En güzel çilekler yarıştı
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 'En Güzel Osmanlı Çileği Yarışması' yapıldı. Yarışmada dereceye girenlere ödülleri 18 Haziran'daki Çilek Festivali'nde v
Sanayi ve gıda dalı gibi birçok alanda kullanılan Osmanlı çileği için her yıl düzenlenen En Güzel Çilek Yarışması , Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği ' nde gerçekleştirildi . En iyi çilek yarışmasına İl Tarım Müdürlüğü , Ereğli Belediyesi , Muhtarlar Derneği , Ziraat Odası ve konserve fabrikalarından birer temsilci jüri üyesi olarak katıldı . Yarışmaya 3 köyden 15 yarışmacı yarıştı .
Yarışma öncesi Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Başkanı Mehmet Özhan konuşma yaparak , yarışmanın amacının Osmanlı çileği üretimini yaygınlaştırmak olduğunu ifade etti . Özhan , " Bu kapsamda belediyeden tahsis edilen araçla 54 çilek üreticimizi Ege Bölgesi ' nde açılan tarım fuarına götürdük . Üreticilerimiz fuarda sergilenen tarıma dayalı teknolojik gelişmeleri inceleme imkanı buldu . Televizyona verdiğimiz demeçle de tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ' na çileğimizle ilgili mesaj verdik . Ardından bakanlık yetkilileri arayarak bizden bilgi istedi . İnşallah Osmanlı çileği üretimi daha ciddi şekilde gündeme gelir . Bu konuda umutluyum . Osmanlı Çileği , tadı , aroması ve kokusuyla Türkiye ve dünyada eşi olmayan sanayi , kozmetik ve gıda dalında aranan meyve türüdür . " dedi .
İl Tarım Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Şube Müdürü Yaşar Erdoğan yarışmanın her yıl düzenli olarak yapıldığını ifade ederek , cesaret gösterip yarışmaya katılan üreticileri tebrik etti . Erdoğan , şöyle konuştu : " Aslında Osmanlı çileğinin yaşatılmasında teknik olarak yapılması gerekenleri proje dahilinde yapılması ve alanının genişletilerek eğitiminin verilmesi gerekir . Bilgi açısından her zaman hazırız . Bu yıl Bursa ve Antalya ' ya düzenleyeceğimiz teknik gezilerde , çilek üreticilerimize modern üretim sahalarını gezdireceğiz . "
Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Şaban Çetinkaya ise yarışma hakkındsa bilgi verdi . Çetinkaya , festivalin eğlence bölümünün iptal edilmesini olumlu karşıladıklarını söyledi . Çetinkaya , yarışmaya katılan üreticiler arasında akraba , yakınlık ilişkisi olmadığını ve gerçek bir yarışma yaptıklarını söyledi . Tat , koku , renk ve ambalaj olarak 4 ayrı dalda değerlendirilen çileklerin birincisi 18 Haziran ' da yapılacak Çilek Festivali ' nde açıklanacak .
