'Dünya Türkiye'nin başbakanını bekliyor'

Kudüs Barış Yapıcılar Grişimi'nden Rabbi Menachem Froham kutsal topraklarda trajedi ve kan akmasına ancak Başbakan Erdoğan'ın son verebileceğini belirterek ilginç bir çağrıda bulundu.

Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Resmi Konutu'nda Kudüs Barış Yapıcılar Girişimi'nden Rabbi Menachem Froham ve Şeyh Hassan Manasra'yı kabul etti. Yaklaşık bir saat süren görüşme ardından, Frohman ve Manasra, basın mensuplarına birlikte açıklama yaptı.

Şeyh Hassan Manasra, kutsal topraklarda yaşayan herkes adına konuştuğunu belirterek, "Gemide ölenler için derin bir üzüntü duyduk, kaybı olan tüm ailelerin üzüntüsünü paylaşıyoruz. Sayın Başbakan'la görüştük. Çünkü, daha önceden kutsal topraklarda barış sürecini görüşmek için davet edilmiştik. Başarılı bir görüşme oldu. Şunu biliyor ve kabul ediyoruz ki Türkiye ve Türkiye'nin Başbakanı ve Cumhurbaşkanı, Ortadoğu'ya ve tüm dünyaya barış getirebilirler ve o barışı gerçekleştirebilirler. Başbakan Erdoğan, Ortadoğu barış sürecine yönelik çabalarının devam edeceğine yönelik bize söz verdi. Bu bölgede barışı destekleyen herkesi ve her kurumu destekleyeceği sözünü verdi. Dedi ki 'Ortadoğu'daki akan kanı durdurma ve sona erdirme sorumluluğuyla yüklüyüz.' Biz de düşündük ki eğer Türkiye barış sürecini başlatır ve devam ettirirse, İsrail ve Filistin'deki hükümetleri etkileyebilecektir. Erdoğan, 'Eğer barış istiyorsak bunu hem Filistinlilerle hem de İsraillerle paylaşmamız gerekir' dedi. Ayrıca, ikimizin barış süreci ile ilgili yürüttüğümüz çabalara destek vereceği yönünde söz verdi." diye konuştu.

Rabbi Menachem Froham ise Filstinli Şeyh Hassan Manasra'y ve İsrailli haham olarak, barış için birlikte çalıştıklarını söyledi. Frohman, Başbakan Erdoğan'ın ayın aydınlık yüzünün temsilcisi ve Türkiye'nin sembolü olduğunu, barışı sağlamak için şansa sahip olduğunu kaydetti.

Barışın, tanrının bir lütfu olduğunu ifade eden Frohman, "Ancak mantıklı düşünmek zorundayız. Onu kim getirebilir, düşünmeliyiz. Bu işi kim yapabilir diye birlikte düşündük. Bu işi yapabilecek olan kişi, Türk İslamını temsil eden kişidir. Çünkü Türk İslamı insan sevgisi ile doludur. Peygamberlerin toprağına barışı, din faktörünü göz ardı ederek getiremezsiniz. Bu, ABD ve Avrupa'nın neden Ortadoğu'da başarısızlığa uğradığının sebebidir. Bizim topraklarımızda, ancak Erdoğan gibi birisi trajedi ve akan kana Allah'ın izniyle son verecektir. Tüm dünya kutsal topraklarda barışı bekliyor. Tüm dünya Türkiye'nin başbakanını bekliyor." dedi. Frohman, Başbakan'la görüşmesinin iki sonucu olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Erdoğan, ikimize, kendisinin bize vereceği üçüncü bir kişiyle, dünyadaki her yere giderek kutsal topraklara barışı getirmek için gerçekçi yolu anlatma teklifimizi kabul etti. İkinci olarak İsrail'in baş hahamını ve Hamas lideri halid Meşal'ı İstanbul'a davet ederek, Gilad Şalit'le birlikte Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmanın sağlanmasını istedim. Bu anlaşma, İsrail hükümeti ile Hamas arasında yapılacak bir anlaşma olacaktır. Böyle bir anlaşma imzalanırsa, bu, Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılması için de çıkış kapısı olacaktır. "

Kaynak: CİHAN