşitliliğin önemine çekmeyi hedefliyoruz
Tema Vakfı Sakarya Temsilcisi ve Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yar. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, gönüllülerin de
Gümrükçüoğlu , 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada , Birleşmiş Milletler ' in , 2010 yılını Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Yılı ilan ettiğini anımsattı . Dünya üzerindeki biyoçeşitliliğin korunmasının önemine dikkat çekmek üzere 2010 yılı Dünya Çevre Günü ' nün ana konusunun " Birçok Tür , Bir Tek Gezegen , Bir Tek Gelecek " olarak belirlendiğini kaydeden Gümrükçüoğlu ; " Dünya üzerinde 5 ile 100 milyon arasında tür olduğu varsayılıyor . Günümüze kadar sadece 2 milyon türün keşfedildiği düşünülürse üzerinde yaşadığımız gezegen ve diğer türler hakkındaki bilgilerimizin yetersiz olduğu ortaya çıkmaktadır . Bilinen 17 bin 291 bitki ve hayvan türü azalarak nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya iken , sayıları artan birkaç türden biri de insanoğludur . " dedi .
Tükenişin sorumlusu olarak İnsanoğlu ' nu gösteren Gümrükçüoğlu , şunları ifade etti : " Çeşitli gerekçelerle ormanlar , tarım alanları , meralar , sulak alanlar , tahrip edilmekte , balık stokları azalmakta , dünyanın ısınmasına neden olan gazlar atmosfere karışmaktadır . Bunların sonucunda da , türler doğal hızlarından bin kat daha hızlı bir şekilde yok olmaktadır . Dünya üzerindeki tür çeşitliliği bize gıda , ilaç , giysi , yakıt gibi çok sayıda fayda sağlamaktadır . Bahçemizdeki böcekten , yol kenarındaki çimene kadar her türlü canlının birbiriyle bağlantısı vardır . Bu nedenle Birleşmiş Milletler 2010 Yılını Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Yılı , 2010 Yılı Dünya Çevre Günü ' nün ana konusunu ' Birçok Tür , Bir Tek Gezegen , Bir Tek Gelecek ' olarak belirledi . Bizler de TEMA Vakfı olarak gönüllülerimizin desteğiyle , 2010 Yılı Dünya Çevre Günü ' nünde Türkiye ' nin dikkatini biyoçeşitliliğin önemine çekmeyi hedefliyoruz . "
Bilim adamlarının , her 24 saatte 150 ile 200 arası türün yok olduğunu tahmin ettiğini dile getiren Gümrükçüoğlu , " Geçmişten günümüze türlerin yok olduğu devirler olmuştur , ancak geçmiş 65 milyon yıldaki en hızlı tür yokoluşu günümüzde yaşanmaktadır . İklim değişikliği biyolojik çeşitliliğe karşı en ciddi tehdittir . Sıcaklıklardaki 1 , 5 ile 2 , 5 derece arasındaki artış bitki ve hayvan türlerinin yaklaşık yüzde 20-30 ' unun yok olmasına neden olacaktır . Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 60 ' ı için gerekli olan ilaçlar bitkilerden elde edilmektedir . " ifadelerine yer verdi .