Chp'den 'Büyüme Rakamları' Değerlendirmesi

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 11

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 11.7 oranındaki büyümeyi son derece olumlu karşıladıklarını belirterek, "Ancak bu rakamlara bakarak sorunu sadece rakamsal olarak görüp bunun arkasındaki sorunları görmezsek ekonomide sorun yaratacak uygulamaları başlatmış oluruz" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi ve CHP Genel Saymanı Faik Öztrak, Meclis'te düzenledikleri basın toplantısında Mali Kural Yasa Tasarısı ve büyüme rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Hamzaçebi, ekonomideki bütün çevrelere güven verebilmek açısından çıpanın önemli olduğunu dile getiren Hamzaçebi, hükümetin bu eksikliği gidermek amacıyla Mali Kural Yasa Tasarısı getirdiğini hatırlattı. Mali disiplini hedefleyen bu sistemin 90'ı aşkın ülkede uygulandığını kaydeden Hamzaçebi, kurallı maliye
politikasını desteklediklerini ancak mali kuralın altyapısının iyi kurgulanması ve diğer uygulamaların da bununla tutarlı olması gerektiğini dile getirdi. Tasarıda yer alan izleme ve denetleme konusundaki düzenlemelerin, mali kuraldan beklenen faydanın elde edilmesi için yeterli olmadığını gördüklerini bildiren Hamzaçebi, izleme görevinin bağımsız bir kurul yerine Maliye Bakanlığı'na bırakıldığını, bunun da piyasalara güven vermeyeceğini söyledi. Hükümetin mali kurala ters düşecek bütün uygulamaları
yaptığını savunan Hamzaçebi, TOKİ'nin, mali kural kapsamı dışında bırakılmasını da eleştirdi. Hamzaçebi, bu uygulamaların, hükümetin samimiyetine gölge düşürdüğünü ifade etti.
Hamzaçebi, bugün açıklanan 2010 yılı birinci çeyrek büyüme rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Başbakan Erdoğan'ın büyüme rakamını dün 'tarihi rekor' olarak nitelendirdiğine işaret eden Hamzaçebi, 11.7 oranındaki büyümeyi son derece olumlu karşıladıklarını, ekonominin yeniden büyüme sürecine girmesinin önem taşıdığını bildirdi. Hamzaçebi şöyle konuştu:
"Ancak bu rakamlara bakarak sorunu sadece rakamsal olarak görüp bunun arkasındaki sorunları görmezsek ekonomide sorun yaratacak uygulamaları başlatmış oluruz. Baz etkisi son derece önemlidir. Geçen yılın aynı döneminde yüzde 14.5'luk bir küçüklük vardır. Baz etkisi ve mevsimsel etkiler giderildiğinde yüzde 0.1'lik bir büyüme vardır. İç talep kaynaklı bir büyüme olduğunu görüyoruz. Tarihi rekor olarak nitelendirebileceğimiz bir başka husus var burada. Dış talebin büyümeye katkısı en düşük düzeydedir, eksi
5.3'tür. Bu anlamda bir rekor söz konusudur. Ayrıca büyüme konusundaki en yüksek rakam, 2004 yılının ikinci çeyreğindeki yüzde 11.9'luk rakamdır. Bu onun ardından gelmektedir."
CHP Genel Saymanı Faik Öztrak ise büyüme rakamlarını da değerlendirerek, yüzde 11.7 oranındaki büyüme rakamının sevindirici olduğunu söyledi. Bu rakamın kendilerine, 'Türkiye demek ki toparlanıyor' dedirttiğini söyleyen Öztrak, buna karşın bardağın boş tarafına da bakılması gerektiğini ifade etti. Öztrak şöyle konuştu:
"Bir kere bu büyüme hızı sayın Başbakan'ı mahcup etmiştir. Başbakan dedi ki 'G-20 ülkeleri içinde Çin'den bile hızlı büyüyeceğiz'. Maalesef TÜİK kendisini mahcup etti ve Çin birinci çeyrekte 11.9 büyürken, biz 11.7 büyüdük. Rekoru kıramadık. Ama bir rekorumuz var. Rekorumuz geçen yılki yüzde 14.5'lik daralma. Orada birinciyiz. O rekorun da hesabını, kitabını millete vermesi gerekiyor."
2009'un ikinci çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre Türk ekonomisinin yüzde 5.4 büyüdüğünü hatırlatan Öztrak, üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre 3.3, dördüncü çeyrekte ise 1.7 büyüme gerçekleştiğini hatırlattı. Geçen senenin son çeyreğine göre ekonomideki büyümenin yüzde 0.1 olduğuna işaret eden Öztrak, "Bu, toparlanmanın yavaşladığını ortaya koyuyor. Aynı durumu biz istihdam serilerinde gördük. Ekonomideki toparlanma yavaşlıyor" şeklinde konuştu.
TMSF'nin de Mali Kural kapsamı dışında bırakıldığını açıklayan Hamzaçebi, kurumun tasfiye faaliyetleri nedeniyle elde ettiği gelirlerin bu kapsamda olmadığını bildirdi. Hamzaçebi, hükümetin bu kaynakları istediği gibi kullanabileceğini belirtti. Hükümetin çok kapsamlı bir sosyal paket hazırlığı içinde olduğu yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine ise Hamzaçebi, "Bunu 'seçim geliyor' diye değerlendiriyorum. Seçime yönelik bir manevra olarak görüyorum" dedi.