Arınç: Devlet Geleneğine Uygun Değil Ankara

-ARINÇ: DEVLET GELENEĞİNE UYGUN DEĞİL ANKARA (A.A) - 04.06.2010 - DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ, 'BİZ BİR DEVLET OLARAK VE VAR-

 

-ARINÇ : DEVLET GELENEĞİNE UYGUN DEĞİL

ANKARA ( A . A ) - 04 . 06 . 2010 - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç , ' Biz bir devlet olarak ve varlığını da kabul etiğimiz bir devlete karşı her şeyi bir anda yok farz edemeyiz . Yani hissiyata kapılarak , ' ben seni saymıyorum , ben seni tanımıyorum , ben seni bitirdim , ben seni defterden sildim . ' Bu devlet geleneklerimizde olacak bir şey değil ' dedi .

NTV ' de canlı yayında çeşitli konulardaki soruları yanıtlayan Arınç , BM ' nin aldığı kararlara ilişkin bir soruya , şu yanıtı verdi :

' BM ' nin 4 tane yaptırımı var . Ama Ermenistan bunları yerine getirmiyor . Yine İsrail hakkında onlarca karar var , işgal ettiği bölgelerle ilgili ya da başka olaylarla ilgili . Ama önemli olan Güvenlik Konseyi ' nin bu konuda bir kınayıcı ve bir yaptırım gerektiren bir karar almasıdır . Türkiye bunun hazırlıklarını yaptı ve yakın planda bunları yerine getirecektir . Biz tabi hem uluslararası ceza hukuku bakımından hem Türk Ceza Kanunu bakımından da meseleyi inceledik . O günkü çalışmalarımız kapsamında , çalışmayı Adalet Bakanlığı kendi dış ilişkilerden kurduğu hukukçular vasıtasıyla de inceliyor . Bir defa böyle bir gemiye 4 şekilde müdahale edilebilineceğini biliyoruz . Köle , uyuşturucu , insan kaçakçılığı ile köleliği aynı noktaya getiriyorum veya izinsiz yayınlar yapılıyorsa veya buna benzer dört sebep . 4 sebebin hiç birisi yok burada . Ama burada insan var , insani yardım var . Silah yok ve kendi ülkesinin bayrağını taşıyan bir gemiden de söz etmiyoruz . Dolayısıyla da bizim bu konuda Türk Ceza Kanunu bakımından- 8 . maddesidir zannediyorum- yani açık sularda işlenen suçlarda Türk Ceza Kanunu görev bakımından Türk mahkemelerini yetkili kılabiliyor . '

' Muhatap kim olacak o zaman? ' şeklindeki soru üzerine Arınç , ' Karşımızda İsrail olacak ' cevabını verdi .

' İsrail Devleti mi? ' sorusunu da Arınç , ' Devleti , yönetimi , şüphesiz hükümeti kastediyorum . Çünkü , hükümet bu konuyu tasvip eden konuşmalarda bulundu ' yanıtını verdi .

Arınç , Cenevre ' de bulunan BM İnsan Hakları Konseyi ' nin de bu konunun mutlaka araştırılmasını istediğini ve soruşturma sonucunda suçlu bulunanlar hakkında işlem yapılması gerektiğini söylediğini anımsattı . Arınç , BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ' nun da açıklamalarının bu yönde olduğunu kaydetti .

' Anlaşmalara yönelik herhangi bir adımınız olacak mı? ' sorusuna da Arınç , şu yanıtı verdi :

' Öncelikle uluslararası hukuk bakımından madde madde sıralayabilirim . Bunları yapıyoruz , yapmaya da devam edeceğiz . Türkiye bu iddialarında haklıdır . İkincisi Türkiye ile İsrail arasında askeri , ekonomik ve diğer işbirliği konularında bugüne kadar fevkalade çok anlaşmalar yapılmış . Bunları Milli Savunma Bakanlığımız , Genelkurmay Başkanlığımız ve hükümet masaya koydular . Hangisinde , hangi noktaya geldik? Yalnız şunu tespit ettik ki devletten devlete ekonomik açıdan ilişki yok . Yani Türk Hükümeti olarak , İsrail Hükümetine ' şunu yapın karşılığında şu kadar vereceğiz ' şeklinde değil , daha çok tedarikçiler , alt hizmetlerde çalışanlar veya doğrudan bize bağlı bazı şirketlerin İsrail ' deki şirketlerle yaptığı sözleşmeler . Bu konuda ciddiyiz , eğer başlanmamışsa , başlanmış hangi noktaya gelmişse , ödemeler yapılmış veya yapılmamış bunları da dikkate alarak . Yapabileceklerimizi yapacağız ve bunları bütün dünya kamuoyuna da izah edeceğiz . Kendi kamuoyumuzun da hissiyatını dikkate alacağız . Ama sorumsuz bazı kişilerin , ' atalım , satalım , yıkalım ' şeklindeki davranışlarını ne sayın Başbakan ne de hiç bir hükümet üyesi buna razı değil . '

' İskenderun ' da PKK ' nın askerlere yönelik terör saldırısı ile İsrail ' in Gazze ' ye insani yardım taşıyan gemilere saldırısının bağlantılı olabileceğine dair siyasiler tarafından dile getirilen bir iddia oldu? Siz hükümetin başbakan yardımcısı olarak , İsrail saldırısı ile İskenderun ' daki saldırı arasında bir bağlantı görüyor musunuz? sorusu üzerine Arınç , şunları söyledi :

' Elimizde çok somut deliler olmadıkça iki olayı bir araya getirebilecek bilgi ve belge olmadıkça , şüphelerimizle , kanaatlerimizle yola çıkmak ve bunları kamuoyuna aktarmak doğru değil . '

- ' İŞARET FİŞEĞİ GİBİ '

Arınç , İskenderun ' da Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı İkmal Destek Komutanlığına yapılan saldırıyla ilgili olarak , ' Ekim , Kasım aylarından Mart , Nisan aylarına kadar dağlık şartlar , coğrafi şartlar , iklim şartları sebebiyle rahat hareket edemeyen teröristlerin , havaların ısınmasıyla birlikte eylemlerini bir başka yöne doğru ama daha güçlü olarak artırabileceklerini tahmin ediyorduk , istihbarat ediyorduk . Bu bence bir işaret fişeği gibidir ' dedi .

Bakan Arınç , ' Ben terör örgütünün sadece adadaki , İmralı ' da bulunan kişiyle ilgili değil , ama Kandil , yurt dışı ve Türkiye içerisinde bir kısmı tutuklu bir kısmı tutuksuz halde bulunan şehir içi yapılanmasıyla doğrudan bağlantılı bazı terör eylemlerine girişebileceği , bunun dışında gereken önlemlerin fazlasıyla alındığını biliyorum ' diye konuştu .

Arınç , İsrail ' in ' Mavi Marmara ' adlı gemiye düzenlediği saldırıda kazanan yada kaybeden tarafın sorulması üzerine şunları söyledi :

' İnsani yardım gemisinde 32 ülkeden 200 ' den fazla aktivist içinde Hristiyanlar , Yahudiler , Müslümanlar da var . Bunlar insanlık adına beraberlerdi . Bence onlar yüzde yüz kazandılar . Can verenler de , hayatta kalanlar da , üzüntü çekenler de ; bunların hepsi kazandı . Kaybeden sadece İsrail oldu . '

04 . 06 . 2010 15 : 21 : 11